Vorige week woensdag zijn Wouter en ik bij een pergola-landbouw conferentie geweest. Het was een heel inspirerende dag met mooie ontmoetingen van collegaboeren, winkeliers, studenten en klanten.
Pergolalandbouw of C.S.A. (Community Supported Agriculture) is de naam voor een vorm van landbouw waar boeren/tuinders en hun klanten heel nauw samenwerken en de klanten ook mederisico dragen. Er is een goede communicatie tussen de boer en klanten, een kerngroep van klanten neemt bepaalde taken van het bedrijf op zich, bv. P.R. Op sommige bedrijven oogsten de klanten zelf hun aandeel. Er is volledige transparantie over de financiën en de begroting. De klanten financieren hun aandeel in de kosten en delen evenredig in de opbrengst.
Uitgangspunt voor zulke normen is de gedachte dat in de landbouw nogal andere wetmatigheden gelden dan in de industrie. De industrie is gericht op productie en is niet noodzakelijk gebonden aan één plek. In de landbouw ontstaan weliswaar producten, maar doordat de boer slechts de voorwaarden schept. De boer moet ook altijd zorgen dat deze in stand gehouden worden, dus reproductief blijven. Landbouw is grondgebonden en ook heel afhankelijk van grondsoort en klimaat. De huidige landbouw probeert steeds meer industrie te worden met het gevolg dat goede landbouw steeds meer een overbodige luxe lijkt te worden en de weinige boeren er heel eenzaam voor staan.
Daar gaat de Pergolalandbouw rechtstreeks tegen in. Op de conferentiedag hadden we veel voorbeelden uit de praktijk: bestaande bedrijven b.v. in Noorwegen en België, bedrijven die een stap in deze richting zetten. Er was een bedrijf die van abonnementsysteem naar Pergola aan het omschakelen was. Wouter vertelde over onze geschiedenis van "zwerflandbouw" naar het verwerven van onze plek hier met jullie goede hulp. Daartussen werkgroepen en goede gesprekken. Het idee dat we niet de enige "gekken" zijn, de bevestiging dat het voor alle betrokkenen goed is als er weer meer mensen met landbouw bezig zijn. En ik kon weer eens heel duidelijk zien, dat wij in de loop der jaren hier een mooie kring van mensen, klanten en medewerkers om ons heen gekregen hebben, zonder wie we dit hier niet zo mooi hadden kunnen opbouwen.
Blijft mij nog over om de pakketteninpakploeg van harte te danken dat zij met veel kunst en kracht al die boerenkool stronken in de halve grijze kratten hebben gepakt zodat wij deze dag op de Warmonderhof konden meemaken.
Spruitjes | - | 't Leeuweriksveld |
Winterpostelein | - | 't Leeuweriksveld |
Rode bietjes | - | via de Zaai-Ster |
Broccoli | - | via de Zaai-Ster |
Goudreinetten | - | Jaap v.d. Vorm, Dalem |
Attentie: in de week voor kerstmis, op woensdag 23 en donderdag 24 december, ontvangt u van ons zoals gebruikelijk een dubbel groentepakket met een feestelijk tintje.
In week 53 zijn wij gesloten. In week 1 is alles dan weer normaal.
Champignons wit/250g | 1,95 |
Witlof klasse I/kg | 2,95 |
¼ rode paprika, 500 gr spruitjes, 1 ui, zout, 2 eetl olie, 1 teentje knoflook, 1 theel koenjit, ½ theel djinten, 1 theel ketoembar, 1 theel gemberpoeder, ½ eetl citroensap, 1 theel bruine basterdsuiker, 1 eetl ketjap manis, 1 theel sambal oelek, 1 eetl maizena, 30 gr santen, 1 eetl seroendeng, 2½ dl water
Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Spruitjes schoonmaken en wassen. Ui pellen en in ringen snijden. In pan met ruim water en zout de paprika in 2 minuten zachtjes koken. Paprika met schuimspaan uit pan in vergiet scheppen en onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. In achtergebleven kookwater spruitjes in 10 minuten gaar koken. In wok olie verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Alle kruiden toevoegen. Al omscheppend op hoog vuur 1 minuut bakken. Citroensap, basterdsuiker, ketjap, sambal en water toevoegen en aan de kook brengen. In kopje maizena met 1 eetl koud water tot een glad papje roeren. Al roerend aan saus toevoegen en 1 minuut meekoken tot een licht gebonden saus ontstaat. Santen erdoor roeren. Spruitjes over de borden verdelen en saus erover schenken. Garneren met paprika en bestrooien met seroendeng.
Serveren met witte rijst en sate (met pindasaus).
1 kg aardappels, 400 gr gehakt, 100 gr mager gerookt spek, 250 gr champignons, 2 uien, 3 appels (cox, goudreinet), 1 teen knoflook, 100 gr geraspte oude kaas, 250 ml melk, boter, zout, cayennepeper, nootmuskaat
Schil en kook de aardappels. Verwarm de oven voor (225°C). Snipper de uien, snijd de champignons in plakjes, snijd het spek in stukjes. Bak het spek 5 minuten in wat boter, doe hierbij het gehakt en bak dit rul in 5 minuten, voeg champignons, ui, zout, cayennepeper en nootmuskaat toe en pers de knoflook erin uit; nog 5 minuten laten bakken. Nu ovenschotel invetten en appels schillen en in stukjes snijden. Gehaktmengsel in de ovenschotel doen, appel eroverheen verdelen. Aardappels stampen tot puree met melk, boter en nootmuskaat. Puree op gehakt-appelmengsel doen, hierop gerapte kaas. 20 minuten in de oven bakken. Serveer met een frisse salade.
Voor de sla:
200 gr veldsla, 2 sinaasappelen, 1 rode ui, 1 eetl sesamzaad
Voor de vinaigrette:
3 eetl rode wijnazijn, 1 theel Zaanse mosterd, 9 eetl olijfolie, 1 theel vloeibare honing, zout, peper
Maak de vinaigrette door in een kommetje de azijn, de mosterd en de honing door elkaar te kloppen. De olie scheutje voor scheutje erdoorheen kloppen. De vinaigrette op smaak brengen met zout en peper. Was de sla en snijd de worteltjes eraf. Pel de sinaasappelen en snijd ze in ½ rondjes, snijd de ui in schijfjes en haal deze uit elkaar. Meng alles door elkaar. Voeg de sesamzaadjes toe en breng op smaak met de vinaigrette.
400 gr rode bieten, 2 uien, 1 appel, 1 pakje rooktofu, 1 theel. komijn, olijfolie
Bieten gaar koken in ruim water. Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt dit 30 tot 60 min. Tofu in blokjes snijden en op een laag vuur in 20 à 30 min. krokant bakken in olie. Komijn roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden licht bruin kleuren en lekker ruiken. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Appel in kleine stukjes snijden. Bieten af laten koelen, schillen, in kleine blokjes snijden en samen met de appel toevoegen aan de uien. Tofu en komijnzaad door het bietenmengsel scheppen. Lekker met gierst of couscous en salade van veldsla of winterpostelein.