Pakketbrief week 50, 15 december 2010

logo

Enquete (2)

De wensen tav. de samenstelling van het pakket waren dus heel divers en deels ook tegenstrijdig. Onze speelruimte om met alle wensen rekening te houden is natuurlijk beperkt door de bekende zaken als vruchtwisseling, weer, seizoen, hoeveelheid arbeid die een produkt vraagt, inkoopprijs (bij produkten die we niet zelf telen). Eén klant begreep dit heel goed en maakte bij voorbaat al de kanttekening: meneer Kamphuis, laat u niet van de wijs brengen door al die verschillende opmerkingen van klanten.
Toch kan ik er wel degelijk wat mee en zal zoveel mogelijk rekening houden met de uitkomsten van de enquete bij het maken van het teeltplan volgende maand.
Meerdere mensen vroegen om meer achtergrondinformatie over groentesoorten, geschiedenis, wetenswaardigheden, bereidingstips e.d., dat zullen we doen!
Enkele kleine opmerkingen naar aanleiding van de enquete:
◊ Pompoenen moet u niet schillen, de schil is lekker om te eten en is (zoals zo vaak) het gezondste deel van de pompoen.
◊ Schorseneren kunt u het beste eerst koken, en dan pas schillen. Zo heeft u het minste last van het kleverige melksap waar ze hun oude bijnaam keukenmeidenverdriet aan te danken hebben.
◊ Winterpostelein leveren we (meestal) niet meer in bosjes, omdat de stengels dan weer kunnen aangroeien en we meerdere keren van een plant kunnen oogsten.
◊ Het is altijd de kunst om zo weinig mogelijk weg te snijden bij het klaarmaken van de groente voor het eten. Een enkel gaatje in een spruitje hoeft u echt niet perse weg te pellen. Het groen van de prei is uitstekend eetbaar, gezonder dan het witte deel (onder invloed van het licht vormen zich de waardevolste stoffen, en het wit is juist het deel dat geen licht heeft gezien), en maakt uw gerecht mooier om te zien.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei - 't Leeuweriksveld
Herfstraapjes - 't Leeuweriksveld
Tomaten - Tuindersdijk, Erica
Taugé - De Peuleschil, Rottevalle
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen

ATTENTIE

Vakantie en afwezigheid

Geef vakantie en afwezigheid minimaal een week van tevoren door.

We hebben onze EKO-keurmerk licentie! Onze eigen grond heeft de twee jaar durende omschakelperiode achter de rug. Toch zullen de produkten nog een tijd "in omschakeling" zijn, want alleen wat we na 22 oktober gezaaid of geplant hebben, mogen we onder Eko-keurmerk verkopen.
Ook is onze pachtgrond formeel nog tot eind juli 2011 in omschakeling. Ik zal het komende jaar bij elk produkt apart vermelden of het eko of i.o. (in omschakeling) is.

In week 51 verwacht:

Veldsla, spruiten, stoofperen, rode biet, zuurkool, witlof, prei, …


Versaanbod week 51

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Winterpostelein *0,55/100g
 
Karbonade, *
schouder-, rib- of haas-,
van 15,00 voor
13,00/kg
 
Portabella
(lekkere, grote paddestoel)
1,50/st
 
Little blue star
(milde blauwschimmel-kaas
van geitenmelk,
Kruidenwei)
6,75/ca.150g
 
Oliebollenmix Mole 't Lam3,45
 
Stoofperen (normale prijs)2,30/kg
 
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Recepten

De raapjes in het pakket deze week zijn klein maar fijn. De larfjes van de koolvlieg en muizen vonden ze kennelijk ook lekker. Maar wanneer u de lelijke plekjes verwijdert, zijn ze prima te eten!

Raapjes

zijn vitaminerijk en caloriearm. Vóór de komst van de aardappel was raap een belangrijk voedingsmiddel en vormde de basis van vele menu's. Rauw hebben ze een frisse smaak en zijn ze zeer geschikt om te verwerken in salades. U hoeft ze niet te schillen. Snijd het onderkantje en eventueel bovenkantje eraf, snijd de knolletjes in plakjes en kook de groente in een laagje water. Alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden. Ook lekker: geraspt & rauw op een boterham met (oude) kaas en een likje mosterd.

Herfstraapjes a la creme met ham

bijgerecht 2 personen

500 gr herfstraapjes
10 gr boter
5 gr bloem
1 sjalotje
1 dl. melk
peper, nootmuskaat en zout
50 gr gekookte ham
½ eetl. fijngehakte peterselie

Verwijder de lelijke plekken van de raapjes, haal het bovenkantje en eventueel onderkantje eraf en snijd ze in plakjes. Kook ze net onder water gaar met een beetje zout. De kooktijd is 15 à 20 minuten. Fruit het fijngehakte sjalotje in de boter. Schep de bloem erbij en na afkoeling de hete melk. Roer alles goed glad en breng het tot de kook. Snijd de ham in zeer kleine blokjes en roer deze met de peterselie door de saus. Giet de raapjes af. Roer de saus door de groente. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

Turkse salade van raapjes

bijgerecht voor 2 personen

300 gr herfstraapjes
3 gedroogde vijgen
5 eetl. olijfolie
2 eetl. kruidenazijn
½ theel. kerriepoeder
½ theel. kurkuma
zeezout naar smaak

Verwijder de lelijke plekken van de raapjes, haal het bovenkantje en eventueel onderkantje eraf en rasp ze op een grove rasp. Snijd de vijgen in reepjes, meng de ingredienten voor de saus. Meng alles door elkaar en laat een kwartiertje intrekken.

Kip met taugé en rijst

bijgerecht voor 2 personen

200 gr kipfilet
2 kleine uien
5 eetl. tomatenketchup
5 eetl. ketjap
5 eetl. azijn
5 eetl. bruine suiker
1½ eetl. pindakaas
½ theel. sambal
½ kopje water
150 gr taugé
½ teentje knoflook
150 gr rijst

Kook de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kipfilet in blokjes. Bestrooi met peper en zout. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook. Kipfilet bruin bakken. Dan de uien toevoegen en knoflook erboven uitpersen. Even laten doorbakken. Dan wat water toevoegen. De ketchup, ketjap,azijn, suiker, pindakaas en sambal bij de kip doen en even laten sudderen tot de kip gaar is. De taugé wassen en even voor het opdienen toevoegen aan de kip. Er onder roeren en 1 à 2 minuten meekoken met de kip. Serveer met de rijst. Lekker met verse ananas, kroepoek, en een frisse salade.

Snelle preisoep

voor- / lunchgerecht voor 2 personen

300 gr prei
olijfolie
4½ dl groente-bouillon
mespuntje tijm
takje peterselie
peper, zout
magere yoghurt

Snijd de prei in ringen. Smoor de prei in olie circa 10 minuten. Voeg bouillon, peper, zout en tijm toe en kook 5 minuten. Pureer soep en warm nog even op. Yoghurt erdoor roeren of in elke soepkom een eetlepel yoghurt scheppen.

Tomaten-prei-roerei

bijgerecht voor 2 personen

1 prei
2 tomaten
2 eieren
scheutje melk
peper en zout

Prei wassen en in ringen snijden (½ cm). In een scheutje olie 5 min bakken. Tomaten in stukjes snijden en toevoegen. Het geheel nog ca. 10 min bakken. De eieren loskloppen met melk, peper en zout. Over de groente gieten en onder regelmatig roeren laten stollen. Ook lekker op brood!

naar boven
naar boven