Goede grond biedt de mens alles dat hij nodig heeft: een bodem om op te staan, voeding en al dat hij nodig heeft om te leven, een fundament om zich te ontwikkelen. Goede grond staat voor de Aarde en alles dat zij de mens schenkt.
Wat is er nodig om grond tot ‘goede grond’ te maken? Vormen van landbouw die de Aarde verzorgen in plaats van uitbuiten, een economie die dat mogelijk maakt, menselijke begaafdheid en creativiteit om tot nieuwe ideeën, nieuwe samenwerkingsvormen en nieuwe inspiratie te komen.
U bent van harte welkom op de Van Goede Grond Manifestatie op 24 oktober a.s.
Op het programma staan o.a.:
Aan deze dag wordt meegewerkt door:
John Hogervorst, directeur van de Summer Foundation (summer-foundation.org)
Wouter en Kathinka Kamphuis van tuinderij ’t Leeuweriksveld (leeuweriksveld.nl)
Marijke Meijer, kunstenares (Werkplaats De groene slang)
Liesbeth Takken, kunstenares (landartprojecten.nl en liesbethtakken.com).
Deze dag wordt georganiseerd met dank aan:
- Gemeente Emmen (Culturele Drentse gemeente 2015-2016)
- Stichting Mensen voor de Aarde
- De Dwarse Drentse Dagen
- Stichting Harmen van der Schaaf
Locatie: ’t Leeuweriksveld Wilhelmsweg 69, inrit Zandzoom 7814 VE Emmen
John Hogervorst
Wat een mooi geschenk! Liesbeth Takken en John Hogervorst organiseren samen met ons de van goede grond-manifestatie in het kader van Emmen, culturele hoofdstad van Drenthe. Het bruist hier van de activiteit…
We willen op deze plek nogmaals iedereen hartelijk danken, die tot nu toe onze actie “1000 x 100” gesteund heeft.
Maar na de zomervakantie en de drukke herfstoogst willen we onze vraag nog een stukje verder verspreiden, en zo vindt u in het pakket deze week een actiekaartje. Geef het aan iemand uit uw kennissenkring!
Wouter en Kathinka
IJsbergsla | - 't Leeuweriksveld |
Rode biet | - 't Leeuweriksveld |
Suikermais | - 't Leeuweriksveld |
Andijvie | - 't Leeuweriksveld |
Zoete bataat | - via de Zaai-ster |
Rode bataviasla, stengelui, groenlof, spruitjes?, ...
Cultus of flauwekul? 16 okt, 20u, bieb Emmen. Een voordracht van Bart Hessen, dr. chemie en priester i/d Christengemeenschap.
Ondanks de naam is bataat of zoete aardappel is geen familie van de aardappel. Het is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant die oorspronkelijk uit Mexico komt. Bataat bevat meer calcium, ijzer en vitamine A en C dan de aardappel. U kunt de bataatknol schillen, in stukken snijden en dan koken of in de schil koken en naderhand de schil er afpellen. Als puree of frietjes klaargemaakt een ware lekkernij voor kinderen. Veel recepten voor pompoen zijn ook geschikt voor de bataat vanwege de overeenkomst in smaak en structuur.
400 gram zoete bataat, 2 eetl. olie, zout, 1 ½ prei, ½ eetl. rozemarijn, 250 gr pasta, 90 gr zachte geitenkaas, verkruimeld, 125 gr spinazie, grofgemalen peper, 25 gr geraspte pecorino
Schil de bataat en snijd de bataat in blokjes. Was de prei en snijd de prei in ringen. Was de spinazie en hak deze fijn. Verwarm de oven op 200°C. Doe de blokjes bataat in een ovenschaal met olie en zout en een beetje water en stoof ze in 20 minuten gaar. Bak de prei met rozemarijn in een pan in olie goudbruin. Breng dit op smaak met zout. Kook de pasta beetgaar en giet deze af. Verkruimel de geitenkaas en meng de pasta met de prei, bataat en geitenkaas. Leg op ieder bord een bedje van spinazie en schep de pasta hierop. Garneer met de peper en geraspte pecorino.
500 gr andijvie, 30 gr margarine, 2 uien, ½ theel knoflookpoeder, 1 eetl ketjap manis, peper en zout naar smaak
Snipper de uien. Fruit de uien. Was de andijvie en snij dit in dunne reepjes. Smelt de boter in een ruime pan. Bak de andijvie waarbij u de andijvie met een houten roerlepel constant omroert zodat het vocht loskomt van de andijvieblaadjes. Na ongeveer 2 minuten de andijvie op smaak maken met wat zout, peper, knoflookpoeder en ketjap. Roer de gefruite uien door de andijvie. Lekker met rijst of gebakken aardappelen.
2 suikermaiskolven, 30 gr geraspte Parmezaanse kaas, 50 gr zachte roomboter
Oven voorverwarmen op 220°C. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de maiskolven met schutblad en baard in hun geheel ca. 20 minuten. Pel de maiskolven. Leg ze in een vuurvaste schaal en bestrijk ze met de boter, strooi de kaas erover. In de oven ca. 10 minuten bakken totdat er een mooi lichtbruin korstje op komt.
500 gr aardappelen, zout, peper, 1 klein blikje maiskorrels, ½ krop ijsbergsla, 150 gr belegen of oude kaas, ca. 1 dl melk
Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout gaar in ca. 20 minuten. Was intussen de sla, snijd deze in smalle reepjes en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Verwarm de melk. Giet de aardappelen af en prak ze met de melk tot een smeuïge puree. Voeg de mais en de blokjes kaas toe en warm het goed door. Meng de sla erdoor en maak op smaak met zout en peper. Serveer direct.
600 gr rode bietjes, 15 gr boter, 2 eetl. gehakte ui, 50 gr suiker, 1 eetl. maïzena, 1 theel. zout, 5 eetl. azijn
Schil de bietjes en kook deze gaar. Snijd de bieten in plakken. Fruit de ui 5 min. in de hete boter. Roer suiker, maïzena, zout en azijn erdoor en laat al roerende indikken. Draai het vuur lager en verwarm de bieten in de saus. Roer af en toe. Warm of koud serveren.