Vrije School Michaël
Een biologisch-dynamische boer streeft naar inzicht in het wezen van de grond, planten en dieren waar hij voor zorgt, omdat hij weet dat hij alleen daardoor zijn werk goed kan doen.
Om dezelfde reden streeft de vrije schoolbeweging naar inzicht in het wezen van de kinderen, die aan haar zorg toevertrouwd worden. Vrije scholen putten daarbij uit dezelfde rijke en onuitputtelijke bron als de b.d.-boer, namelijk de geesteswetenschap. Die gaat veel verder en dieper dan de kennis die de "normale", gevestigde wetenschap aanreikt.
In de praktijk betekent het dat kinderen hier nog echt kind mogen zijn, en niet als een jonge volwassene worden gezien; dat creativiteit en humor, maar ook eerbied - schijnbaar iets archaïsch, maar in werkelijkheid van levensbelang voor de ontwikkeling van elk mens - een centrale plaats innemen; dat op elke leeftijd die ontwikkelingsstof wordt aangeboden waar de kinderen dan innerlijk echt aan toe zijn; dat veel aandacht wordt besteed aan de harmonieuze ontwikkeling van de drie zielevermogens van elk mens: denken, voelen en willen, met de nadruk op het voelen, want dit kan de verbindende kracht zijn om te voorkomen dat denken of willen eenzijdig te sterk wordt.
En dat laatste gebeurt maar al te vaak, want onze cultuur bestaat vooral uit slimme rekenaars en daadkrachtige doeners, maar het eigenlijk menselijke ligt pas in de hogere synthese van die twee…
Bijzonder aan de vrije school is verder de grote aandacht voor de jaarfeesten, waar de kinderen met enthousiasme en dankbaarheid op reageren; de sterke betrokkenheid van ouders bij de school, waardoor haar hoge idealen beter verwezenlijkt kunnen worden en wat ook de ouders zelf veel voldoening oplevert.
De Michaëlschool in Emmen gaat volgend jaar nieuwbouwen, als u nu of in de nabije toekomst interesse heeft voor uw kind(eren) is het verstandig om vast een plekje te reserveren, zodat er rekening mee gehouden kan worden bij het nieuwe gebouw!
Wouter
Vrije School Michaël, Prinsenlaan 80, Emmen, tel.0591-610531.
e-mail:directie@vrijeschoolemmen.nl
www.ditiseenleukeschool.nl (hier kunt u een kennismakingsfilmpje zien).
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Winterpostelein | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Aardpeer | - | 't Leeuweriksveld |
Bloemkool | - | De Eerste, Marknesse |
Trostomaten | - | Aldo van Os, Erica |
't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het
- keurmerk
In week 50 verwacht:
Boerenkool, winterpeen, witlof, …
Attentie: in de week voor kerstmis, op woensdag 23 en donderdag 24 december, ontvangt u van ons zoals gebruikelijk een dubbel groentepakket met een feestelijk tintje. In week 53 zijn wij gesloten. In week 1 is alles dan weer normaal.
ACTIE: Tijdelijk geven we 5 kg lekkere Biogold aardappels van 't Leeuweriksveld cadeau aan nieuwe abonnees!
Bovendien geldt ons vaste kennismakingsaanbod van 5 weken abonnement voor de prijs van 4.
Dus als u iemand kent die wellicht geïnteresseerd is, is dit een goed moment om hem of haar te laten kennismaken.
Versaanbod week 50
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij
Versaanbod.
Aanbieding
Boerenkool*/st | 1,30 |
Peren Doyenné du Comice/kg | 2,10 |
Winteryoghurt Drentse Aa met kersen, rozijnen, appel, kaneel... 500 ml | 1,35 |
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Recepten
Aardperen
Onder de knobbelige schil van aardperen zit romig, wit, krokant en zoet vruchtvlees. De nootachtige smaak heeft wat weg van artisjok en schorseneer. Aardperen bevatten inuline, een suiker die bij vertering geen glucose vormt en daardoor bijzonder geschikt is voor diabetici. Voor gebruik moeten ze worden gewassen en schoongeboend of geborsteld. De schil is perfect eetbaar. Onder de schil zitten de meeste voedingsbestanddelen. Als je de schil toch wil verwijderen, en dat is vooral bij oudere aardperen aangewezen, kook of stoom ze eerst. Verwerk ze dan in hun geheel, in schijfjes, blokjes, of als puree.
Gebakken aardpeer op z'n Italiaans
bijgerecht voor 4 personen
- 500 gr aardperen
- 4 kipfilets
- 4 sjalotjes
- 10 blaadjes basilicum
- 75 g vers gemalen parmezaanse kaas
- zwarte peper
- Was en schil de aardperen. Snijd er ook alle uitstulpingen af.
- Snijd de aardeperen in dikke plakken en leg ze onmiddellijk in water waaraan 1 eetlepel azijn of 1 eetlepel citroensap is toegevoegd. Aardperen verkleuren vrij snel.
- Snijd ook de kipfilets in plakken.
- Pel de sjalotjes en snijd ze in vieren.
- Verhit olie in een pan. Stoof daarin de sjalotten gedurende 5 minuten.
- Voeg nog wat olie toe.
- Doe er de kip en aardpeer bij. Roer zodat alle ingrediënten met olie bedekt zijn, voeg er enkele eetlepels water aan toe en laat gedurende 20 minuten op een laag vuurtje stoven.
- Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is en doe er eventueel wat eetlepels water bij.
- Kruid met versgemalen zwarte peper.
- Bestrooi tot slot met vers gemalen parmezaanse kaas en de gescheurde basilicumblaadjes.
- Meng en serveer.
Crème van aardpeer
bijgerecht voor 2 personen
- 250 gr aardpeer
- 2 uitjes
- gehakte tijm
- 1 blaadje laurier
- 1 dl slagroom
- 1 dl bouillon
- 1 teentje knoflook
- zout, peper
- Aardpeer wassen en koken in de schil.
- Schil verwijderen na ongeveer 20 minuten (moet gaar zijn).
- Ui aanfruiten met knoflook, tijm en laurier.
- Toevoegen aardpeer en de bouillon. Goed doorkoken.
- Slagroom erbij en in laten koken.
- Pureren met een mixer en op smaak brengen met peper en zout.
Aardpeer met prei en notenbotersaus
bijgerecht voor 2 personen
- 300 gr aardpeer
- 1 ui
- 1 bos prei
- 1 el hazelnoten
- olie
- kruidenzout
- Schrob de aardperen schoon en snij ze in plakjes.
- Snij de gewassen prei in ringen.
- Stoom beide groenten gaar.
- Hak de noten grof, verwarm de olie en voeg de noten erbij.
- Breng deze saus op smaak met kruidenzout en schenk over de groenten.
Stamppot winterpostelein
hoofdgerecht voor 2 personen
- 8 niet al te grote aardappelen
- 250 gr winterpostelein
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetl mosterd
- stukje harde schapenkaas
- 100 gr pompoenpitten
- beetje groentenbouillonpoeder zonder gist
- scheutje (haver)melk
- Schil de aardappelen en kook deze in 20 minuten gaar. Eventueel wat zout en peper meekoken.
- Snij de kaas in blokjes.
- Was de postelein goed en laat deze uitlekken. Haal de slechte blaadjes eruit.
- Bak de pompoenpitten in een droge koekenpan. Haal de pompoenpitten uit de koekenpan.
- Snipper de ui en bak deze in een beetje olie totdat hij glazig wordt.
- Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit dit even mee.
- Voeg het bouillonpoeder toe, samen met de mosterd.
- Voeg een scheutje (haver)melk toe. Warm dit even op.
- Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen fijn.
- Maak de puree af met het uienmengsel, de kaas en de pompoenpitten.
- Als de puree te droog is kan je natuurlijk nog een extra scheutje (haver)melk toevoegen.
- Voeg de postelein toe en meng dit goed met de aardappelpuree.
- Eet eventueel vegetarische knakworstjes erbij.
naar boven