Pakketbrief week 43, 23 oktober 2013

logo

Boerenbezoek

Wat het weer betreft had de spruitenpluk deze week ook bij ons onder stralende omstandigheden door kunnen gaan! Maar het werd hem vooral spinaziepluk en plantjes zetten in de tunnelkassen.

Verder hadden we afgelopen maandag bezoek van 12 biologische tuinders uit Mecklenburg-Vorpommern het langgestrekte Duitse bondsland aan de Oostzee tot aan de Poolse grens. Zij komen voor een week in Nederland kijken en wij waren hun eerste adres.
Voor mij heeft dat nog steeds een vleugje bijzonderheid, ik heb het grootste deel van mijn jeugd in Lübeck gewoond en de hoofdstraat die nu doorloopt naar "hun" regio was toen hermetisch afgesloten met een hek, met een helemaal kaalgemaaide dodenstrook erachter en voor ons onvoorstelbaar dat dit ooit zou veranderen. Ook eind jaren '90, toen Wouter en ik op de Noordwestduitse boerderijen werkten, was er toch maar weinig uitwisseling met de oosterburen.
Dat is nu heel anders: zij kenden ook al die bedrijven, waar wij kontakt mee hadden. 12 boeren en 12 totaal verschillende bedrijven kwamen bij ons langs. Één werkt vanuit het principe CSA (community supported agriculture) dwz. hun klanten financieren in het voorjaar mee en participeren dan in de oogst.
Een klein bedrijf was opgericht door een tuinder en een kok en zij teelden vooral vergeten groentes en eetbare bloemen voor de tophoreca.
Een ander bedrijf had zo'n 400 soorten verschillende eetbare planten, opgekweekt in potjes voor de direkte verkoop. 400 planten- nog zo'n acht keer meer dan wat wij telen!
Onder hun verder ook nog wat grootschaligere vollegrondsgroentetelers en zorgboerderijen. Wij vroegen ons af wat zij nu van Nederland mee kunnen nemen. Meestal zijn dat natuurlijk geen totaal omwentelende ideeën, maar wat kleine details en überhaupt het feit dat je even van je eigen erf weg bent. Voor ons als gastgevers brachten zij net zoveel mee voor ons.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spinazie- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Raapjes- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
Bloemkool- Eko de Eerste, Marknesse

In week 44 verwacht:

Rode biet, groene bataviasla, broccoli, paars mosterdblad, …

Concert TRIO SAGARO in de Hervormde Kerk Zweeloo

Op zondagmiddag 17 november geeft Trio Sagaro in het kader van Sweel Cultureel een concert in de Hervormde Kerk, Wheem 10 te Zweeloo.
Trio Sagaro zingt en speelt liederen uit verschillende culturen, religies en tradities zoals het Soefisme, het Hindoeïsme, het Boeddhisme, de Joodse traditie, het Christendom en de Islam.
Aanvang 15 u, kosten € 10,-

De Edda als winterbezinning

De Edda, de IJslandse mythologie, is een verzameling verhalen van goden, godinnen en helden.
Het verhaal is van het ontstaan van de aarde; de geboorte van Frya, Odin en Thor. Maar vooral beschrijft het een wereld zonder onderscheid tussen het leven op aarde en het hiernamaals, tussen de zichtbare en onzichtbare werelden. De tekst is krachtig en beeldend.

De beeldkracht ga je zelf vormgeven in kleur op papier. Drie ochtenden: vrijdag 1, 8 en 15 november van 9.30u tot 12u.
Kosten € 45,-
Aanmelden bij Marion Geerlings, 0591-564430 of ateliergeerlings@xs4all.nl

Verzorgen van de stervende en de gestorvene

Stichting Wederzijds
  (informatie, ontmoeting, uitwisseling en studie rondom een vanuit de antroposofie en de christengemeenschap geïnspireerde stervenscultuur)
organiseert een workshop in Emmen over dit thema.
13 november 2013 van 13.45 - 17.00 uur in Vrije School De Stroeten, Stroetweg 10, 7812 BA Emmen.
Kosten € 35,00.
Opgave via info@wederzijds-stervenscultuur.nl.

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).


Recepten

Raapjes

zijn vitaminerijk en caloriearm. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Rauw hebben ze een frisse smaak en zijn ze zeer geschikt om te verwerken in salades. U hoeft ze niet te schillen. Snijd het onderkantje en eventueel bovenkantje eraf, snijd de knolletjes in plakjes en kook de groente in een laagje water. Alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden. Ook lekker: geraspt & rauw op een boterham met (oude) kaas en een likje mosterd.

Raapjessoep met kerrieballetjes

voor- of bijgerecht voor 2 personen

750 ml groentebouillon, 200 gr raapjes, 125 gr aardappels, ½ ui, 1 klein preitje, ½ eetl boter. ½ eetl bloem, 1 eidooier, 1 eetl room, gehakte peterselie of bieslook, peper en zout 200 gr (kalfs)gehakt, snufje kruidnagelpoeder, 1 eetl boter, 1 theel kerriepoeder

Was de raapjes, snijd het onderste eraf en snijd de raapjes in blokjes. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
Pel en snipper de ui. Was de prei en snijd het fijn.
Verhit de boter en bak de ui, raapjes, prei en aardappels kort. Bestuif met bloem en schep goed om.
Schenk er de bouillon bij. Roer weer goed om. Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht koken.
Kruid het gehakt met kruidnagelpoeder, peper en zout. Maak er nootgrote balletjes van.
Laat 1 eetlepel boter smelten in een koekenpan, strooi er 1 theelepel kerriepoeder bij. Bak de balletjes in de kerrieboter.
Pureer de soep met een staafmixer. Klop de eidooier los met de room.
Schenk, van het vuur af, bij de soep. Zet weer op het vuur en breng tegen de kook aan.
Roer voortdurend en laat niet meer doorkoken! Voeg de kerrieballetjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
Werk af met rijkelijk wat gehakte peterselie of bieslook. Serveer goed heet.

Gestoofde paksoi

bijgerecht voor 2 personen

1 eetl olie, 1 struik paksoi, 1 teentje knoflook, 1 eetl citroensap, 1 theel suiker of honing

Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Verhit de olie in een pan. Bak de paksoi al omscheppend 3 minuten. Voeg een uitgeperst teentje knoflook, het citroensap en de suiker of honing toe. Doe de deksel op de pan en stoof de paksoi in 10 minuten gaar. Breng op smaak met zout.

Lasagne met spinazie en ricotta

hoofdgerecht voor 2 personen

100 gr lasagnevellen, 300 gr spinazie, 250 gram ricotta of andere zachte kaas, 1 blik tomatenstukjes van 400 gr, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 1 bol buffelmozzarella, circa 50 gr Parmezaanse kaas, ± 8 blaadjes verse basilicum, 2 eetl oregano, peper en zout

Was de spinazie en snijd deze eventueel fijn. Pel het sjalotje en snijd deze fijn.
Pers de teen knoflook. Snijd de basilicum fijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de sjalot, knoflook, 1 eetlepel oregano en wat peper en zout kort in olijfolie.
Voeg de spinazie toe en laat slinken, bak ± 5 minuten. Haal de spinazie uit de pan en bewaar deze.
Doe de tomatenblokjes, basilicum, 1 eetlepel oregano en wat peper en zout in de pan. Laat dit 5 minuten sudderen tot een sausje.
Meng de spinazie met de ricotta en wat Parmezaanse kaas.
Leg in een ingevette ovenschaal achtereenvolgens:
- de helft van het spinazie-mengsel, daarboven één derde van de tomatensaus en daarboven een aantal lasagnevellen.
- daarop de andere helft van het spinazie-mengsel, één derde tomatensaus en de overige lasagnevellen.
- daarop het laatste restje van de tomatensaus en de mozzarella verdeeld in plakken.
Rest van de Parmezaanse kaas erover strooien en 25 minuten in de oven bakken.

Bloemkoolsaus klassiek

25 gr boter, 25 gr bloem, 1½ dl. melk, 1½ dl. bloemkoolnat, 3 eetl geraspte kaas, zout, peper, nootmuskaat

Smelt de boter in de pan en roer er de bloem doorheen. Meng het bloemkoolnat en de melk. Roer beetje voor beetje dit vocht door het bloemmengsel. Kaas erdoor roeren op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Over de bloemkool schenken.

naar boven
naar boven