De één zou hem elke week in zijn pakket willen hebben, de ander zet hem in de tuin voor de sier.
Maar deze tijd van het jaar is bij uitstek pompoenentijd: de week van Sint Maarten. Bij onze kinderen op school gaat het als volgt: men neme een mooie oranje eetpompoen, snij boven bij de steel een soort deksel eraf, gewoon glad of met een mooie stervormige rand. Dan de pompoen goed uithollen, eerst de pitten, die hebben we niet nodig, dan het vruchtvlees in een pan doen om later soep te maken. Nu nog een paar kleine gaatjes voor het licht of een paar heel dunne plekken, waar het licht doorheen kan. (de gaten niet te groot, anders gaat het licht steeds uit.) Nu een theelicht erin en een hengsel van ijzerdraad aan de bovenrand vastzetten. Theelicht aan en langs de deuren. De meeste mensen zijn oprecht verbaasd want wie loopt er nog met echte kaarsjes?
Hier één van de vele recepten om met het vruchtvlees (of de hele pompoen) soep te maken:
1 pompoen, 1 ui, 0,5 theelepel verse gember, 1 teen knoflook, 1 theel. gedroogde rozemarijn, 2 theelepels kerriepoeder, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels olie, 600 ml groentebouillon, kokosmelk, 1 eetlepel koriander, 1 eetlepel verse peterselie, zout en peper
Laat de boter of margarine met de olie in een soeppan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de ui met de gember, de kerriepoeder en de knoflook in de boter. Voeg de pompoen toe en blijf nog 2 a 3 minuten roeren. Voeg nu de bouillon toe laat dit aan de kook komen en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar en zacht is. Voeg na 10 minuten de rozemarijn toe. Pureer de pompoen met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg de kokosmelk naar smaak toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep naar smaak met de kruiden.
Veldsla of Rucola | - | 't Leeuweriksveld |
Paksoy | - | 't Leeuweriksveld |
Pastinaak | - | 't Leeuweriksveld |
Pompoen | - | 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | - | Eko de Eerste, Marknesse |
koolrabi, witlof, purple frills, …
Koolrabi Superschmelz*/kg 1,30
Winterpostelein*/100g 0,50
Bananen/kg 1,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
750 gr aardappels, zout en peper, 1 grote ui, 1 struik paksoi, 75 gr. mosterdkaas, 2 eetl. bloem, 10 gr. boter, ½ bekertje zure room, 1 eetl. piccalilly of mosterd
Kook de aardappels in water met wat zout gaar. Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de paksoi in dunne repen en de kaas in blokjes. Wentel de uiringen door de bloem en bak ze in de hete boter op hoog vuur bruin. Stamp de aardappels met enkele lepels kookvocht fijn en schep er de paksoireepjes, de kaas, de zure room, de piccalilly of mosterd en wat peper en zout door. Warm de stamppot goed door en garneer met de uiringen.
1 sjalotje, 5 cherrytomaatjes, verse of gedroogde dille naar smaak, 1 eetl rode wijnazijn, zout en peper, 2½ eetl olijfolie extra vierge, 40 gr rucola of veldsla
Sjalotje pellen en snipperen. Tomaatjes wassen en halveren. Rucola/veldsla wassen. Verse dille fijnknippen. In kopje azijn, zout, peper en olie tot dressing kloppen. Rucola/veldsla, ui en tomaatjes in slakom doen. Dressing en dille naar smaak erdoor scheppen.
1 pompoen, olie, zout
Zo smaakt pompoen ook erg lekker:
Pompoen halveren, pitten eruit halen en in ca. 0,5 cm brede schijven snijden. Bakblik insmeren met olie, de schijven erop leggen en met olie bestrijken. Zout naar smaak erover strooien. Bij 180 graden midden in de oven bakken gedurende plm. een half uur.
Dit recept kun je naar hartelust variëren door uien, prei, witlof, bieten of andere groenten toe te voegen.
600 gr pastinaak, 1 rode ui, 1 fijngesneden teentje knoflook, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. balsamicoazijn, ½ theel. bruine suiker, 125 ml sinaasappelsap, ½ theel. gedroogde rozemarijn, 150 gr volkorenspaghetti, 25 gr pijnboompitten, 25 gr rucola, peper, zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaak en snijd de pastinaak in blokjes. Pel de ui en snijd deze in plakjes.
Snijd het teentje knoflook fijn. Snijd de rucola fijn. Verdeel de pastinaak, ui en knoflook over een braadslee.
Roer de olie, azijn, suiker, wat peper en zout door elkaar en meng dit met de groenten. Dek de braadslee af met aluminiumfolie. Bak de groenten in het midden van de oven 20 min.
Verwijder de folie, schep de groenten om en rooster ze nog 15 min.in de oven. Breng in een steelpan de sinaasappelsap en rozemarijn aan de kook en laat dit 10 min.inkoken tot er ongeveer 2 eetl. (25 ml) over is.
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar en giet deze af. Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten met wat zout rondom lichtbruin. Meng de geroosterde groenten met de spaghetti en het ingedikte sinaasappelsap en breng het op smaak met peper.
Schep vlak voor het serveren de rucola en bestrooi de pijnboompitten erover. Lekker met ciabattabrood erbij.