Niet alleen bladeren maar ineens zijn ze er weer: de herfstgroentes.
De boerenkool heeft de nodige vorst gehad, er zijn hier al heel wat stronken over de toonbank gegaan. De heerlijke dikke winterpenen zijn weer verkrijgbaar en ineens krijg ik weer zin in zuurkool. Veldsla en winterpostelein is er nu ook volop en met de spruiten heeft de oogstploeg op dinsdag het goed druk om voor alle bestellingen te oogsten.
We hebben hier thuis genoten van de frisse herfstraapjes, rauw en gekookt.
Maar de laatste uitlopers van de zomer zijn er ook nog. Ook al waren er best wat nachten met vorst, zien we dat aan de sla nog niet terug, zelfs mijn oostindische kers groeit nog gewoon door. In de kas zijn nog steeds cherrytomaatjes en rode peper, ook nog een paar courgettes, maar die groeien nu erg langzaam.
Alles opgeteld hebben we nog steeds zo'n 15 soorten groente op het land staan: prei, slasoorten, andijvie, groenlof, pastinaken, snijbiet, knol- en groenselderij en tenslotte de kolen.
De spinazie hebben we nu helemaal geoogst om zoveel mogelijk pakketten nog weer van een portie te voorzien.
Het sperziebonenseizoen is wel definitief voorbij, maar er is nog keuze genoeg.
Rode bind/groene Batavia | - | 't Leeuweriksveld |
Wilde spinazie | - | 't Leeuweriksveld |
Herfstraapjes en boterknolletjes | - | 't Leeuweriksveld |
Groene savooyekool | - | 't Leeuweriksveld |
Trostomaat | - | Tuindersdijk, Erica |
Koolrabi, div. sla, rode bietjes, …
Op 13 november organiseren Kathinka Kamphuis en Jeroen Zijlstra een zingzondag.
Van 10 uur tot half 5 proberen wij de zangers op een creatieve manier met hun lijf en leden te laten musiceren. We gebruiken hiervoor liederen van de Duitse romantische componist Johannes Brahms.
Kun je (een beetje) zingen? Meld je dan aan! Je kunt de bladmuziek van tevoren krijgen, en op zaterdagavond 12 november is er een "inzeepsessie".
Kosten van deelname aan dit unieke project zijn 30 euro. Bij voldoende belangstelling sluiten we de zondag af met een gezamenlijke maaltijd.
Meer info of direct aanmelden? Kathinka: 0591-381445, wenkkamphuis@hetnet.nl of Jeroen: 0591-646581, zijlstragosselink@kpnplanet.nl
Atelier Geerlings organiseert een workshop Mantra-zingen op zaterdag 29 okt. a.s. van 14 tot 16u.
Kosten €7.
Met de mantrazangers Arend en Ingrid Cortes.
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
zijn vitaminerijk en caloriearm. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Rauw hebben ze een frisse smaak en zijn ze zeer geschikt om te verwerken in salades. U hoeft ze niet te schillen. Snijd het onderkantje en eventueel bovenkantje eraf, snijd de knolletjes in plakjes en kook de groente in een laagje water. Alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden. Ook lekker: geraspt en rauw op een boterham met (oude) kaas en een likje mosterd.
4 raapjes, 400 gr aardappelen, 250 gr paddenstoelen, 1 citroen, boter, 25 gr bloem, 200 ml groentebouillon, 200 ml halfvolle melk, 100 gr roomkaas of kruidenkaas, 100 gr gemalen kaas, 2 tomaten, peper, zout, muskaatnoot
Schil de rapen en aardappels en kook ze afzonderlijk gaar. Snijd de paddenstoelen in plakken, besprenkel ze met citroensap en stoof ze gaar. Snij de gekookte aardappelen en raapjes in plakken en schik ze samen met de paddenstoelen in een vuurvaste schotel. Maak een saus van 2 eetlepels boter, de bloem, de groentebouillon en de melk. Roer er 100 gr roomkaas of kruidenkaas door. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en giet over de groenten. Zet 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Bestrooi met 100 gr gemalen kaas en verdeel de in blokjes gesneden tomaten over de schotel. Zet de schotel in de oven tot de kaas is gesmolten.
500 gr groene kool, 1 pakje aardappelpuree, 1 eetl boter, 0,5 dl water, 150 gr rauwe boerenham, 1 eetl grove mosterd, 75 gr geraspte oude kaas
Snijd de groene kool fijn. Snijd de boerenham in kleine blokjes. Smelt de boter in een wok, doe de groene kool erin en roerbak dit 5 minuten. Schenk het water erbij en blijf roerbakken tot het vocht verdampt is. Roer de hamblokjes erdoor het houd het warm. Bereid de puree zoals aangegeven staat op de verpakking. Roer de mosterd en en de kaas door de puree en daarna de groente. Laat alles nog even doorwarmen voor het serveren.
500 gr spinazie, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, ½ klein potje tomatenpuree, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie
Spinazie wassen in ruim water, worteltjes verwijderen en blad zonodig in stukjes snijden. Knoflook pellen en fijn hakken. Een flinke laag olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Knoflook toevoegen en een paar minuten fruiten op een laag vuur. Tomatenpuree toevoegen. Roeren. Spinazie toevoegen onder voortdurend omscheppen totdat de spinazie is geslonken en er vocht vrij komt. Zout en peper toevoegen. Maak met een lepel per persoon een kuiltje in de spinazie en breek daarboven de eieren zodat deze in de kuiltjes vallen. Het is de bedoeling dat de dooiers heel blijven. Met deksel 10 min zachtjes stoven tot het eiwit gaar is en de dooiers nog zacht. Lekker met couscous of Turks brood om in het groentenat te dopen.
200 gr pasta, 50 gr rucola, 2 grote tomaten, 120 gr feta, 2 eetl kappertjes, 2 eetl kleingesneden olijven, 1 citroen, 2 eetl olijfolie
Was de rucola en hak deze in stukjes. Snijd de tomaten in blokjes. Verkruimel de feta. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rucola, de tomaat, de feta en alle overige ingrediënten in een kom. Laat de pasta uitlekken en meng hem door het rucola/tomaat/feta-mengsel.