Een aantal recente onderzoeken hebben aangetoond dat de wereldpopulatie tot 9,5 miljard zal stijgen tegen 2050, en tot 11 miljard tegen 2100. Daarom maken telers, economen en politici zich zorgen om een grote vraag: hoe kan er genoeg voedsel worden geproduceerd voor iedereen?
De aarde produceert genoeg voedsel voor iedereen, maar er is een groot probleem met de verdeling van het voedsel. Daarom zijn er twee tegenstrijdige trends zichtbaar in onze moderne tijd: ondervoeding en overgewicht.
Een recent onderzoek van de Universiteit van California Berkeley heeft aangetoond dat kleinere telers een belangrijke rol kunnen spelen in het tegengaan van voedseltekorten. Het onderzoek toont aan dat als biologische telers genoeg diversificatie methoden gebruiken ze het gat tussen de biologische en de conventionele landbouw kunnen dichten. Een van de grootste redenen is dat het verschil tussen de opbrengsten van de biologische en de conventionele landbouw relatief klein is, kleiner dan eerder aangenomen.
Doordat in de biologische landbouw geen pesticiden en chemicaliën worden gebruikt is deze vorm van landbouw ook veel beter voor het milieu. Het onderzoek laat zien dat terwijl conventionele landbouw zeer productief is, het ook een grote impact heeft op het milieu. Dat gaat op de lange termijn ten koste van productiviteit.
Daarbij hebben experts de neiging om de productiviteit van de biologische landbouw te onderschatten. Het rapport laat zien dat kleine boerenbedrijven 70% van het voedsel ter wereld produceren op maar 25% van het landbouwareaal. Een kleine teler heeft niet veel invloed, maar alle kleine telers bijeen hebben dit zeker wel. En omdat kleine telers geïntegreerd zijn in een lokale markt situaties doen zij er ook het meeste aan om ondervoeding tegen te gaan.
Overgenomen uit: Biojournaal.nl, 23 september jl.
Krulsla | - 't Leeuweriksveld |
Pompoen | - 't Leeuweriksveld |
Knolselderij met loof | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - 't Leeuweriksveld |
Andijvie, suikermais, rode biet, ijsbergsla, ...
Aanstaande zondag, 4 oktober: Preparatendag op 't Leeuweriksveld van 15u-19u.
We maken het hoornmest-, kamille-en paardebloempreparaat.
Het kiezelpreparaat is nu gereed en gaan we opgraven.
Verder gaan we de mesthopen voor volgend seizoen prepareren met alle compostpreparaten.
Aanmelding gewenst.
10 oktober- Open appelsap Dag
Zaterdag 10 oktober van 10 tot 16 u.
U kunt uw eigen appels laten persen tot sap!
Verder zijn er rondleidingen over het 't Leeuweriksveld, kraampjes van oa. VELT (ecologisch leven en tuinieren), biologische kleding van Bee dressed, de Pomologische vereniging (zij weten alles over appels en peren) en Huize Henricus met hun vrolijke kunstwerken. Er is livemuziek.
Daarnaast is de boerderijwinkel open, kunt u genieten van een kopje koffie en heerlijk appelrozijnenbrood van onze bakker, en we zijn ook bezig de gouden oktoberzon te boeken voor deze dag. Dus zet de datum alvast in de agenda.
Cultus of flauwekul?
Een voordracht van Bart Hessen, doctor in de chemie en priester van de Christengemeenschap voor Noord-Nederland, over de vraag of zinvol ritueel in deze tijd mogelijk is.
16 Oktober, openbare bibliotheek Emmen, aanvang 20u, vrijwillige bijdrage.
Op de site petities.nl kunt u een petitie ondertekenen voor invoering van een Kindgebonden Onderwijs Budget. Dit is van groot belang, want de huidige bekostiging door de overheid gaat hand in hand met vele schadelijke invloeden door alle regels en voorschriften die scholen moeten naleven.
1 paksoi, een scheut zonnebloemolie, 1 ui, 1 knoflookteen, 1 theel. bouillonpoeder, ong. 1 eetl. bloem, 1 theel. kerrie, 100 gr blauwe kaas of belegen kaas, peper en zout, 2 dl melk, eventueel een scheutje witte wijn
Snijd het stronkje van de paksoi, was de paksoibladeren en laat ze uitlekken. Snijd de paksoi in brede repen.
Pel en snipper de ui. Rasp de kaas. Pel de knoflook.
Bak de paksoi ongeveer vijf minuten in olie tot ze geslonken en gaar maar nog wel knapperig is. Fruit in een andere pan in olie de ui met de uitgeperste knoflook en kerrie.
Voeg een scheutje water, de melk (en eventueel de wijn) en de bouillon toe aan het ui-knoflook mengsel. Breng dit aan de kook.
Leng de bloem aan met een scheutje melk en bind de saus hiermee. Voeg al roerend de geraspte kaas toe.
Blijf roeren totdat de kaas gesmolten is en er een gladde saus is ontstaan. Maak de saus op smaak met peper en zout.
Lekker met een gekookte graansoort of macaroni of spaghetti.
½ knolselderij, 1 dunne prei, 75 gr champignons of kastanjechampignons, 1 eetlepel olie of 15 gr boter, 1 eetlepel tijmblaadjes, zout, peper, scheutje witte wijn of groentebouillon, 50 ml koksroom of creme fraiche
Snijd de knolselderij in plakken en schil deze vervolgens. Verwijder alle bruine stukken.
Snijd de knolselderij in blokjes. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen.
Borstel of wrijf de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit een wok of wijde braadpan, voeg de olie of boter toe en roerbak de knolselderij 3 minuten op hoog vuur.
Voeg de prei toe, roerbak 2 minuten mee en vervolgens de champignons met de tijm, zout en peper 1 minuut. Schenk de witte wijn of groentebouillon en de koksroom of creme fraiche erbij, schep goed om en laat de groente beetgaar worden.
Lekker met pasta en geraspte kaas of rijst.
Vleesliefhebbers: kunnen tegelijk met de room 150 gram gekookte ham in blokjes toevoegen.
bron: www.groentenenfruit.nl/veggipedia/
1 oranje pompoen van ± 1 kg, 1 prei, 1 grote ui, 1 winterwortel, ½ knolselderij, 1 grote aardappel, 1 bakje smeerkaas of roomkaas, 4 bouillonblokjes, 1 bakje zure room
Pompoen schoonmaken door ze af te spoelen, door midden te snijden en de pitten te verwijderen met een lepel. Schillen is niet nodig.
Pompoen in smalle schijven snijden en deze weer in kleine stukjes. Was de prei en snijd deze klein.
Pel de ui en snijd deze klein. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes.
Snijd de knolselderij in plakken en schil deze. Verwijder alle bruine stukken.
Snij de knolselderij in blokjes. Rasp de wortel en snijd deze in plakjes.
Breng in 2 liter water 4 bouillonblokjes, pompoen, prei, ui, wortel, aardappel en selderijknol aan de kook. Laat het geheel op laag vuur ± 15 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is.
Pureer de soep met de staafmixer. Roer net voor het opdienen een bakje smeerkaas of roomkaas door de soep voor een romige smaak.
Serveer met een halve eetlepel zure room op het bord met soep.
bron: www.mijnreceptenboek.nl/
1 krop sla, 60 gr feta, 4 stevige pruimen
Dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel-)wijnazijn, 1 uitje gesn., 1 theel. verse tijm
Sla in stukjes snijden, wassen en droogslingeren in een theedoek. Pruimen wassen en in plakjes snijden (kan om de pit heen).
Feta in blokjes snijden en alles door de sla scheppen. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de sla scheppen.