Bedrijfsuitje
Afgelopen vrijdagmiddag hebben wij (de mensen van 't Leeuweriksveld) ons jaarlijks bedrijfsuitje gehad. We hebben twee héél verschillende biologische bedrijven bezocht, die allebei vlak bij ons in de buurt liggen: Aldo van Os in Erica, die 8 ha paprika's en trostomaten onder glas teelt, en Herman en Alberta Bosman in Dalen, die melkschapen houden.
Van Os is de zoon van een gangbare Westlandse tomatenteler (vollegrond, geen substraat). Op zijn zestiende stopte hij met school en ging bij zijn vader in de kas werken. Alle werkzaamheden heeft hij gedaan, en met plezier. Na korte tijd was hij bedrijfsleider. Maar op zijn drieëntwintigste was het klaar, hij had alles geleerd en er was geen uitdaging meer over. Een periode van heroriëntatie en kennismaking met biologische levensmiddelen volgde. En nu leidt hij zelf een biologische kas...
Aldo is een perfectionist die met veel ervaring en gevoel voor de teelt wekelijks zes opleggers vol eerste klas paprika's en tomaten aflevert. Hij heeft een scherpe waarneming: als er ergens in zijn kassen een plek is waar de gewasgroei niet optimaal is, ziet hij het meteen en neemt maatregelen: bijbemesten, turfstrooisel toevoegen of biologische bestrijders als sluipwespen, roofmijten of lieveheersbeestjes loslaten. Aan paardemiddelen als stomen - in de biologische kasteelt toegestaan om schadelijke bodemorganismen te bestrijden - heeft hij een broertje dood. Minstens zo belangrijk als de gewassen vindt Aldo een goede sfeer onder de mensen: voor ieder van de 45 medewerkers is er ruimte om aan te geven wat hij of zij het liefst wil doen en om eigen ideeën in te brengen. Op die manier is ieders betrokkenheid maximaal en vormen ze samen een mooi en indrukwekkend bedrijf!
(volgende week Herman en Alberta Bosman)
Wouter
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Spruitjes | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Pompoen | - | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij met loof | - | 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | - | 't Leeuweriksveld |
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het
- keurmerk
In week 47 verwacht:
groene kool, witlof, rode bietjes, winterpostelein, …
Een beetje reclame voor het nieuwe bedrijf van Kees van der Velde, een trouwe klant die ons goed geholpen heeft bij het verhuizen en bouwen van de koelcellen!:
Wilt u uw boom verzorgen, snoeien of verwijderen?
Ziet u door de onmogelijkheden de bomen niet meer?
Geef uw "boomzorgen" uit handen, Fjildwurk is u graag van dienst.
Kees van der Velde
Visserstraat 40
7871 PR KLIJNDIJK
0591-513445
www.fjildwurk.nl
info@fjildwurk.nl
Transition Town Emmen
Op 17 november 2009 staat er een lezing door TT Groningen gepland in de bibliotheek van Emmen. Kosten zijn 4 euro voor niet-leden en 3 euro voor leden.
Kijk op www.transitiontownemmen.nl voor actuele informatie.
Wil je meer weten of je aanmelden voor de stuurgroep, bel / mail met Marc Siepman, 0591-546 920 / marc@transitiontownemmen.nl.
Versaanbod week 47
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij
Versaanbod.
Aanbieding
Winterpostelein * / 100g | 0,50 |
Peren conference / kg | 2,00 |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Recepten
Kruidige pompoen-blokjes uit de oven
bijgerecht voor 4 personen
- 750 gr pompoen
- handje verse tijm
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 gedroogde chilipeper, fijngehakt
- 1 eetlepel ketoembar (korianderpoeder)
- scheut olijfolie (ca. 6 eetlepels)
- zout, peper
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de pompoen en verwijder de draden en pitten.
- Snij de pompoen in vrij grote blokken van ca. 3x3 cm.
- Doe ze in een met wat olie ingevette braadslee.
- Ris de blaadjes tijm van de takjes en doe ze met de knoflook, gedroogde chilipeper, ketoembar en zout en peper naar smaak in een vijzel.
- Stamp en wrijf dit goed door elkaar en voeg geleidelijk een flinke scheut olijfolie toe tot je een lekker smeuïg mengsel hebt.
- Giet dit over de pompoen en hussel goed door elkaar. (Geen vijzel? Alles goed fijnhakken en mengen in een gewone kom.) Schuif de braadslee in het midden van de oven en laat de pompoen in 30 minuten gaar en geurig roosteren.
- Schep tussentijds een of twee keer even om en prik erin met een vork: als ze zacht zijn, zijn ze klaar.
- Doe de pompoen over in een schaal en breng eventueel op smaak met wat zout.
- Lekker bij kip.
Erwtensoep (Snert)
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 250 gr spliterwten
- 1¼ liter water
- 1 grote schouderkarbonade
- 100 gr doorregen spek
- 1 ui
- 1 prei
- 100 gr knolselderij
- 100 gr winterwortel
- 2 aardappelen
- 1 rookworst van 250 gr
- 1 eetl vers selderieblad, fijn gesneden
- 1 laurierblaadje
- peper, zout
- De spliterwten wassen en met water, de karbonade en spek aan de kook brengen.
- Met een schuimspaan het schuim eraf scheppen.
- Doe de deksel op de pan en laat 45 minuten zachtjes doorkoken (af en toe omroeren).
- Intussen de groenten snijden: de prei in ringen, de knolselderij en aardappelen in blokjes, de winterwortel in plakjes en de ui fijnsnijden.
- Karbonade uit de soep scheppen, bot verwijderen en het vlees in stukjes snijden.
- Alle groenten, de aardappelblokjes, de rookworst en het vlees aan de soep toevoegen en 30 minuten zachtjes laten koken (af en toe omroeren).
- Rookworst en spek uit de soep halen en in plakjes snijden.
- Laurierblad uit de soep halen.
- Soep op smaak maken met peper en zout en het selderieblad toevoegen en een paar minuten zachtjes laten koken.
- Rookworst en spekjes toevoegen.
- Heerlijk met roggebrood en katenspek.
Penne met prei/tonijnsaus
hoofdgerecht voor 4 personen
- 250 gr penne
- ½ pot mais
- 400 gr prei
- 150 gr kruidenroomkaas
- 1½ dl halfvolle melk
- 2 blikjes tonijn in water
- 1 eetl zonnebloemolie
- zwarte peper
- Kook de penne beetgaar.
- Laat de tonijn uitlekken en verdeel met een vork in stukjes.
- Was de prei en snijd in dunne ringen.
- Verhit in een pan de olie en roerbak de prei enkele minuten.
- Giet de melk erbij en roer de kruidenroomkaas erdoor.
- Roer tot er een saus ontstaat.
- Doe de uitgelekte tonijn en mais erbij en breng op smaak met peper.
- Warm alles goed door.
- Meng de saus door de penne.
Bulgursalade met spruitjes
bijgerecht voor 4 personen
- 400 gr spruitjes
- 60 ml kippenbouillon
- 60 ml sinaasappelsap
- 60 ml citroensap
- 1 eetl olijfolie
- 2 theel kerriepoeder
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 1 koffiemok bulgur
- 1 kleine winterwortel
- 60 gr gele rozijnen
- 3 eetl gehakte bladpeterselie
- 2 eetl geroosterde pijnboompitten
- Kook de spruitjes beetgaar in water met zout.
- Snijd ze in vieren.
- Klop kippenbouillon, sinaasappel-, citroensap, de olijfolie, de kerriepoeder, zout en de zwarte peper op voor een dressing.
- Doe de bulgur in een grote kom en giet evenveel kokend water als de inhoud van de mok erop.
- Laat samen 5 minuten staan tot al het vocht is opgenomen.
- Maak de bulgur voorzichtig los met een vork.
- Voeg alle ingrediënten toe: de winterwortel, rozijnen, bladpeterselie, pijnboompitten en de dressing.
- Schep alles om.
- Breng op smaak met zout en peper.
naar boven