Een Drentse boer zit alleen in de kroeg. Na een tijdje komt er een tweede Drentse boer bij. "Moi" zegt de één.
"Moi" zegt de ander.
… (stilte)
"Pilsje" zegt de één tegen de barman. "Pilsje" zegt de ander tegen de barman. … (stilte)
Dan komt een luidruchtige Amerikaan binnen. "Hello Fellows! How are you! You're Dutch farmers, aren't you?" … (stilte)
"In America, I have a farm, that is sóó big, that I need three days to drive around it with my car!!"
… (stilte)
"Oh ja, zo'n auto heb ik ok wal eens had".
Op een dag klopt een vertegenwoordiger van landbouw aan bij een boer. Hij vertelt de boer dat hij vandaag zijn boerenbedrijf gaat controleren. De boer vindt dat goed, "maar", zegt hij, "je mag niet in
dat weiland komen." Hij wijst daarbij naar een weiland links van de boerderij.
De vertegenwoordiger kijkt een beetje minachtend naar de boer, haalt een kaart uit zijn binnenzak en zegt: "Kijk, hier staat
dat ik in opdracht van het ministerie werk en dat ik toegang heb tot alle gebieden."
De boer schenkt verder geen aandacht en gaat aan het werk.
Even later hoort hij een enorme schreeuw en ziet hij de vertegenwoordiger in het weiland heel hard rennen naar het hek met achter hem aan de grootste dolle stier die hij ooit in zijn leven heeft gezien. De stier komt met elke stap dichterbij en is kwaaier dan een op hol geslagen volk horzels. De boer zet zijn handen rond zijn mond en roept heel hard
naar de vertegenwoordiger:
"Laat hem je kaartje dan zien, man!"
Na een hele zware storm staan twee boeren met elkaar te praten.
"Het dak van mijn schuur is door de storm flink beschadigd. Heb jij nog last gehad?"
"Geen flauw idee," zegt de ander, " ik heb mijn boerderij nog niet weer teruggevonden."
Batavia-/krop-/bindsla | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
Pastinaken | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
Spruitjes | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
Paksoy | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
Paprika | - | Tuindersdijk, Erica, eko |
We hebben onze licentie!
Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.
Groene kool, pompoen, raapstelen, div. sla's, …
• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.
Heerlijke verse schapenkaas van (o.a.) de Sterke Akkers, in kleine bolletjes. | |
Naturel | € 3,85/105 g |
Tuinkruiden en peper | € 4,25/105 g |
Zuurkool naturel Kramer | € 0,90/500 g |
Grie knoflook van Hansketien | € 2,95/200 g |
300 gr paprika's
300 gr rijpe tomaten
1 kleine rode ui
1 of 2 teentjes knoflook
¼ rode Spaanse peper
½ handje basilicumblaadjes
½ eetl. balsamicoazijn
1½ eetl. extra vergine olijfolie
± 0,75 liter groente- of kippenbouillon
Verwarm de oven voor tot 180°C. Was de paprika's en snijd ze in vieren Was de tomaten en halveer ze. Pel de ui en snijd deze grof. Pel de teentjes knoflook en snijd deze grof. Snijd de peper grof. Leg alle groenten en het basilicum op een bakplaat. Meng de azijn met de olie en schenk dit uit over de groenten tot ze allemaal bedekt zijn. Rooster de groenten 45 minuten in de voorverwarmde oven en keer ze af en toe om. Druk ze door een zeef om de velletjes te verwijderen. Als je ze in de keukenmachine verwerkt, zal de smaak iets minder zacht zijn, omdat deze zich vermengt met de smaak van de velletjes. Niettemin zal de soep nog steeds heerlijk zijn. Verdun de soep met de bouillon tot de gewenste dikte en breng hem op smaak met zout en versgemalen peper. Verwarm de soep een paar minuten in een pan en serveer hem met een dot Griekse yoghurt en een paar grof gescheurde basilicumblaadjes. Of zet hem in de koelkast en serveer hem koud met een ijsklontje.
1 struikje paksoi
1 ui
100 gr champignons
nasikruiden naar smaak
olijfolie
Paksoi wassen en snijden. Nasikruiden 10 minuten wellen in heet water. Champignons schoonmaken en halveren. Ui pellen en snipperen. Uien bakken in olijfolie, paksoi meebakken, champignons meebakken, nasikruiden toevoegen. Alles nog enkele minuten doorbakken, blijf roeren. Lekker met rijst.
350 gr spruiten
½ groene paprika
1 (rode) ui
½ theel. gedroogde tijm
75 gr feta kaas
olijfolie
Verwijder bij de spruitjes de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen en was ze. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika wassen, van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 à 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.
400 gr pastinaak
2 uien
1 laurierblad
200 gr gekookte witte bonen (uit een pot)
100 gr geraspte oude kaas
ev. 2 eetl. fijngeknipte peterselie
1 theel. tijm
peper en zout
Boen de pastinaak schoon, schil ze eventueel en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Pel de uien en snijd ze fijn. Breng ui en pastinaak in een laagje water met zout en een laurierblad aan de kook. Na 10 min. de uitgelekte bonen toevoegen en op een laag pitje nog 10 tot 15 min. meestoven. Breng op smaak met tijm, peper en zout. Strooi er kaas en peterselie over en serveer met aardappels of een graansoort.
Variatie met spekjes: Bak 200 g spekblokjes uit en schep deze door de stoofpot.
Variatie met gemengde kiemen: Heerlijk knapperig en fris wordt het stoofpotje met een handvol kiemen op het allerlaatst er aan toegevoegd.