Afgelopen zondag hebben we met 9 volwassenen en 4 kinderen preparaten gemaakt. Er waren zelfs drie mensen helemaal uit Zeewolde gekomen, van collega-b.d.boerderij de Zonnehoeve.
Dit werk roept altijd weer vragen op, en dat gebeurde nu ook: waarom doen jullie dat eigenlijk? Werkt het wel? Weet je dat zeker? En dan moet ik altijd weer even nadenken. Ja, ik merk als ik de preparaten toepas dat het een goede energie geeft, dat ik er een goed gevoel van krijg.
En ik heb eens de ervaring gehad dat ik in de namiddag kiezel spoot op de plantuien, met de bedoeling de afrijping te bevorderen. Het was een perceel van 4 hectare in St. Philipsland, waar we destijds boerden. Ik zag dat het gewas daarna inderdaad snel rijp werd, maar ja, hoe weet je of dat door dat preparaat komt? Maar gangbare collega's uit de buurt zagen het ook en vroegen mij wat ik met de uien gedaan had? En dat vond ik interessant, want dat waren doorgewinterde vaklui en scherpe waarnemers.
Collega Albert Wissmann, die er zondag ook bij was, noemde ook enkele ervaringen: een meldeplant, die zijn kop liet hangen en na het kiezel spuiten weer recht overeind groeide; grashalmen die een andere stand kregen dan naburig gras dat niet bespoten was. Marion Geerlings vertelde dat zij heel duidelijk de goede uitstraling beleeft, die de preparaten hebben.
Na deze gesprekken zijn we er flink tegenaan gegaan en hebben in een goede sfeer mooie preparaten gemaakt en deze op de geschikte plekken begraven. Duizendblad, kamille, eikeschors, paardebloem en hoornmest. De hele winter blijven ze in de grond, tot we ze op tweede Paasdag weer opgraven. Dan zijn ze klaar voor gebruik.
Het kiezelpreparaat dat we dit voorjaar gemaakt en begraven hebben, is nu gereed en hebben we opgegraven. Tenslotte hebben we de preparaten toegepast door de composthoop die net opgezet was, te prepareren. En toen zijn we lekker gaan eten met zijn allen.
Bindsla | - 't Leeuweriksveld |
Knolvenkel | - 't Leeuweriksveld |
Rode biet | - 't Leeuweriksveld |
Stengelui | - 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | - Eko de Eerste, Marknesse |
Tomaten | - van Schie, Ens |
Veldsla, groene kool, snijbiet, pastinaak, paprika.
A.s. zaterdag 5 oktober is er een oogstmarkt in heemtuin de Looackerhof te Angelslo (Emmen). Van 10.30u tot 16u is iedereen welkom, de entree is gratis. Er zijn diverse lekkernijen gemaakt van de vruchten uit de tuin. Ook kunt u genieten van biologische pompoensoep, tomatensoep of paddestoelensoep, waar 't Leeuweriksveld de ingrediënten geleverd heeft. Voor kinderen zijn er workshops bloem vilten en vlinder vlechten van wilgetenen. En er zijn kraampjes van 'vergeten groentes' Groei en Bloei Emmen, hoogstam oude drentse rassen fruitbomen, de fruithof, het IVN, de dierenbescherming en het WNF.
!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).
3 tomaten, 1-2 stengeluitjes, ½ sjalotje 1½ eetlepel olijfolie, 1½ theelepel balsamico-azijn, 1½ eetlepel peterselie, zout, 75 gram feta
Was de tomaten en snijd ze in partjes. Snijd de stengeluitjes in ringetjes en snipper het sjalotje fijn.
Meng in een kom de tomatenpartjes met bosui, sjalotje, olijfolie en balsamico-azijn door elkaar. Strooi de peterselie over de tomatensla en breng het op smaak met zout.
Verdeel de tomatensla over 2 bordjes en brokkel de feta erover.
1 middelgrote ui, zwarte peper uit de molen, 1 teentje knoflook, olijfolie, 100 gram Goudse kaas of cheddar, nootmuskaat, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, ½ theelepel mosterdpoeder, 400 gram bloemkool, zeezout, 1 bouillonblokje
Schil de wortel en snijd deze in dikke plakken. Snijd de bleekselderij in stukjes.
Pel de ui en hak deze grof. Pel de teen knoflook en snijd ze in plakjes.
Snijd de bloemkool in 1½ cm dikke plakken. Zet een grote pan op een matig vuur en doe er 2 eetlepels olijfolie in.
Doe alle groente in de pan en roer ze met een houten lepel door elkaar. Leg de deksel schuin op de pan en laat 10 minuten op het vuur staan, tot de uien goudbruin zijn en de wortels zacht.
Rasp de kaas in een kom. Los het bouillonblokje al roerend om in 900 milliliter kokend water en giet het vocht bij de groenten. Roer en breng de soep aan de kook.
Zet het vuur lager en laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Haal de soep van het vuur, breng de soep op smaak met zout en peper en roer de kaas en het mosterdpoeder er door.
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Schep de soep in serveerkommen en rasp er wat nootmuskaat over.
Ook lekker met krokant gebakken mager ontbijtspek.
400 gr rode bieten, 1 stukje verse gember, geraspt of ½ theel. gemberpoeder, 1 ui, gesnipperd, een scheutje olie, ½ theel. karwijzaadjes en/of venkelzaadjes, 2 eetl. citroensap, evt. een handje rozijnen, zwarte peper en zout, evt. 1 theel. suiker
Laat de rozijnen wellen. Kook de rode bieten in ruim een half uur gaar in water en verwijder de schil.
Snijd de gekookte bietjes in stukjes of rasp ze op een grove rasp. Bak ui met kruidenzaadjes en gember in olie en voeg er gekookte bietjes, citroensap, rozijnen en eventueel suiker aan toe.
Maak het geheel op smaak met peper en zout.
2 stuks knolvenkel, 100-200 gr garnalen (Hollandse zijn het lekkerst, roze kan ook), 200 gr macaroni, 1 ui, 1 bekertje creme fraiche
Was de knolvenkel, snijd de stengels eraf. Haal de kern eruit en snijd de rest in stukjes.
Kook de knolvenkel in 10 minuten gaar in een bodempje heet water. Kook de macaroni klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snijd de ui en fruit deze even in een koekenpan. Wanneer de ui en knolvenkel klaar zijn, voeg deze bij elkaar in één pan en voeg de creme fraiche toe.
Warm deze 2 à 3 minuten mee. Voeg als laatste de garnalen toe en warm deze heel kort mee.
Schep de macaroni op twee borden en verdeel het venkel/garnalenmengsel erover.
1 krop bindsla, 750 gr aardappelen, 30 gr boter, peper en zout, 1 dl melk, 1 teen knoflook, geperst, 100 g geraspte pittige kaas
Kook de aardappelen, giet ze af en stamp ze fijn. Boter, peper en zout toevoegen en roer scheut voor scheut de melk erdoor tot er een luchtige, maar stevige puree ontstaat.
Was de bindsla, snijd de stronk weg en snijd het blad in dunne reepjes. Schep het door de hete aardappelpuree.
Kaas en knoflook erdoor scheppen en op smaak brengen met peper en zout.