De Sterke Akkers
Het biologische melkschapenbedrijf "De Sterke Akkers" van Herman Bosman en Alberta Rollema is de tweede plek die we bezochten tijdens ons bedrijfsuitje.
De eerste indruk is er een van een gezellige, creatieve - en naar snel zal blijken, ook zeer produktieve - choas. Uiterlijk is het allemaal lang niet zo ordelijk en opgeruimd als bij Aldo. In plaats van Herman te vinden, die ons zou rondleiden, komen we in contact met een enthousiasteling van de "Peergroep", die alle lamsbouten van Alberta blijkt te hebben opgekocht en nu nog schapemelk komt halen voor een originele happening waarbij gemeentebestuurders van Coevorden zelf verse schapenkaas moeten gaan maken!
Uiteindelijk zien we een grote Fendttrekker helemaal achter de lange stal, daar zal Herman zijn... maar nee hoor, er blijkt een klein jochie in te zitten die met het grootste gemak de trekker bestuurt. Hij is één van de zorgvragers die hier niet alleen liefdevolle aandacht krijgen maar ook hard meewerken: de effectiefste therapie om zelfvertrouwen en wilskracht te (her)vinden. En gewerkt wordt hier. Als we Herman gevonden hebben vertelt hij: Èlke ochtend en avond drieëneenhalf uur stalwerk om de schapen te melken (op de top van het seizoen zijn er 550 schapen aan de melk!), in te strooien, te voeren... dat is dus alleen al 50 uur per week. Daarnaast het werk op de akkers en weilanden, het aflammeren, de opfok, het scheren, klauwbekappen, de zorg voor de "hulpboeren", de inspanningen om afzet van melk en eigen lams- en schapevlees goed op gang te brengen en houden - het is bijna niet te bevatten wat deze mensen allemaal presteren.
"Nebenbei" waren Herman en Alberta ook nog de peetouders van twee nieuwe bedrijven, die zich vanaf hier ontwikkeld hebben: een zorgboerderij in Wachtum en... 't Leeuweriksveld!
Wouter
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Savooyekool | - | 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | - | 't Leeuweriksveld |
Rode bietjes | - | 't Leeuweriksveld |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
Paprika | - | Aldo van Os, Erica |
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het
- keurmerk
In week 48 verwacht:
veldsla, koolrabi, waspeen, paksoy, aubergine
> De Sterke Akkers vindt u ook op internet: www.desterkeakkers.nl.
Alberta's heerlijke lams- en schapevlees verkopen we in onze winkel.
Een beetje reclame voor het nieuwe bedrijf van Kees van der Velde, een trouwe klant die ons goed geholpen heeft bij het verhuizen en bouwen van de koelcellen!:
Wilt u uw boom verzorgen, snoeien of verwijderen?
Ziet u door de onmogelijkheden de bomen niet meer?
Geef uw "boomzorgen" uit handen, Fjildwurk is u graag van dienst.
Kees van der Velde
Visserstraat 40
7871 PR KLIJNDIJK
0591-513445
www.fjildwurk.nl
info@fjildwurk.nl
Versaanbod week 48
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij
Versaanbod.
Aanbieding
Veldsla*/100g | 1,00 |
Heerlijk gebak uit het kerstassortiment van onze bakker (t/m 24-12-09): |
517 Kruiden-chocokoek/st | 1,95 |
519 Sacher puntje/st | 2,35 |
ook marsepein-daalders en exclusieve bonbons.... |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Recepten
Winterposteleinsalade met hazelnotenpesto
bijgerecht voor 2 personen
- 100 gr winterpostelein
- 100 gr mozzarella
- 50 gr gepelde hazelnoten
- 1 teen knoflook
- een paar takjes verse peterselie
- 1,5 dl noten- of olijfolie
- zeezout
- 1 theel balsamico
- Winterpostelein wassen, uit laten lekken en uitspreiden op een platte schaal.
- Mozzarella in plakjes snijden en op de winterpostelein verdelen.
- Voor de pesto de overige ingrediënten zeer fijn hakken en mengen.
- Of de ingrediënten tot pesto malen in een vijzel of keukenmachine.
- Bij gebruik van een vijzel, noten eerst fijn hakken.
Deze pesto is ook lekker bij gebakken groenten.
Tip: Zelfgemaakte pesto is enkele weken houdbaar. Je kunt dus ook een grotere hoeveelheid in één keer maken. Zorg dat er altijd een laagje olie op de pesto staat.
Groene kool met champignons
bijgerecht voor 4 personen
- 1 groene kool
- olie
- 250 gr champignons
- 250 gr spekjes
- 1½ ui
- 1 paprika
- 1 theel kerriepoeder (of 1 theel paprikapoeder)
- peper, zout
- Snijd de champignons in plakjes, en de ui in reepjes.
- Snijd de paprika in stukjes.
- Snijd de groene kool in reepjes.
- Giet wat olie in een wok.
- Voeg de spekjes toe en bak deze goed uit.
- Schep de spekjes uit de wok.
- uitbakken.
- Doe de champignons, ui en de paprika met paprikapoeder of kerriepoeder in de wok en fruit dit aan.
- Schap het champignonsmengsel uit de pan.
- Roerbak dan de groene kool in de wok.
- Op het laatst het champignonmengsel en de spekjes bij de groene kool voegen en alles goed doorwarmen.
- Naar smaak peper en/of zout toevoegen.
Witlof-banaanschotel
- 4 witlofstruikjes
- 125 gr aardappelen
- 2 bananen
- ¼ bekertje zure room
- 100 gr magere kwark
- 1 ei
- ½ teentje knoflook
- 50 gr geraspte kaas
- zout, peper, nootmuskaat
- De witlof in weinig water met zout gaar koken.
- De aardappelen in kleine stukken snijden en koken.
- Afgieten.
- De bananen in tweeën snijden.
- De witlofstruikjes en halve bananen om en om in een ingevette ovenschaal leggen.
- De aardappelstukjes eromheen leggen en prakken met een vork.
- De zure room met de kwark, eieren en geperste knoflook loskloppen en er 75 gram van de kaas doorroeren.
- Zout, peper en nootmuskaat toevoegen en in de schaal gieten.
- De rest van de kaas er overheen en 20 minuten in de oven op 175 graden.
Gebakken bietenplakken
voor 2 personen
- 300 gr bieten
- 1-2 eieren
- paneermeel
- kruidenzout naar smaak
- boter om in te bakken
- Bieten schillen, in plakken van 1 cm snijden, net onder water zetten en in ongeveer 10 min. gaar koken.
- Ei loskloppen.
- Een mengsel maken van paneermeel en kruidenzout.
- De bietenplakjes eerst door ei en dan door paneermeel halen en dit nog een keer herhalen.
- Bietenplakjes in hete boter aan beide kanten goudbruin bakken.
Gevulde vegetarische paprika
bijgerecht voor 4 personen
- 2 rode paprikas
- blikje mais
- 4 bosuitjes(evt. prei)
- 2 eetl tomatenketchup
- geraspte kaas
- zwarte peper
- zout
- boter
- Snijd de bosuitjes.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Breng water aan de kook.
- Paprika's halveren en zaad verwijderen, paprika's bestrooien met peper en zout.
- De paprika's in het kokende water doen en even laten koken.(5 min.) Intussen in een ander pannetje boter smelten en hierin het blikje mais, de bosuitjes en 2 eetl tomatenketchup laten smoren(eigenlijk alleen maar even goed verwarmen).
- De paprika's uit het water halen en vullen met het maismengsel.
- Geraspte kaas er overheen strooien en nog even in de oven; de kaas goed laten smelten.
naar boven