Elke woensdagmiddag en donderdag bezorgen we de pakketten en bestellingen op de neerzetpunten of, voor wie dat wil, bij de klant thuis. Ik doe de woensdagmiddagrit naar Emmen en omgeving, tot Valthermond en Coevorden. Martin de twee ritten op donderdag door de esdorpen op de Hondsrug - Erm, Sleen, Oosterhesselen, etc. tot Orvelte, dan naar Drouwen, Borger en terug en naar Assen en omgeving, tot Eelde. We hebben een comfortabele Iveco-bestelwagen met koeling ter beschikking, een turbodiesel zodat 'ie lekker snel optrekt. In de hoge cabine, die 's winters behaaglijk verwarmd kan worden, voel ik me veilig en heb een goed overzicht over de weg. Het hele jaar door geniet ik tijdens het rijden van het landschap en van de van week tot week veranderende natuur; vooral in deze tijd met de prachtige herfsttinten. Maar het is wel oppassen, want er is een hele lijst verschillende produkten die mogelijk op een neerzetpunt uitgezet moeten worden en voor je het weet, maak je een vergissing. Vooral leuke ontmoetingen op een neerzetpunt, besognes over andere dingen die niks met het bezorgen te maken hebben, en vermoeidheid zijn risicofactoren, heb ik gemerkt.
Als ik zo lekker aan het rijden ben denk ik wel eens aan mijn opa, die ook boer was. Hij had een gemengd bedrijf op 't Springendal bij Ootmarsum. Ik heb hem hem nog maar vaag in herinnering: ik was maar één van zijn vele kleinkinderen en toen ik een jaar of zeven was is hij al gestorven. Maar ook hij moest, om te kunnen bestaan als boer, ééns per week zijn produkten zelf aan de man brengen en reed daarvoor met paard en wagen naar Enschede. Op zichzelf lijkt dat misschien best romantisch, maar het was toch geen pretje in de winter, stel ik me voor...
Wouter
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Pompoen of courgette - 't Leeuweriksveld
Knolselderij met loof - 't Leeuweriksveld
Broccoli - Overesch, Raalte
Trostomaat - Aldo van Os, Erica
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het - keurmerk
In week 43 verwacht:
Koolrabi 'superschmelz', prei, waspeen, groenlof, bataviasla.
→ Omdat we een goede oogst hebben, laten we voortaan de inpak- en administratiekosten vervallen bij bestelling van een grotere hoeveelheid aardappels (vanaf 10 kg). Dus voor netto € 10,- kunt u 10 kg aardappels bij uw pakket bestellen, en 20 kg kost € 18,-
We hebben de soorten Raja (rode schil, vastkokend), Junior en Biogold (voor alle doeleinden geschikt) en Woudster (lichtrood, kruimig). Probeer het maar eens, ze smaken heerlijk!
Versaanbod week 43
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.
Aanbieding
Spruitjes * | 1,75 / 500 g |
Rammenas * | 1,50 / 500 g |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
bijgerecht voor 4 personen
1 kilo pompoen
1 ui
1 teen knoflook
Italiaanse kruiden (diepvries)
olie
1 pak lasagnevellen
300 gram jonge kaas
bieslook
1 bakje zure room
Schil de pompoen en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in plakjes en kook het in water met een beetje zout in 5-10 minuten gaar. Stamp het tot moes. Fruit de ui en de knoflook in olie. Meng het door de pompoenmoes. Meng ook de italiaanse kruiden door de pompoenmoes. Kook de lasagnevellen. Rasp of snijd de kaas. Smeer de ovenschaal in met boter en vul het met een laag pompoenmengsel, een laag kaas, een laag lasagnevellen. Herhalen tot de pompoen op is. De bovenste laag moet lasagne zijn. Meng de bieslook en de zure room. Bestrijk hiermee de bovenste laag. Zet de schaal 30-45 minuten in de oven op 200°C.
250 gr broccoli
2 theel olie
2 plakken spek
2 eetl pijnboompitten (geroosterd)
1 eetl gehakte verse bieslook
Was de broccoli en verdeel deze in kleine roosjes. Snijd de spek in reepjes. Verwarm de olie in een wok of een koekenpan met dikke bodem. Voeg de spek toe en bak dit 2 minuten.Giet eventueel het teveel aan vet af. Voeg de broccoli toe, roerbak 3-4 minuten tot de broccoli net gaar is. Roer de pijnboompitten en de bieslook erdoor. Serveer warm.
bijgerecht voor 4 personen
1 krop andijvie
2 eetl olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
2 eetl kappertjes
125 ml crème fraîche
Verwijder de grote buitenste bladeren van de krop andijvie. Snijd de onderkant van de krop, maak de bladeren los van het hart en was al het zand weg. Verhit de olie in een hapjespan, voeg de knoflook toe en roer het andijvieblad erdoor. Schep de andijvie op matig hoog vuur regelmatig om tot het blad geslonken en goudgeel is. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Draai het vuur laag en roer de kappertjes en crème fraîche erdoor. Stoof de andijvie nog enkele minuten tot de groente beetgaar is.
150 gr broccoli
150 gr courgette
3 tomaten
1 eetl appelazijn
1 eetl gistvlokken
2 eetl olie
1 theel mosterd
1 kleine ui (of teentje knoflook), fijngehakt
basilicumblaadjes
Maak de broccoli schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de courgette in schijfjes. Snijd de tomaten in stukje. Maak een sausje van de azijn, de gistvlokken, de olie, de mosterd en de ui. Giet dit, in een ruime schaal, over de broccoli, courgette en tomatenstukjes. Even goed mengen en bestrooien met verse basilicumblaadjes.
400 gr knolselderij
200 gr aardappelen
1 citroen
20 gr bloem
1 ei
50 gr paneer-meel
peper en zout
frituurvet of olie
Aardappelen en knolselderij schoonmaken. De knolselderij met citroensap inwrijven om verkleuring tegen te gaan. De groenten beetgaar koken. De knolselderij samen met de aardappelen pureren, op smaak brengen met peper en zout en hier balletjes van vormen. Haal deze balletjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopt ei en de paneermeel. Laat drogen. Bak de aardappel-knolselderijballetjes in heet frituurvet of in een koekepan met olie goudbruin.
lunch/bijgerecht voor 2 personen
300 gr rijpe tomaten
1 rode ui
175 gr mozzarella
1 theel oregano
2 eetl olijfolie
3 takjes basilicum
Snijd de tomaten en mozzarella in plakken. Snijd de ui in ringen. Snijd de basilicum in reepjes. Leg de tomaat, de ui en de kaas dakpansgewijs op een schaal. Bestrooi ze met de oregano, peper en zout naar smaak en besprenkel de salade met olijfolie. Garneer met de basilicum. Lekker met ciabatta-brood.