Met een groepje van 16 mensen hebben we afgelopen zondag de b.d-landbouwpreparaten gemaakt op 't Leeuweriksveld.
Na een opmaat van ondergetekende en een diepzinnig Michaëlsverhaal, voorgelezen door Age, begonnen we aan de klus. Genietend van het prachtige weer werd er ijverig aan de verschillende preparaten gewerkt. Aan het begin van de middag waren het paardebloem-, kamille-, eikeschors- en hoornmestpreparaat klaar en daarna hebben we ze gezamenlijk begraven op daarvoor geschikte plekken. Het duizendbladpreparaat had ik al eerder gemaakt en hoefde nu alleen nog begraven te worden. Komend voorjaar kunnen we deze preparaten opgraven en zijn ze klaar voor gebruik. (Naast de nu genoemde zijn er nog drie preparaten: het kiezel-, brandnetel- en valeriaanpreparaat, die op een ander tijdstip in het jaar gemaakt worden.)
Als afsluiting hebben we gezamenlijk gezongen onder leiding van Kathinka met haar gitaar, en een lekkere pompoensoep met brood gegeten.
Deze preparaten zijn belangrijk. Als mensen plegen we tegenwoordig in veel opzichten roofbouw op onze aarde, en dan bedoel ik niet alleen op fysiek niveau, maar ook op de hogere niveaus van de levens- en de zielekrachten. Een boer staat voor de opgave om daar zo goed en zo kwaad als het gaat weer wat tegenover te stellen, en daarbij zijn de b.d.-preparaten behulpzaam. Om precies waar te nemen wat dit betekent, moet je helderziend zijn. Dat ben ik niet, maar ik kan het belang ervan wel begrijpen en als ik met de preparaten werk merk ik dat ik een goed gevoel krijg en dat er een goede sfeer ontstaat. Zo was dat afgelopen zondag ook weer!
Onze columns verschijnen ook regelmatig in de internetkrant: www.aardespiegel.nu
Bloemkool | - | 't Leeuweriksveld/Eko De Eerste |
Krulandijvie | - | 't Leeuweriksveld |
Bietjes | - | 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - | 't Leeuweriksveld |
Suikermais | - | 't Leeuweriksveld/Sterrebostuin |
kropsla, spitskool, paprika, groenlof, …
van pedagoge Jeanne Meijs in Groningen (3,4,5 okt), Assen (6 okt) en Emmen (7 okt. in vrije school "De Stroeten" vh. Michaël, Prinsenlaan 80).
Kosten € 5,- per voordracht.
Info en aanmelding: Hanna Hiemstra, deparelvisser@kpnmail.nl
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
600 gr aardappels, 600 gr rode bieten, 2 appels, 1 ui, 2 vegetarische schnitzels, 1 eetl appelazijn, olie, zout en peper naar smaak
Schil de bietjes en kook ze in 45-60 minuten gaar. Laat afkoelen. Schil de aardappelen, snij ze klein en kook ze. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Pel de ui en snijd deze fijn. Doe de appel- en uienstukjes bij de aardappels nadat die 15 minuten hebben gekookt. Snijd de vegetarische burgers in dobbelsteentjes en bak ze knapperig in de olie. Stamp de aardappelen, appels en de uien met de azijn door elkaar en roer er vervolgens de bietjes door. Op smaak brengen met peper en zout en als laatste de schnitzelblokjes erdoor scheppen.
2 middelgrote of 4 kleine maiskolven, 1 eetl suiker, grof zeezout, 1 eetl boter, roomboter, heldere honing
Kook de maiskolven in water met 1 eetl boter, 1 eetl suiker en wat zout in ca 20 minuten gaar. De bladeren, de draden en het uiteinde van de mais verwijderen. Smelt de boter. Serveer de maiskolven met de gesmolten boter en de honing.
2 middelgrote of 4 kleine maiskolven, 2 dl volle kwark, 50 gr olijven, 2 gedroogde tomaatjes in olie, ½ bosje peterselie, vers gemalen peper
Mais met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm water. Let goed op dat er water in de pan blijft. Olijven en tomaatjes fijn snijden. Peterselie fijn hakken. Kwark, olijven, tomaatjes, peterselie en peper mengen en serveren met de maiskolven. Lekker met sla en in de schil gekookte nieuwe aardappelen.
1 bosje raapstelen of 1 struik paksoi, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 tomaten, 150 gr spaghetti, 3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren, een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook en/of peterselie naar smaak
Kook de eieren in 10 minuten hard. Pel de ui en de knoflook en snijd deze fijn. Was de raapstelen, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken.
Paksoi: was deze en snijd deze in reepjes. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de raapstelen/paksoi en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.
½ krop krulandijvie, 2 plakken geitenkaas, mosterd, azijn, olijfolie, zout, 50 gr. pijnboompitten
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de krulandijvie in ruim water en slinger deze droog. Verdeel de blaadjes van de krulandijvie over de borden. Leg de plakken geitenkaas in een schaal, dek af en bak ze in vijf minuten in de oven. Klop een vinaigrette van de mosterd, azijn, olie, zout en een theelepel water. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan bruin. Leg de plakken geitenkaas op de salade, en strooi de pijnboompitten erover en besprenkel de salade met de vinaigrette.
40 gr boter, 40 gr bloem, ¼ l melk, ¼ l groentebouillon of kooknat v/d bloemkool, 1 eigeel, zout, citroensap, evt. wat groentebouillonpoeder, 1 eetl boter of slagroom
Boter verhitten, bloem toevoegen. Melk en bouillon of kooknat beetje bij beetje al roerend toevoegen, het geheel even laten koken. Eigeel in de niet meer kokende sauce roeren. Met zout, citroensap en bouillonpoeder op smaak brengen, boter of room erbij voegen.