Iedereen is opgetogen. In het stralend-warme licht van de opkomende herfstzon trekken we naar het veld met onze korven en manden: de spruitenpluk is begonnen! Ondanks dat het oktober is, belooft het een prachtige dag te worden. Aangekomen bij de spruiten verdelen we ons over het veld: ieder plukt in haar of zijn rij. Al gauw wordt mand na mand met de prachtige rijpe spruiten gevuld. Al werkende zingen we oude liederen als Belle Qui Tient Ma Vie en Buvons Bien Mes Amis. Als de zon hoger klimt in de strakblauwe heldere herfsthemel, en zijn warme stralen onze blote armen strelen, zet Jean-Luc het Eramu In Campu in en vierstemmig zingen we mee. Die knappe Jean-Luc, hij heeft zelfs zijn hemd opengeknoopt. …Wat mij even afleidt van mijn werk. Maar allez, allez, de spruiten wachten! En mijn rappe handen vullen de korven weer.
Na een lange en vreugdevolle dag, als de zon reeds ter kimme neigt, dragen we de overvloedige oogst jubelend naar de schuren, waar we de rijpe spruiten in de eikehouten kuipen storten. De jongemannen, Jean-Luc voorop, trekken schoenen en sokken uit en stropen hun broekspijpen op. Het kostelijke spruitenvocht zal weldra uit de kranen onderuit de vaten stromen. Als de oude boer, traditiegetrouw, zèlf de eerste kraan opent… - doet mijn wekker biepbiepbiepbiep. Moeizaam knip ik m'n lampje aan.
Een uur later zit ik met Jolanda, Marco en Wouter onder een mistig-grijze hemel op de knieën tussen de kletsnatte spruitenplanten. We dragen een regenpak van top tot teen. Een muts op het hoofd. We zeggen niet veel en plukken zwijgend.
En ik neurie - eenstemmig. Ik hhoouu van Holland, land van spruitjes en van prei…
IJsbergsla | - 't Leeuweriksveld |
Andijvie | - 't Leeuweriksveld |
Spruiten | - 't Leeuweriksveld |
Pastinaken | - 't Leeuweriksveld |
Pepertje | - 't Leeuweriksveld |
Chinese kool | - de Sterke Akkers, Dalen |
Extra: Appel cadeautje van particulier (bio zonder keurmerk) |
Andijvie, herfstraapjes, paksoy, pompoen, rode biet.
De Edda, de IJslandse mythologie, is een verzameling verhalen van goden, godinnen en helden.
Het verhaal is van het ontstaan van de aarde; de geboorte van Frya, Odin en Thor. Maar vooral beschrijft het een wereld zonder onderscheid tussen het leven op aarde en het hiernamaals, tussen de zichtbare en onzichtbare werelden. De tekst is krachtig en beeldend.
De beeldkracht ga je zelf vormgeven in kleur op papier. Drie ochtenden: vrijdag 1, 8 en 15 november van 9.30u tot 12u.
Kosten € 45,-
Aanmelden bij Marion Geerlings, 0591-564430 of ateliergeerlings@xs4all.nl
Stichting Wederzijds
(informatie, ontmoeting, uitwisseling en studie rondom een vanuit de antroposofie en de christengemeenschap geïnspireerde stervenscultuur)
organiseert een workshop in Emmen over dit thema.
13 november 2013 van 13.45 - 17.00 uur in Vrije School De Stroeten, Stroetweg 10, 7812 BA Emmen.
Kosten € 35,00.
Opgave via info@wederzijds-stervenscultuur.nl.
!TIP!
We hebben héérlijke aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).
500 gr aardappelen, 500 gr pastinaken, 200 gram grof gehakte walnoten, 150 gram pittige pecorino kaas (of andere schapenkaas), 1 ei, bekertje creme fraiche, peper en zout, beetje bieslook
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en rasp deze grof (eventueel met keukenmachine).
Schil de pastinaken en rasp deze grof. Snij de pecorino- of schapenkaas in kleine stukjes.
Meng de aardappelen met de pastinaak en ongeveer 2/3 van de walnoten en ongeveer 100 gram pecorino- of schapenkaas. Verdeel de aardappelen met pastinaak en etc. over de springvorm.
Klop het ei los met de creme fraiche. Breng op smaak met de peper, zout en bieslook.
Giet het ei over de aardappelen. Meng het overgebleven deel van de pecorino- of schapenkaas met de achtergehouden walnoten. Strooi dit over de aardappelen.
Bak de aardappelgratin in 50 minuten gaar. Mocht de bovenkant nog niet bruin zijn, zet de oven de laatste paar minuten op de grillstand voor een bruin korstje.
500 gr chinese kool, 250 gr (vegetarisch) gehakt, 1 kleine ui, 1 eetlepel kerrie, zout, peper, eventueel: maïzena en melk
Was de kool, laat uitlekken en snijd de kool in reepjes. Pel en snipper de ui.
Bak de ui en het (vegetarisch) gehakt in een hoge braadpan. Voeg na enkele minuten de kool toe met de kerrie, peper en zout en laat het nog 10 minuten stoven met de deksel op de pan.
Bind, als het nodig is, het eventuele kookvocht met een beetje maïzena en wat melk. Lekker met rijst of gebakken aardappelen.
250 gr spruiten, 150 gr champignons en 100 gr oesterzwammen (of 250 gr champignons), 80 gr cashewnoten, 2 eetl ketjap manis, 2 teentjes knoflook, 2 theel sambal, 1 theel ketoembar, ½ theel djahé (gemberpoeder), 1½ eetl roerbakolie
Spruitjes schoonmaken, de grotere halveren, ± 5 min koken. Champignons schoonborstelen, evt de oesterzwammen ook en in plakjes snijden.
Knoflook uitpersen. Olie verhitten in de wok, de champignons en de oesterzwammen circa 5 minuten roerbakken met de knoflook, sambal, ketoembar en djahé.
De spruitjes toevoegen met de ketjap manis en 5 min. meewokken. De cashewnoten in stukjes hakken en toevoegen.
Op een laag vuurtje nog 5 min door laten stoven evt. wat water toevoegen. Lekker met zilvervliesrijst.
600 gr aardappels, zout, peper, 400 gr. andijvie, 1 lenteuitje of stengelui, 2 rijpe peren, 2 eetl. pinda's, 20 gr. roomboter, 1 dl. halfvolle melk, 2 eetl. zonnebloemolie, 40 gr croutons
Schil de aardappels en kook ze in een laagje water in 20 minuten gaar. Was de andijvie en snijd deze in smalle reepjes.
Snijd de ui in ringetjes. Schil de peren en snijd ze in blokjes.
Hak de pinda's grof. Verwarm de melk.
Maak een smeuïge puree van de aardappels, de boter en de melk. Roer de fijngesneden andijvie en de blokjes peer erdoor.
Voeg naar smaak zout en peper toe. Bestrooi de stamppot met de lenteui-ringetjes, de croutons en de pinda's.
½ krop sla, 1 zure appel, citroensap, 2 eetl kwark of yoghurt, ½ eetl azijn, ½ ui, zout, peper, mosterd
Pluk de sla blaadjes van de krop, haal eventueel de nerven er uit en was de sla. Laat de sla goed uitlekken.
Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes. Besprenkel meteen met citroensap.
Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Meng de sla met de appelstukjes en de ui.
Meng de kwark met azijn, beetje zout, beetje peper en een mespunt mosterd. Klop dit goed door elkaar en meng deze dressing door de sla.