voor het volgende: In week 51, de week voor kerstmis, leveren wij zoals elk jaar een dubbel pakket met een feestelijk tintje (de éénpersoons-, tweepersoons-, vierpersoons- en combipakketten). U moet hiervoor ook dubbel betalen.
Week 52 zijn wij gesloten.
Abonnees van het Odin-Fruitpakket ontvangen gewoon 1 tas in week 51. (Indien gewenst kunt u natuurlijk fruit bijbestellen). Aardappelabonnees ontvangen het pakket voor week 52 al in week 51 (dus de komende twee weken staat er telkens een pakket voor u klaar). In week 2 volgt dan het eerste aardappelpakket van 2013. Bestelklanten: u kunt uiteraard in week 51 extra bestellen om ook week 52 voorzien te zijn.
In week 1 leveren we alle pakketten en bestellingen een dag later. Dus als u normaal uw pakket op woensdagmiddag afhaalt, wordt het dan donderdagmiddag 3 januari. Als u normaal uw pakket op donderdag afhaalt, wordt het in week 1 de vrijdag (4 januari).
Week 2 gaat alles weer zoals gebruikelijk.
Deze week boerenkool in uw pakket, om een heerlijke stamppot te maken. Het is er weer voor!
Onze witlofboer, Henk Klompe uit Biddinghuizen, belde helaas dinsdagmiddag met de mededeling dat hij de bestelling niet kon leveren, omdat de witlof grotendeels mislukt is deze week. Dit is pas op het laatste moment duidelijk geworden. Oorzaak is dat de pennen van de vroege rassen, waar hij nu lof van trekt, niet goed afgerijpt zijn op het land. Het is nog niet te voorzien wanneer de problemen opgelost zullen zijn (m.a.w. of er voor kerst weer witlof is…) Gelukkig had ik nog een palletje zuurkool achter de hand, zodat u nóg een lekkere stamppot kunt maken deze week! Zo blijven we de vrieskou wel baas!
Boerenkool | - | 't Leeuweriksveld |
Groenlof | - | 't Leeuweriksveld |
Aardpeer | - | 't Leeuweriksveld |
Winterpeen | - | Eko de Eerste, Marknesse |
Zuurkool | - | Kramer, Zuid-Scharwoude |
pompoen, prei en wortelpeterselie (voor een heerlijke soep) appels Bramley's seedling, …
In de meeste vrije scholen wordt vlak voor de kerst een kerstspel uitgevoerd.
Ook in Emmen zijn leraren en ouders al weer druk bezig met oefenen. Bijzonder is dit jaar dat de uitvoering bij ons in de (verwarmde) boerenschuur plaatsvindt. Dit kerstspel is nog van onbewerkte middeleeuwse oorsprong en heel puur in zijn afwisseling van diepe eerbied en boerenhumor.
U bent van harte welkom op donderdag 20 december om 19 uur
op 't Leeuweriksveld.
voedingsdeskundig advies / coaching & counselling
Moe, eczeem, jicht, darmklachten of…? Net over de grens bij Ter Apel of Emmer-Compascuum vindt u Natuurpraktijk Nama Rupa.
Hier worden gezondheidsproblemen vanuit holistisch oogpunt benaderd waarbij voeding centraal staat.
Door een eenvoudige urine- en speekseltest kan ik zien wat de oorzaak van uw klachten is. U krijgt advies over welke voeding tijdelijk vermeden moet worden en welke voor u juist van belang is. Waar nodig worden natuurlijke middelen ingezet om het herstel van uw lichaam te versnellen. Geen algemeen advies dus maar toegespitst op de behoeften van uw lichaam.
Wilt u meer informatie?
Kijk op www.namarupa.eu
of
bel 06 - 2086 8976
Zuurkool/500g 0,95
Bananen/kg 1,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
De aardpeer is ontdekt in Noord-Amerika en was lange tijd erg populair in Europa. Momenteel is de knol -helemaal onterecht- in de vergeethoek gesukkeld. Een aardpeer is voedzaam en licht verteerbaar, heeft een geneeskrachtige werking én is uitermate geschikt voor diabetespatiënten. De aardpeer wordt zowel als groente en als sierplant gekweekt, want hij is niet alleen lekker, hij geeft ook prachtige bloemen.
Hoe aardperen schoonmaken?
Aardperen hoeven niet geschild te worden. Goed wassen is voldoende. Mocht je hem toch willen schillen, doe dit dan na het koken, dan gaat de schil er gemakkelijker af.
Hoe aardperen bereiden?
Koken in weinig water, maximaal 15 à 20 minuten, anders valt hij uit elkaar. Je kan een aardpeer ook in schijfjes snijden en bakken of aan soep toevoegen. Wie optimaal de lichtzoete, notige smaak wil proeven, moet de aardpeer ook eens rauw proberen.
Hoe aardperen bewaren?
Na aankoop kunnen aardperen nog een weekje in de koelkast worden bewaard.
30 gr boter of 2 eetl. olijfolie, 75 gr gerookte bacon of gerookte tofu, 400 gr aardperen, 6-8 knoflookteentjes, 90 gr sjalotjes of rode ui, 3 eetl. water, 1 eetl. olijfolie, 20 gr vers broodkruim, 2 eetl. peterselie
Snijd de bacon of tofu fijn. Pel de knoflookteentjes. Snipper de sjalotjes of rode ui. Hak de peterselie fijn. Aardperen wassen en eventueel kleiner snijden. Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon/tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten/rode ui toe en roerbak ze tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook met een deksel op de pan 8-10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. met extra vuur om het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 eetlepels olijfolie in een andere koekenpan. voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en de achtergehouden bacon of tofu toe. Meng de aardperen met het broodkruimmengsel en serveer in een schaal met wat extra peper en zout.
500 gr aardperen, ½ citroen, 4 eetl boter, 1 dunne prei, 1 wortel, 750 ml kippenbouillon of water, zout en peper, 1 dl room, muskaatnoot of gemalen nootmuskaat
Pers ½ citroen uit. Was de prei en snijd deze in stukjes van 1 cm. Maak de wortel schoon en snijd deze in plakjes van 1 cm. Was de aardperen en schraap ze schoon. Snijd ze in plakjes van ½ cm dikte en vermeng ze met het citroensap. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en voeg prei, wortel en aardpeer toe. Doe het deksel op de pan en laat het zo'n 20 min. zachtjes stoven. Voeg 1 kopje van de bouillon en zout en peper toe en laat het nog 25 min. zachtjes koken. Maak er met de staafmixer een gladde massa van en voeg de rest van de bouillon en de room toe. Breng de soep op temperatuur zonder hem aan de kook te laten raken. Serveer iedere portie met versgeraspte nootmuskaat erover.
500 gr aardappelen, 1 groenlof, 125 gr rookspek, 15 gr boter, 1 dl melk, peper en zout, (gedroogde) uitjes, nootmuskaat
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in weinig water met zout gaar. Bak de spekjes uit. Was de groenlof en snijd de groente in smalle reepjes. Laat de groente uitlekken. Verwarm de melk, stamp de gare, afgegoten aardappelen fijn en voeg zoveel warme melk toe dat een soepele puree ontstaat. Maak die op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep op het allerlaatst het spek en de groenlof erdoor. Laat de stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Rooster de uitjes en serveer ze bij de stamppot.