Het blijkt dat consumenten het steeds meer waarderen als hun voedsel in hun eigen regio geproduceerd is.
In een vergelijking tussen de eigenschappen "biologisch", "fair trade" en "streekprodukt" bleek "streekprodukt" belangrijker gevonden te worden dan de andere twee.
Goed om te weten dat je met een groenteabonnement aan alle drie deze idealen werkt! (Waarbij overigens "fair trade" met afstand het weerbarstigste ideaal is. Een collega van de Oosterwaarden bij Deventer berekende eens dat een groenteabonnement zo'n dertig euro zou moeten kosten, als alle arbeid eerlijk beloond wordt.)
voor het volgende: In week 51, de week voor kerstmis, leveren wij zoals elk jaar een dubbel pakket met een feestelijk tintje (de éénpersoons-, tweepersoons-, vierpersoons- en combipakketten). U moet hiervoor ook dubbel betalen.
Week 52 zijn wij gesloten.
Abonnees van het Odin-Fruitpakket ontvangen gewoon 1 tas in week 51. (Indien gewenst kunt u natuurlijk fruit bijbestellen). Aardappelabonnees ontvangen het pakket voor week 52 al in week 51 (dus de komende twee weken staat er telkens een pakket voor u klaar). In week 2 volgt dan het eerste aardappelpakket van 2013. Bestelklanten: u kunt uiteraard in week 51 extra bestellen om ook week 52 voorzien te zijn.
In week 1 leveren we alle pakketten en bestellingen een dag later. Dus als u normaal uw pakket op woensdagmiddag afhaalt, wordt het dan donderdagmiddag 3 januari. Als u normaal uw pakket op donderdag afhaalt, wordt het in week 1 de vrijdag (4 januari).
Week 2 gaat alles weer zoals gebruikelijk.
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Knolselderij | - | 't Leeuweriksveld |
Appels Bramley's Seedling | - | Jaap v/d Vorm, Dalem ZH |
Rode kool | - | van Vilsteren, Marknesse |
Pompoen | - | Zorgboerderij Emmeloord |
winterpostelein of kropsla, spruitjes, koolrabi, rode biet, stoofpeer, witlof?, zuurkool, pastinaak, regenboogpeen
In de meeste vrije scholen wordt vlak voor de kerst een kerstspel uitgevoerd.
Ook in Emmen zijn leraren en ouders al weer druk bezig met oefenen. Bijzonder is dit jaar dat de uitvoering bij ons in de (verwarmde) boerenschuur plaatsvindt. Dit kerstspel is nog van onbewerkte middeleeuwse oorsprong en heel puur in zijn afwisseling van diepe eerbied en boerenhumor.
U bent van harte welkom op donderdag 20 december om 19 uur
op 't Leeuweriksveld.
voedingsdeskundig advies / coaching & counselling
Moe, eczeem, jicht, darmklachten of…? Net over de grens bij Ter Apel of Emmer-Compascuum vindt u Natuurpraktijk Nama Rupa.
Hier worden gezondheidsproblemen vanuit holistisch oogpunt benaderd waarbij voeding centraal staat.
Door een eenvoudige urine- en speekseltest kan ik zien wat de oorzaak van uw klachten is. U krijgt advies over welke voeding tijdelijk vermeden moet worden en welke voor u juist van belang is. Waar nodig worden natuurlijke middelen ingezet om het herstel van uw lichaam te versnellen. Geen algemeen advies dus maar toegespitst op de behoeften van uw lichaam.
Wilt u meer informatie?
Kijk op www.namarupa.eu
of
bel 06 - 2086 8976
Boerenkool/st* 1,30
Veldsla*/100g 1,20
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld
Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!
25 gr boter, ½ ui, 1 appel, 1 kleine of ½ rode kool (400 gr gesneden), 75 ml sinaasappelsap, 1 eetl (bruine basterd-)suiker, ½ eetl kaneel, 1 kruidnagel, 1 laurierblaadje, 50 gr rozijnen
Pel en snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Snijd de rode kool fijn. Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagel, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar stoven. Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om. Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rodekool.
½ grote of 1 kleine pompoen, ½ ui, 1 klein laurierblaadje, ½ bakje gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons, peper en zout naar smaak, ½ (paddenstoelen)bouillonblokje, 50 gr linzen, 1 prei, ½ teentje knoflook, 2 aardappels, 1 eetlepel olie, ¼ liter water
Pompoen, ui, prei en aardappels schoonmaken, in stukjes snijden en in braadpan in olie bakken totdat de ui glazig ziet. Paddenstoelen of champignons toevoegen en nog ongeveer 3 minuten bakken. Op smaak brengen met peper en zout. Dan water, linzen, laurierblaadje en bouillonblokje toevoegen en ongeveer 45 minuten op een zacht vuurtje laten sudderen tot het water verdampt is. Voor het opdienen het laurierblaadje verwijderen.
½ of 1 kleine knolselderij, zout, ¼ rode paprika, ½ ui, ½ kleine prei, ½ teentje knoflook, 1 eetl. olie, ½ eetl. Italiaanse kruiden, 1½ dl gepureerde tomaten, eventueel geraspte kaas
Snij de knolselderij in plakken en schil deze. Snij de plakken in kleine blokjes. Kook de knolselderij in weinig water met een snufje zout in 10-15 minuten gaar. Snijd ondertussen de paprika in dunne reepjes. Was de prei, maak deze schoon en snijd de prei in dunne ringen. Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een pan en bak de ui samen met de uitgeperste knoflook zachtjes. Voeg de paprika, prei en Italiaanse kruiden toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee. Doe de gepureerde tomaten erbij en warm de saus goed door. Giet de knolselderij af en doe deze in een schaal. Schenk de tomatensaus erover. Strooi er eventueel geraspte kaas over. Lekker met pasta of aardappelen.
400 gr fris zure appel, 450 gr aardappelen, 200 gr uien, 250 tot 300 gr gekookte witte bonen (of uit een potje), een handvol gedroogde appeltjes of gedroogde abrikozen, ½ dl appelsap of witte wijn, boter om in te bakken, 2 laurierblaadjes, peper en zout, mespuntje gemalen kruidnagel, eventueel bloedworst of speklapjes
Snijd de gedroogde appeltjes/abrikozen in stukjes en week ze ruim een uur in appelsap of witte wijn. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Pel de ui en snijd deze in ringen. Kook de aardappelen gaar in water met zout. Fruit ondertussen de ui in boter, voeg de verse appel, de gedroogde appel/abrikozen met vocht, laurierblaadjes, kruidnagelpoeder, peper en zout toe en laat dit ongeveer een kwartiertje stoven. Voeg eventueel nog een scheutje water toe tegen aanbranden. Voeg de witte bonen aan het ui-appelmengsel toe en roer dit door elkaar. Laat het hete bliksemmengsel door en door heet worden, maak op smaak met peper en zout en serveer het over de aardappels. Serveer er eventueel gebakken bloedworst of speklapjes bij.