Inmiddels zijn onze zonnepanelen geplaatst en op 18 november jongstleden aangesloten!
Toen de elektricien de knop omzette, gaf de omvormer aan dat er op dat moment 800 Watt geproduceerd werd. Daar kun je dus 20 gloeilampen van 40 Watt mee laten branden, dacht ik, niet gek voor zo'n grijze, bewolkte dag in november… Op jaarbasis kunnen we nu ongeveer één derde van ons stroomverbruik 'zelf' produceren. En we verbruiken best veel stroom, door de koelingen, de diepwelpomp voor de beregening en de vriezers en koelkasten in de winkel.
Hierbij (nogmaals) een woord van dank aan de klanten die ons een lening gegeven hebben om de renovatie van het dak van onze schuur en de plaatsing van de zonnepanelen mogelijk te maken!
In het blaadje van mijn energieleverancier Greenchoice - een beetje reclame mag, dit is een club goede idealisten - lees ik dat de perspectieven voor zonne-energie goed zijn.
Voor kleinverbruikers in Nederland is het nu al rendabel om panelen te plaatsen: door de hoge energiebelasting hier en doordat je de teveel opgewekte stroom in uren dat de zon schijnt, mag salderen met je verbruik op andere momenten, is de kleinschalige opwekking van zonnestroom al rendabel zonder subsidie. Door de massaproduktie worden de panelen snel goedkoper en ook onderzoekers zitten bepaald niet stil: er is onder andere een nieuw molecuul ontwikkeld dat de warmte uit de zon voor langere tijd in chemische vorm kan opslaan, zodat het mogelijk wordt om de energie pas te gebruiken wanneer dat nodig is; er wordt gewerkt aan een revolutionair zonnepaneel dat 8 keer zo goed werkt als het beste bestaande paneel, en dat goedkoper kan worden geproduceerd doordat er minder materiaal voor nodig is, om maar enkele ontwikkelingen te noemen.
Zonnige vooruitzichten voor de energievoorziening van de toekomst dus!
Boerenkool | - | 't Leeuweriksveld |
Groenlof | - | 't Leeuweriksveld |
Pompoen | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
Chinese kool, trostomaten (de allerlaatste van dit seizoen), waspeen, winterpostelein, …
Volgens een oude, uit de middeleeuwen stammende en nog niet door het moderne intellect bedorven overlevering, die in de 19e eeuw is opgetekend.
Alle belangstellenden zijn van harte welkom, speciaal voor kinderen zeer de moeite waard!
Donderdag 22 december om 19 uur in Vrije School "de Stroeten", Prinsenlaan 80, Emmen.
Onze actie aardappelabonnement is een succes! We hebben tot nu toe 14 nieuwe abonnees mogen verwelkomen.
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.
U kunt ook kijken in de Webwinkel.
1 krop groenlof, 600 gr aardappelen, 1 ui, een scheutje azijn, een scheutje melk, 100 gr gerookte spekblokjes (of pittig gekruide tempé of sojabrokken), een klontje boter, peper en zout, 60 gr jonge kaas
Was de groenlof en verwijder eventueel lelijke bladeren. Verwijder de kern en snijd het blad in smalle repen.
Pel en snipper de ui. Snijd de kaas in kleine blokjes.
Kook de aardappelen in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de spekblokjes/tempé/sojabrokjes in boter.
Stamp de aardappelen met melk, azijn, uisnippers en kaasblokjes tot een smeuïge stamppot. Maak op smaak met peper en zout.
Meng de groenlof er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden.
1 kleine pompoen, 350 gr pasta, 2 takjes rozemarijn, 1 teentje knoflook, 1 sjalotje, 150 ml slagroom, 1 theel (Dijon)mosterd, 2 theel gehakte peterselie, olijfolie, 1½ dl witte wijn, sap van ½ citroen, zout en peper, olijfolie, geschaafde parmezaanse kaas
Verwarm de oven voor tot 190°C. Maak de pompoen schoon en snij 'm in blokjes. Leg die op een stuk bakpapier (op de bakplaat).
Hak de rozemarijn en strooi over de pompoen, evenals wat peper en zout. Druppel er olijfolie over. Zet ongeveer drie kwartier in de oven.
Kook de pasta. Pel de knoflook en sjalot en hak ze fijn. Fruit ze zachtjes in wat olijfolie.
Voeg mosterd en wijn toe, breng aan de kook en laat nog 2-3 min sudderen. Voeg citroensap, slagroom, peper en zout naar smaak en tenslotte peterselie toe. Giet de pasta af, haal de pompoen uit de oven en meng pompoen en pasta luchtig.
Giet de saus erover en roer door. Bedruppel voor het opdienen met wat olijfolie en schaaf er parme zaanse kaas over.
750 gr aardappelen, 1 struik boerenkool, zout, peper, nootmuskaat, 1 ui, 250 gr champignons, boter, 150 ml warme melk, 100 ml koude melk, 25 gr bloem, 200 ml creme fraiche, 100 gr gezouten cashewnoten, 150 gr geraspte oude kaas
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de boerenkool, snijd de hoofdnerven eruit en hak 300 gr van de groente fijn.
Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de aardappelen en de boerenkool afzonderlijk gaar in water met zout naar smaak. Pel en snipper de ui.
Veeg de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Bak de ui met champignons in 30 gram boter. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm 150 ml melk en stamp de aardappelen met de warme melk, nootmuskaat, peper en zout en klontje boter tot puree. Smelt 25 gram boter, bak de bloem 2 minuutjes mee en laat met koude melk en room al roerend koken tot de saus gebonden is.
Ovenschaal invetten en laag om laag vullen met boerenkool, champignons-uien, puree, saus en helft van kaas. Eindigen met aardappelpuree. Bestrooien met noten en rest van de kaas en afgedekt met aluminiumfolie 25 minuten bakken in het midden van de oven.
400 gr witlof, 2 eetl rozijnen, 1 appel, 1 mandarijn, 2 eetl mayonaise, 2 eetl yoghurt, paprikapoeder, zout, peper, 10 pecannoten
Verwijder de onderkanten van de witlof. Halveer de witlof en snij de harde kernen eruit. Was de witlof en snij het fijn, maar bewaar 4 mooie blaadjes om te garneren.
Week de rozijnen in een beetje lauw water. Schil de appel. Verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne reepjes.
Pel de mandarijn, haal de partjes los en snij ze door. Roer de mayonaise los met de yoghurt en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Schep de rozijnen met de appel, gesneden witlof en de mandarijn door de saus.
Leg de blaadjes witlof in een schaal en schep de salade erbij. Garneer de salade met de pecannoten.