Per 1 februari 2011 is het alweer 4 jaar geleden dat wij begonnen met het leveren van groenteabonnementen, destijds overgenomen van De Wenning in Orvelte.
We doen het met veel plezier en zijn (nog steeds) enthousiast over deze manier van afzet, die veel voordelen biedt voor u als consument en voor ons als boeren. Wel zijn we benieuwd om eens wat gedetailleerder uw oordeel over het pakket te horen. Zou u onderstaande vragenlijst willen doorlezen en beantwoorden? (Deze lijst is toegesneden op abonnees van een vast pakket, maar bestelklanten mogen natuurlijk ook hun oordeel geven)
Wat is uw oordeel over
Binnen de mogelijkheden die we hebben, zullen we in de toekomst rekening houden met de uitkomsten van dit onderzoekje. Volgende week zal ik een verslagje schrijven, natuurlijk zonder namen te noemen.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking!
Groene kool | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
Prei | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
Knolselderij | - | 't Leeuweriksveld i.o. |
IJsbergsla | - | De Sterke Akkers, Dalen en Eko De Eerste, Marknesse |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
♦ Deze week de laatste sla van de vollegrond, het duurt weer tot april voor we daar weer van kunnen genieten!
♦ Het loof van de knolselderij is prima bruikbaar is soepen, ragouts en dergelijke. Het moet wel wat langer meekoken dan de gewone bladselderij.
We hebben onze licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.
Rode bietjes, winterpostelein, trostomaat, …
• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.
Prei* | 2,50/kg |
Waspeen*, de laatste uit eigen tuin | 1,10/kg |
2 liter water
500 gr spliterwten
2 uien
2 preien
halve knolselderij
wat fijngesneden loof van de knolselderij
2 aardappelen
zout en peper
1 vegetarische rookworst of 150 g rooktofu
Breng de erwten met het water aan de kook. Schuim de bovenkant af als het kookt. Snijd de ui fijn en de prei in ringen. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Voeg de groenten toe als de erwten ongeveer een half uur hebben gekookt. Laat doorkoken tot de erwten zijn stukgekookt en de soep op dikte is (circa 30 tot 40 minuten). Verwarm in de laatste tien minuten de vegetarische rookworst in een pan, snijd in plakjes en voeg die aan het eind van de kooktijd aan de ertensoep toe. Gebruik je rooktofu, snijd die dan in plakjes en laat die de laatste 10 minuten met de erwtensoep meekoken. Lekker met roggebrood besmeerd met verse roomkaas.
halve knolselderij
olie om in te bakken of te frituren
kruidenzout
Sausje:
½ dl. yoghurt
3 eetl. mayonaise
peper en zout naar smaak
2 tenen knoflook geperst
1 theel. gedroogde pepermuntblaadjes
Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm. dik. Schil de plakken en snijd ze in frietjes. Roerbak deze in olie of frituur ze in de frituurpan. Bestrooi met een weinig kruidenzout. Meng ondertussen de ingredienten voor het sausje met een garde door elkaar. Serveer de frietjes met de frisse yoghurt-mayonaisesaus en bijvoorbeeld gekookte rijst en linzenmoes.
500 gr aardappelen
zout, peper
1 kleine groene kool
1 kleine ui
25 gr boter
1 theel kerriepoeder
1 dl kruidenbouillon
75 gr lichtgezouten cashewnoten
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in een pan met weinig water in circa 25 minuten gaar. Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool. Maak de andere bladeren los en verwijder de dikke nerven. Snijd de bladeren in grove repen. Pel de ui en snijd deze in ringen. Verhit 25 gr boter in een braadpan en fruit de ui met het kerriepoeder even aan. Schep de kool erdoor en bak het geheel af al omscheppend circa 3 minuten. Voeg de bouillon toe en smoor de kool in circa 10 minuten zachtjes gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Giet ook de kool af. Roer de rest van de boter en zoveel smoorvocht van de kool door de aardappelen dat er een smeuige puree ontstaat. Schep de kool en de noten erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
200 gr dunne pijpmacaroni
175 gr kipfilet
zout
versgemalen peper
300 gr witlof
75 gr kastanjechampignons
1 eetl. boter of margarine
½ takje verse tijm
1 dl room culinair
½ eetl. Dijonmosterd
2 eetl bloem
½ eetl boter
40 gr geraspte Pardano-kaas
1 eetl. gemengde tuinkruiden
De macaroni in 8 minuten in ruim kokend water beetgaar koken, afgieten en warm houden. De kipfilet in reepjes snijden en met zout en peper bestrooien. De witlof in repen, en de champignons in kwarten snijden. De kipreepjes in de verhitte boter rondom bruin bakken, 5 minuten laten garen en de witlof en de champignons 2 minuten omscheppend meebakken. De room en de mosterd toevoegen en nog 3 minuten laten sudderen. Op smaak maken met peper en zout en de saus door de macaroni scheppen. In een ingevette ovenschaal overdoen. De bloem oplossen in 125 ml water. ½ eetl boter smelten , bloem toevoegen en al roerend laten indikken. De kaas erdoor roeren en laten smelten. Op smaak brengen met zout en peper. De saus over de macaroni scheppen en in nog 15 minuten in een vrij hete oven (200 graden C) goudbruin laten kleuren.