Transition Town Emmen
Vorige week dinsdag ben ik bij een lezing over transition towns geweest. Een idee, dat van onze westerburen naar ons is overgewaaid en waarvoor ook in Nederland steeds meer initiatiefgroepen ontstaan.
Hier in Emmen is ook een klein groepje enthousiastelingen, dat nu vooral informatie verspreidt en kijkt wat er al leeft op dit gebied in Emmen en omgeving. Een belangrijk uitgangspunt is dat de samenleving nu heel erg afhankelijk is van fossiele energie. Nagenoeg elk produkt heeft in zijn ontstaansproces in meer of mindere mate olie of gas nodig, en aangezien de voorraden daarvan steeds kleiner worden en we nu al wereldwijd meer olie en gas verbruiken dan erbij gewonnen wordt, is het maar een kwestie van tijd tot het onbetaalbaar wordt. Zo is bijvoorbeeld onze hele voedselketen enorm olieslurpend. Begonnen bij de landbouw met grote machines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dan de hele verwerking en verpakking, waar heel veel machines aan te pas komen, en tenslotte het transport.
Transition towns zoekt de oplossing daarin, dat we op kleine schaal weer steeds meer zelfvoorzienend worden. Er zijn voorbeelden, waar dat al grotendeels gerealiseerd is. Maar het idee is ook dat elke kleine bijdrage meetelt. Zo zijn er Transition towns-initiatieven die zorgen dat er in de steden bv. noten- en fruitbomen aangeplant worden, en er zijn ook initiatieven die voor een woonwijk onafhankelijke energievoorziening opzetten.
De spreker zei op een gegeven moment, dat een groot probleem in de landbouw het telen in monocultuur is (grote oppervlaktes, waar maar één gewas groeit). Volgens mij is dat alleen de spiegel van ons eetpatroon. Er mag zo min mogelijk variatie in een product zitten. Met onze groenteteelt zetten we een stap in de goede richting en krijgt u dan ook zulke verrassingen als koolrabi superschmelz of aardpeer in het pakket.
Kathinka
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla | - | 't Leeuweriksveld |
Koolrabi Superschmelz | - | 't Leeuweriksveld |
Waspeen | - | De Zaai-Ster |
Aubergine | - | De Zaai-Ster (Spanje) |
Paksoy | - | Eef Maassen, Ens |
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het
- keurmerk
In week 49 verwacht:
spruitjes, winterpostelein, aardpeer, trostomaat, prei
ACTIE: Tijdelijk geven we 5 kg lekkere Biogold aardappels van 't Leeuweriksveld cadeau aan nieuwe abonnees!
Bovendien geldt ons vaste kennismakingsaanbod van 5 weken abonnement voor de prijs van 4.
Dus als u iemand kent die wellicht geïnteresseerd is, is dit een goed moment om hem of haar te laten kennismaken.
Wilt u uw boom verzorgen, snoeien of verwijderen?
Ziet u door de onmogelijkheden de bomen niet meer?
Geef uw "boomzorgen" uit handen, Fjildwurk is u graag van dienst.
Kees van der Velde
Visserstraat 40
7871 PR KLIJNDIJK
0591-513445
www.fjildwurk.nl
info@fjildwurk.nl
Versaanbod week 49
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij
Versaanbod.
Aanbieding
Chinese kool/st* | 1,20 |
Peren Conference/kg | 2,10 |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Recepten
Veldsla anders
- 100 gr veldsla
- verse basilicumblaadjes
- verse bieslook
- bolletje mozzerella
- 100 gr cherrytomaatjes
- honing
- olijfolie
- grove mosterd
- geroosterde pijnboompitjes
- 1 plakje zongedroogde tomaat
- Veldsla schoonmaken en ontdoen van worteltjes.
- Cherrytomaatjes in kwarten snijden.
- Mozzerella in kleine stukjes snijden.
- Kruiden wassen en klein hakken.
- Dressing maken van honing, mosterd, kruiden, olie en beetje balsamico azijn.
- Naar smaak peper en zout uit de molen toevoegen.
- Alles goed doorscheppen.
Koolrabi met linzen
- 400 gr koolrabi
- ½ liter groentebouillon
- 50 gr rode linzen
- 3 eetl olijfolie
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 250 gr champignons
- peper, zout
- snufje cayennepeper
- ½ theel tijm
- Koolrabi schillen en in dobbelsteentjes van circa 1 cm snijden.
- Week de linzen in 1 dl van de bouillon.
- Kook de koolrabi in de rest van de bouillon in 10-15 minuten beetgaar.
- Stort in een vergiet en laat uitlekken.
- Snipper ondertussen de ui.
- Verhit de olie en bak de ui tot ze zacht is.
- Pers het teentje knoflook erboven uit en bak een minuut mee.
- Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakken.
-
Bak ze kort mee tot het vocht loslaat.
- Giet de linzen af.
- Doe de koolrabi en de linzen bij de paddestoelen en laat 5 minuten pruttelen.
- Breng op smaak met peper, zout, cayennepeper en tijm.
- Lekker met rijst.
Oosterse soep met paksoi
- 1 liter kippenbouillon (van tabletten)
- 1 eetl sojasaus
- 1 eetl gembersiroop
- 1 rood pepertje
- 1 struik paksoi
- 3 bosuitjes
- 200 g gepelde roze garnalen
- 2 eetl fijngehakt korianderblad
- Maak het pepertje schoon en snijd deze in ringetjes.
- Maak de paksoi schoon en snijdt deze in repen van ongeveer 1,5 cm.
- Snijd de bosui in ringetjes.
- Breng de bouillon met de sojasaus, de gembersiroop en het pepertje aan de kook en kook de soep 10 minuten op een laag vuur.
- Voeg de paksoi toe en kook hem 5 minuten mee.
- Schep de bosuitjes en de garnalen door de soep en schep hem direct in de borden of kommen.
- Garneer met het koriander en serveer direct.
Wortels uit de oven
Bijgerecht voor 2 personen
- 500 gr waspeen
- 1½ eetl olijfolie
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- zeezout
- peper
- ½ theel suiker
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Maak de waspeen zonodig schoon en haal de uiteinden eraf.
- Leg ze in een ovenschaal.
- Snijd de sjalotjes in vieren, pel de knoflooktenen en leg ze bij de wortels.
- Besprenkel dit met olijfolie.
- Strooi de kruiden erover en wat zout, suiker en peper naar smaak.
- Schuif de schaal in de oven en laat de wortels in ca. 35 minuten garen.
Aubergine met gehakt en champignons
bijgerecht voor 2 personen
- 1-2 aubergines
- olie
- 1 ui, gesnipperd
- 10 gr boter of olie
- 150 gr rundergehakt
- 125 gr champignons
- 100 gr tomatenpuree
- 125 ml slagroom
- 125 gr jong belegen kaas, geraspt
- Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Snijd de aubergines in de lengte in ca. 1 cm dikke plakken.
- Bestrooi de plakken met zout en laat ze ca. 10 minuten staan. Dep ze droog met keukenpapier braad ze kort aan in hete olie.
- Leg de plakken naast elkaar in een ovenschaal.
- Fruit de ui in de boter of olie.
- Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Voeg de champignons toe.
- Roer de tomatenpuree erdoor en voeg room, zout en peper toe.
- Verdeel het gehaktmengsel over de plakken aubergine.
- Bestrooi ze met kaas en gratineer ze 20-25 minuten in de op 180-200 °C voorverwarmde oven.
naar boven