Pakketbrief week 50, 11 december 2013

logo

Pastinaak

Deze week vindt u pastinaken in het pakket. Het zijn alweer de laatste van onze eigen akker; ze zijn erg smaakvol! We hebben ze vers uit de grond gehaald, want pastinaken zijn vorstbestendig dus ze kunnen in de grond blijven tot ze nodig zijn. Een betere bewaarplek is er natuurlijk niet. Wel zit er helaas wat aantasting door de larve van de wortelvlieg in, die ook wel weet wat lekker is. Als de aantasting niet te erg was, hebben we de plek weggesneden.

Pastinaken komen oorspronkelijk uit het middellandse-zeegebied. De Grieken en Romeinen teelden deze groente al, en legioensoldaten brachten hem mee naar onze contreien in het noorden, destijds Germania Inferior geheten. Hier aangekomen bleek de plant het beter te doen dan in het zuiden: de wortels werden een stuk dikker.
Gedurende de hele middeleeuwen is pastinaak een algemeen bekend volksvoedsel geweest. De hutspot die bij het ontzet van Leiden in een overhaast verlaten Spaans legerkamp werd aangetroffen, en sindsdien traditioneel elk jaar op 3 oktober gegeten bevatte géén aardappels (die waren hier toen nog niet) maar wel pastinaak.
De Engelsen en Ieren zijn de parsnip nooit vergeten, en hier zijn we hem de laatste jaren aan het herontdekken. Terecht, want het is een heerlijke groente!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Winterpostelein- 't Leeuweriksveld
Rammenas- 't Leeuweriksveld
Rode kool- via de Zaai-ster
Aubergine- via de Zaai-ster

In week 51 verwacht:

Boerenkool, prei, knolselderij, veldsla, witlof.

Attentie

Levering week 52 (dubbelpakket)

In week 52 leveren we zoals gebruikelijk een dubbel pakket, dat voor twee weken voldoende is. In week 1 leveren we niet.

Vanwege kerstmis, dat op woensdag en donderdag valt, leveren we in week 52 twee dagen eerder dan normaal, namelijk op maandag 23 en dinsdag 24 december.
Uitzondering: de Odin fruittassen leveren we niet dubbel, tenzij u er expliciet om vraagt.

Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen, u kunt natuurlijk in week 52 vooruit bestellen voor week 1.

Boerderijwinkel: op dinsdag 24 december is er een exra opening van 10 tot 16 uur. 25 december tot en met 3 januari is de winkel gesloten. Op zaterdag 4 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Vakantiemeldingen voor week 52 en week 1: tijdig doorgeven (uiterlijk 17 december 2013).

Kerstspel

Dit jaar voeren ouders en leraren van de vrije school weer een kerstspel op in onze schuur! Vorig jaar was dit een heel sfeervol gebeuren. U bent van harte welkom als u het mee wilt maken: donderdag 19 december om 19 uur.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl


Recepten

Honing-mosterd pastinaak-aardappelschotel

bijgerechtvoor 2 personen

350 gr aardappels, 350 gr pastinaak, 30 gr boter, 30 gr meel, 200 ml melk, 1 eetle grove mosterd, 1 eetl honing, 1 eetl witte wijnazijn, 30 gr broodkruim, 15 gr geraspte parmezaan

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2½ cm.
Schil de pastinaak en snijd ze in blokjes van 2½ cm. Kook de aardappels en pastinaak 5 minuten in gezouten water.
Laat uitlekken en doe in een ingevette ovenschaal. Smelt de boter en voeg het meel erbij. Laat 2 min bakken, roer voortdurend.
Voeg de melk toe, roer goed en laat nog 5 min. koken. Doe de honing, mosterd, wijnazijn en zout en peper erbij.
Schenk over de pastinaak en aardappels. Meng het broodkruim met de kaas en strooi over de schotel.
Bak 30-40 min in de oven.

Krielaardappeltjes met knoflook en tijm

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1½ eetl. olijfolie, 600 gr krielaardappeltjes, versgemalen peper en zout, 1 eetl. tijm

Pel de ui en snijd deze in partjes. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes.
Schil de krieltjes, snijd ze eventueel kleiner en kook ze 5 minuten in een bodempje water. Fruit de ui met de knoflook in een hapjespan in de hete olie goudgeel en glazig.
Schep de krieltjes erdoor. Bestrooi de krieltjes met peper en zout naar smaak en schep de tijm erdoor.
Bak nog circa 10 minuten tot de krieltjes bruin en gaar zijn.
Lekker met een (vegetarische) schnitzel en een gemengde salade.

Winterpostelein met sinaasappel en rammenas

bijgerecht voor 2 personen

120 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, 1 eetl walnootolie, 1 theel geschilde en geraspte rammenas, peper, zout, 1 eetl pijnboompitten (of zonnebloempitten)

Haal eventuele ongerechtigheden uit de winterpostelein, was het en slinger het droog in een theedoek of slacentrifuge. Doe de pijnboompitten in een koekenpan en rooster deze, op zo laag mogelijk vuur, goudbruin.
Pel de sinaasappel voor de helft en snijd deze helft in stukjes. Pers de andere helft uit en vang het sap op.
Schep de sinaasappelstukjes door de winterpostelein. Schil en rasp de rammenas.
Maak een dressing van het sinaasappelsap, de olie, de rammenas en peper en zout. Schep de dressing door de postelein.
Verdeel de pijnboompitten over de salade.

Gesmoorde spruitjes met knoflook en ui

bijgerecht voor 2 personen

600 gr spruitjes, 25 gr boter, 2 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 1 dl. groentebouillon (van poeder of een tablet)

Maak de spruitjes schoon, was ze en snij de de kleinere exemplaren doormidden en de grotere in vieren.
Pel de knoflook en snijd deze heel fijn. Pel de ui en snijd deze fijn.
Verhit de boter in een hapjespan, fruit de knoflook en de ui in de boter. Voeg vervolgens de spruitjes met de groentebouillon toe, dek de pan af en smoor de spruitjes in ca. 8 min. gaar.
Serveer de spruitjes direct.

Rode kool met appel

bijgerecht voor 2 personen

½ ui, 2 kleine appels, ½ rode kool (300 gr gesneden), 1 eetl olie. ½ theel tijm, ½ theel kaneel, 1 eetl (wijn)azijn

Pel de ui en snipper hem grof. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Schep in een pan met een dikke bodem de rode kool, ui en appel door elkaar. Voeg 150 ml water toe en schep ook de margarine en de tijm, kaneel, azijn en suiker erdoor.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Breng de rode kool op matig hoog vuur aan de kook.
Draai het vuur laag en zet het deksel schuin op de pan. Laat de rode kool in 30-40 minuten gaar stoven.
Schep de rode kool af en toe door.

naar boven
naar boven