De eerste nachvorstjes zijn achter de rug, gelukkig nog niet veel bijzonders want er staan nog heel wat bladgewassen op de akker. Een paar graadjes kunnen die wel hebben, maar toch echt niet meer dan vijf…
Nu zie ik alleen op een paar plekken dat het knopkruid schade heeft, en daar ben ik niet rouwig om natuurlijk. Knopkruid is een lastig onkruid dat het uitstekend doet op biologische tuinbouwbedrijven.
U kent het vast wel: het heeft een beetje geelgroen blad en kleine bloempjes met een geel hartje en witte blaadjes. Het kan op vruchtbare, warme en vochtige grond in korte tijd elk open plekje in bezit nemen met zijn stevige wortels ondergronds en dichte bladmassa erboven.
Oorspronkelijk komt het uit Zuid-Amerika en het is nog maar zo'n 100 jaar in Europa. In anderhalve maand tijd doorloopt een knopkruidplant zijn hele cyclus van kieming, groei, bloei en zaadvorming (plm. 10.000 zaden per plant), en deze zaden zijn meteen weer kiemkrachtig. Als een knopkruidplant bloemen heeft, en je schoffelt of maait hem, dan gaat 'ie vrolijk verder met afrijpen en de zaden heb je toch nog.
En nog een bijzonderheid: een afgesneden stengel die op vochtige grond terechtkomt, kan zomaar nieuwe worteltjes maken en doorgroeien…een geduchte "tegenstander" dus.
De kunst is - als met alle onkruiden - op tijd te schoffelen, wiedeggen, aanaarden en handwieden, om zo het gewas dat er nu staat te helpen en de opbouw van de onkruidzaadvoorraad in de bodem te beperken. Meerjarig gras of grasklaver in je vruchtwisseling helpt tegen dat laatste trouwens het best: daarin ontwikkelt knopkruid zich niet en na drie jaar zijn ongeveer alle oude knopkruidzaden niet meer kiemkrachtig.
Rode Bataviasla | - | 't Leeuweriksveld |
Spruitjes | - | 't Leeuweriksveld |
Pompoen | - | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | - | 't Leeuweriksveld en De Zaai-Ster |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
Groene kool, rode bindsla, spinazie, pastinaak, tomaat
"Vrouwelijk-mannelijk in balans"
zaterdag 22 oktober van 13 tot 17 uur
Vrije School de Stroeten.
Info en aanmelding:
etmhelderman@gmail.com
of 0591-627083
Op 13 november organiseren Kathinka Kamphuis en Jeroen Zijlstra een zingzondag.
Van 10 uur tot half 5 proberen wij de zangers op een creatieve manier met hun lijf en leden te laten musiceren. We gebruiken hiervoor liederen van de Duitse romantische componist Johannes Brahms.
Kun je (een beetje) zingen? Meld je dan aan! Je kunt de bladmuziek van tevoren krijgen, en op zaterdagavond 12 november is er een "inzeepsessie".
Kosten van deelname aan dit unieke project zijn 30 euro. Bij voldoende belangstelling sluiten we de zondag af met een gezamenlijke maaltijd.
Meer info of direct aanmelden? Kathinka: 0591-381445, wenkkamphuis@hetnet.nl of Jeroen: 0591-646581, zijlstragosselink@kpnplanet.nl
Atelier Geerlings organiseert een workshop Mantra-zingen op zaterdag 29 okt. a.s. van 14 tot 16u.
Kosten €7.
Met de mantrazangers Arend en Ingrid Cortes.
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
600 gr spruitjes, 125 gr champignons, 1 sjalotje, 75 gr spekreepjes, 15 gr boter, peper, zout
Buitenste blaadjes van de spruitjes halen, spruitjes wassen en doormidden snijden. De champignons schoonmaken en in plakjes snijden. Het sjalotje snipperen. Het spek in de boter lichtbruin bakken. De sjalotsnippers, de spruitjes en de champignons toevoegen en 3 min. roerbakken. Het vuur laag zetten, ½ kopje water toevoegen en de spruitjes gaar laten worden. Het gerecht met peper en zout op smaak brengen. Er eventueel 2 eetl. ketchup, salsa of 1 eetl. creme fraiche door heen roeren.
1 pompoen (ca 400 gr schoongemaakt), 2 uien, 2 teentjes knoflook, scheutje olie, 150 gr koolvisfilet (zonder graat), 4 eetl. tomatenpuree of 1 dl tomatensaus, 3 blaadjes salie, 2 laurierblaadjes, 1 theel. grove mosterd, peper en zout, 1 eetl. (verse) dilletopjes, 1 dl yoghurt
Was de pompoen, snijd deze doormidden en verwijder het stronkje en de pitten. Snijd de pompoen met schil en al in blokjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Bak ui met knoflook in olie. Voeg de pompoenstukjes toe, roerbak deze even mee en voeg dan een ongeveer een halve liter water toe. Breng het geheel aan de kook en voeg laurierblaadjes, mosterd, salie, peper en zout en de koolvisfilet toe. Voeg na ongeveer 10 min. de tomatenpuree of tomatensaus toe en laat nog 10 min. doorstoven. Roer voor het opdienen de dille en yoghurt er door.
Variatie vegetarisch: Maak dit stoofpotje zonder de vis klaar. Voeg er echter op het einde van de stooftijd gekookte peulvruchten zoals bijvoorbeeld kapucijners aan toe.
400 gr wortels, scheutje olie, 1 teentje knoflook, 1 theel. korianderpoeder, 1 theel. gemberpoeder, peper en zout, een handje rozijnen, 1 pak falafelmix, 150 gr rijst
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de wortels schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers de knoflook. Bak de wortelplakjes samen met knoflook en specerijen in een scheutje olie. Voeg een scheutje water en de rozijnen toe en laat 5 minuten sudderen. Kneed van de falafelmix kleine balletjes of platte koekjes (volg het recept op de verpakking) en frituur deze in zonnebloemolie. Meng de wortels met de rijst, rozijnen en falafelballetjes. Lekker met een frisse salade.
Variatie: U kunt ook gehaktballetjes gebruiken in plaats van falafelballetjes.
600 gr witlof, 1 ui, 1 klein potje maïskorrels, 2 eetl. tomatenpuree, peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, drupje tabasco, ½ theel. suiker, een handje (tortilla)chips, verse koriander of peterselie
Snijd de witlofstruikjes in de lengte doormidden. Kook ze in circa vijf minuten in water beetgaar. Snipper de ui en fruit deze tot ze zacht is. Voeg de (uitgelekte) maïskorrels en tomatenpuree toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout, paprikapoeder, cayennepeper, tabasco, suiker en eventueel wat bouillonpoeder. Laat het geheel afgedekt vijf minuten stoven. Hak een deel van de verse koriander (of peterselie) fijn en roer de helft door het rode mengsel. Laat de witlof uitlekken en leg ze in een lage ingevette ovenschaal. Verdeel de tomatensaus over de witlof. Verkruimel de (tortilla)chips erboven. Zet de schotel 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Serveer de schotel met de rest van de verse koriander (of peterselie) eroverheen. Lekker met grote witte bonen en een salade erbij.