Pakketbrief week 47, 18 november 2015

leeuweriksveld logo

Een cadeau van de gemeentedichteres van Emmen

We waren blij verrast met het mooie gedicht, en willen het jullie ook laten lezen:

Winkelen in Wilhelmsoord
groentepakket van het seizoen
paksoi, prei en pompoen
zegt het voort, zegt het voort.

Zilvergrijze glans op paarse kool
het vee laat zich niet uit het veld slaan
de oprijlaan waar wilde bloemen staan
op zolder ontluikt de boerderijschool.

Aanschuiftafel in het restaurant
aan de Zandzoom de bessengaard
grasklaver geperst, haverstro aan kant.

Alles biologisch geteeld uiteraard —
zie hoe op dit vruchtbare land
de puurheid der aarde wordt bewaard.

Cobi de Jonge

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Paprika- van Schie, Ens
Winterpeen- Gerbrandastate, Sexbierum

In week 48 verwacht:

Groene kool, aardperen, tomaten, …


Lezing over bijen
Gratis lezing over bijen door Elmar Mook, imker. Woensdagavond 25 november in bibliotheek Emmen.
In deze lezing vertelt Elmar hoe bijen werken, wat voor werk ze voor de wereld doen, en welk werk er voor en met de bijen te doen is.
Een verhaal over natuurlijke wetmatigheden, fabeltjes, menselijke dilemma's en (biologisch) imkeren.

De Aanschuiftafel

gezellig biologisch eten in huiskamersfeer.
Elke 1e en 3e woensdag van de maand om 18 uur op 't Leeuweriksveld.
Kostprijs € 10,-; sponsorprijs mag u zelf bepalen. Dieetwensen doorgeven. Opgave tot de maandag ervoor
Tel. 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

U kunt nog steeds meedoen met de actie
“1000 x € 100,- “ door uw gift over te maken op:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-


Recepten

Spruitjesstamppot met walnoten

bijgerecht voor 2 personen

400 gr spruiten, 600 gr aardappelen, 200 gr jongbelegen kaas, 50 gr gepelde walnoten, 125 ml haver- of sojacuisine of creme fraiche, vers gemalen peper en/of korianderzaad, evt. zeezout

Aardappelen schillen, wassen, in vieren snijden en in 15 à 20 min. gaar koken. Spruiten schoonmaken, halveren en de laatste 10 min. meekoken. Kaas in kleine blokjes snijden. Walnoten fijn hakken. Aardappelen met spruiten afgieten indien nodig en stampen. Kaas, noten, haver-/sojacuisine/creme fraiche, en peper door de stamppot roeren.

Salade van winterpostelein met dadels en geitenkaas

voor- of bijgerecht voor 2 personen

120-150 gr winterpostelein, 50 gr. zachte geitenkaas, ca. 6 dadels, pijnboompitten, 1½ eetlepel maiskiem- of zonnebloemolie, 2/3 eetlepel citroensap

Pijnboompitten kort roosteren. Winterpostelein wassen en lelijke blaadjes verwijderen. Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap. Vermeng de winterpostelein met de dressing. Dadels evt. ontpitten en dan halveren. Daarna door de salade scheppen. Verkruimel de geitenkaas er over en strooi de pijnboompitten er overheen.

Roergebakken groenlof

bijgerecht voor 2 personen

1 struik groenlof, 1 grote teen knoflook, 2 eetl. olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper, eventueel 1 eetl. citroensap

Was de groenlof en slinger deze droog in een slacentrifuge of in een theedoek. Rol het blad op in stevige rolletjes en snijd ze in reepjes. Rol ze in een theedoek en leg ze een paar uur of de hele nacht in de koelkast.
Pel de knoflook, halveer het knoflookteentje kort voor het serveren en wrijf er de wok of koekenpan mee in. Bestrooi de knoflook met wat zout en plet met de platte kant van een mes. Verhit de olie op middel hoog vuur,en laat de knoflook 1 min. meebakken,voeg de gekoelde groenlof toe en roerbak een paar minuten. Bestrooi met wat zout en peper en wat citroensap en dien meteen op.
Is erg lekker met aardappelpuree en vegetarische of verse worst.

Jamie Oliver: pasta peperonata

hoofdgerecht voor 2 personen

2 paprika's, extra vierge olijfolie, 1 rode ui, 1 teentje knoflook, 1 handvol verse bladpeterselie, de blaadjes fijngehakt, de steeltjes apart gehouden, 1 eetlepel rode wijn- of balsamicoazijn, 1 handvol vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas, desgewenst 1 opgehoopte eetlepel mascarpone of creme fraiche, 225 gr rigatoni, penne of spaghetti

Was de paprika's, verwijder de pitjes en snijd de paprika's in ringen. Pel de ui en snijd deze in dunne ringen. Pel de knoflook en snijd deze heel fijn.
Bak de paprika's zachtjes met een beetje olijfolie en een snufje zout en peper in een grote koekenpan op matig vuur. Leg het deksel op de pan en laat de paprika's 15 minuten op laag vuur bakken tot ze zacht zijn.
Doe de uiringen erbij en laat alles nog eens 20 minuten op het vuur staan. Kook intussen in een grote pan met gezouten water de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af boven een kom, bewaar wat van het kookvocht. Doe de knoflook en peterseliesteeltjes bij het paprikamengsel, hussel en houd daarbij alles in de pan in beweging.
Laat het mengsel nog ongeveer 3 minuten bakken. Proef en breng op smaak met wat peper en zout.
Giet de azijn erbij en hussel nog eens. Doe er nu een handvol van de Parmezaanse kaas en eventueel de mascarpone of creme fraiche bij en zet het vuur heel laag.
Doe de paprika, pasta en peterselieblaadjes in een grote voorverwarmde kom. Hussel en giet er wat van het kookvocht en een paar flinke scheuten extra vierge olijfolie bij.
Strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over en zet de pasta meteen op tafel.

bron: www.okokorecepten.nl / kookboek “Jamie's dinners” van Jamie Oliver

naar boven
naar boven