De boeren waren erg druk, de afgelopen dagen. Ook zondag werd hier in de buurt de hele dag gewerkt: volle aardappelkiepers reden voortdurend over straat en op de achtergrond hoorde ik het gezoem van de maishakselaar, waarmee snijmais geoogst wordt die dan tot kuilvoer wordt gemaakt. Ze wilden profiteren van het mooie weer, zolang het nog kon want de voorspellingen zijn niet zo best.
Bij ons speelde dat nu minder. Ik heb alleen de prei nog snel een keer aangeaard: als het natter wordt, kan mijn trekker die zware klus niet meer aan. Maar onze aardappels, rode bieten en pompoenen zijn allemaal al geoogst en liggen veilig en wel in de schuur of koeling. Op de vrijgekomen grond heb ik anderhalve week geleden groenbemestings-rogge ingezaaid, die er inmiddels op staat.
Het haverland heb ik met de wiedeg schoongemaakt: er lagen nog veel resten stro op. Helaas is de grasklaver onderzaai dit jaar niet zo goed gelukt. Op de lege plekken was al weer flink wat knopkruid gekiemd, daarom ben ik er met de klepelmaaier overheen gegaan. Nu ziet ook dat stuk er weer mooi verzorgd uit. Voor doorzaaien met grasklaver is het inmiddels te laat, dat moet volgend voorjaar dan maar.
Verder staan er nog veel gewassen op de tuin waar we zolang mogelijk van willen oogsten, dus van mij mag het een zachte herfst worden. We hebben een overvloedige suikermaisoogst, vandaar dat iedereen deze week als extraatje nog een keer suikermais in zijn pakket krijgt!
!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).
Veldsla | - 't Leeuweriksveld |
Prei | - 't Leeuweriksveld |
Knolselderij met loof | - 't Leeuweriksveld |
Groene kool | - 't Leeuweriksveld |
Extra: Suikermais | - 't Leeuweriksveld |
Paprika | - Tuindersdijk, Erica |
Pastinaak, spruitjes, andijvie, ijssla, …
De Edda, de IJslandse mythologie, is een verzameling verhalen van goden, godinnen en helden.
Het verhaal is van het ontstaan van de aarde; de geboorte van Frya, Odin en Thor. Maar vooral beschrijft het een wereld zonder onderscheid tussen het leven op aarde en het hiernamaals, tussen de zichtbare en onzichtbare werelden. De tekst is krachtig en beeldend.
De beeldkracht ga je zelf vormgeven in kleur op papier. Drie ochtenden: vrijdag 1, 8 en 15 november van 9.30u tot 12u.
Kosten € 45,-
Aanmelden bij Marion Geerlings, 0591-564430 of ateliergeerlings@xs4all.nl
Stichting Wederzijds
(informatie, ontmoeting, uitwisseling en studie rondom een vanuit de antroposofie en de christengemeenschap geïnspireerde stervenscultuur)
organiseert een workshop in Emmen over dit thema.
13 november 2013 van 13.45 - 17.00 uur in Vrije School De Stroeten, Stroetweg 10, 7812 BA Emmen.
Kosten € 35,00.
Opgave via info@wederzijds-stervenscultuur.nl.
½ knolselderij, 1 eetl. azijn, 200 gr aardappelen, 100 ml room, eventueel nootmuskaat, 200 gr prei, 1 eetl. (arachide)olie, 50 gr gezouten spekblokjes
Schil de knolselderij en snijd het in blokjes. Was de prei en snijd deze in ringen.
Doe de knolselderij in een pan met water zout en azijn en laat koken tot de knolselderij goed gaar is (ca. 20 minuten). Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Stamp de knolselderij en de aardappelen met de room grof met een pureestamper. Maak op smaak met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
Bak de prei heel even in de olie. Bak ook de spekblokjes krokant.
Verdeel de stamppot over twee borden en strooi de prei en spekjes erover.
½ kleine groene kool, 250 gr (vegetarisch) gehakt, 1 ei, 1 kleine ui, ½ eetl. olijfolie, ½ kleine knolselderij, 375 gr aardappels, klein scheutje melk, peper en zout
Was de groene kool en snijd deze in kleine stukjes. Snijd het uitje fijn.
Hussel (vegetarisch) gehakt, ei, peper en zout door elkaar. Doe een beetje olie in een koekenpan en bak de groene kool tegelijkertijd met het gehakt en de ui.
Voeg een scheutje water toe en laat op laag vuur ongeveer 30 minuten smoren met de deksel op de pan.
Schil de aardappels en de knolselderij en snijd ze in blokjes. Kook beiden tot ze gaar zijn.
Giet af en stamp met een scheutje melk tot puree. Schep de puree in het midden van een groot bord en schep het kool-gehaktmengsel eromheen.
1 maiskolf, 200 gr (Surinaamse) rijst, ½ tablet kippenbouillon, 1 theel. milde paprikapoeder, 1 kleine ui, 1 klein teentje knoflook, ½ rode paprika, 2 eetl. olijfolie, zout en peper, eventueel 1 theel. vissaus, 1 takje koriander
Verwijder van de maiskolf de schutbladeren en draden. Kook de kolf in ruim water in 20 min. gaar.
Schraap met een scherp mes de maïskorrels eraf. Kook de rijst in water met de bouillontablet en de paprikapoeder.
Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
Verhit in een braadpan of wok de olijfolie. Fruit de ui met de knoflook en de paprika circa 5 minuten.
Giet eventueel de rijst af. Schep de rijst en de maïs door het uimengsel en roerbak op een matig vuur nog circa 5 minuten.
Breng op smaak met zout, peper (en vissaus). Bestrooi met geknipte koriander.
1 kleine avocado, 1 citroen, 1 theel. (dragon)mosterd, 2 eetl olijfolie, 75 gr veldsla, 2 tomaten, 1 sjalotje, zout en peper
Schil de avocado en snijd deze in schijfjes. Pers de citroen.
Snij de tomaten in partjes. Snipper het sjalotje.
Was de veldsla. Besprenkel de avocado met 1 eetl citroensap.
Klop ½ eetl citroensap, de mosterd en de olie tot een vinaigrette. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper.
Verdeel de veldsla, de tomaat en de avocado over twee bordjes. Strooi de gesnipperde sjalotjes erover.
Schenk de dressing over de salade.
3 plakjes diepvries deeg voor hartige taart (ontdooid), 1 eetl. olijfolie, 150 gr prei, ½ rode peper, 175 gr groene kool, 200 gr hüttenkäse of geitenkaas, 1 ei, 3 theel sesamzaadjes
Verwarm oven voor op 200°C. Bekleed de vorm met deegplakjes. Was de prei, groene kool en het pepertje en snijd ze fijn.
Verhit de olie en fruit de prei. Voeg kool, rode peper, zout en 50 ml water toe, dek af en laat 10 min. stoven.
Laat uitlekken en iets afkoelen. Meng de hüttenkäse met het ei, voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de kool erdoor en verdeel het mengsel over de taartbodem. Strooi de sesamzaadjes erover.
Bak de taart in het midden van de oven in ca. 20-40 minuten goudbruin en gaar. Draai na 10 minuten de temperatuur terug naar 180°C.