De mensen van
wensen een heel goed jaar 2010
winter
Donker is de aarde
Duister overal.
Maar ons hart beware
Licht dat blijven zal.
Dat het helder brande,
Lichten mag heel ver.
Dan zal eens de aarde
Worden tot een ster.
Groene kool | - | 't Leeuweriksveld |
Prei | - | 't Leeuweriksveld |
Veldsla | - | 't Leeuweriksveld |
Zuurkool | - | Kramer, Zuid-Scharwoude |
Witlof | - | Henk Klompe, Biddinghuizen |
Pastinaak | - | De Eerste, Marknesse |
Stoofperen | - | Konijn, Zuid-oost Beemster |
Champignons | - | via De Zaaister |
Taugé | - | De Peuleschil, Rottevalle |
Paksoy | - | via De Zaaister |
> > Attentie: in week 53 zijn wij gesloten. In week 1 is alles weer normaal.
> > Mededeling voor klanten met een aardappelabonnement: per 1 januari 2010 is de levering van de aardappels in de even weken.
Winterkoolrabi/kg* | 1,50 |
Zuurkool/500g | 0,90 |
Walnoten gedroogd/500g | 3,30 |
1 groene kool
voor de pindasaus: 1 ui, olie, 2 el bloem, 4 dl melk, 200 gr. pindakaas, halve eetlepel suiker, gemalen komijn en koriander, bouillonpoeder, sambal, knoflook uit de pers
Snijd de groene kool in reepjes. Kook de gewenste hoeveelheid rijst. Bak de gesneden groene kool kort in hete olie, voeg water en zout erbij en stoof het gaar in een half uurtje. Snipper de ui fijn en bak kort in de olie. Voeg de bloem toe en bak deze enkele minuten op laag vuur mee, pas op voor aanbranden. Voeg beetje bij beetje de melk toe, al roerend met de garde, let er op dat er geen klontjes ontstaan maar een gladde saus. Voeg de pindakaas toe en meng tot een homogeen geheel. Maak op smaak af met de overige ingrediënten, laat nog kort pruttelen en klaar is kees.
450 gr pastinaken, 2 á 3 teentjes knoflook, 55 gr boter, 1½ dl creme fraiche, zout en versgemalen peper
Schil de pastinaken, snijd ze in vieren en dan in stukken. Pel de knoflook. Breng in een pan water met zout aan de kook. Kook de pastinaken en de knoflook in 5-7 min in het water gaar. Laat ze uitlekken en pureer ze in een keukenmachine of groentemolen. Klop er de boter en vervolgens de creme fraiche door. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Doe het mengsel in een schaal, strijk het gelijkmatig uit en laat onder de grill een bruin korstje krijgen. Je kunt desgewenst alles van te voren klaar maken en het later in de oven opwarmen. Lekker met wild en een salade.
1 paksoi, ½ komkommer, 200 gr taugé, kopje pitten/notenmix (pijnboom-zonnepit e.a).
Voor de dressing: 2 flinke eetl mayonaise, scheutje karnemelk, 1 eetl kerrie, peterselie, 2 eetl zoete sojasaus of woksaus
Paksoi wassen. Van de paksoi de onderkant afsnijden en het witte gedeelte tot aan het blad in blokjes snijden. Groene gedeelte (blad) in reepjes snijden. In kommetje mayo, karnemelk, kerrie, peterselie en zoete soyasaus mengen en tot een dressing roeren. Pittenmix in pannetje mooi goudbruin roosteren. Ruime pan water met beetje zout opzetten en nadat het water kookt even de taugé een minuut onderdompelen (blancheren). Met schuimspaan uitscheppen en laten afkoelen. Water opnieuw laten koken en witte gedeelte van de paksoi 3 minuten laten koken. Met schuimspaan uitscheppen en laten afkoelen. Komkommer in blokjes snijden. In een grote schaal de taugé, paksoi, komkommer en dressing goed door elkaar mengen. Daarna de pittenmix toevoegen. Lekker met geroosterd brood, geroosterde aardappeltjes.
600 gr stoofperen, een paar dunne schilletjes van een citroen of sinaasappel, stukje pijpkaneel, 2 kruidnagelen, 1 dl vruchtensiroop of diksap, ev. een scheutje bessensap, 1 eetl. maizena of aardappelmeel
Schil de peertjes, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis. Breng de peerpartjes met citroen- of sinaasappelschil, pijpkaneel en kruidnagelen in een laagje water aan de kook. Laat het op een laag pitje met deksel op de pan koken. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Voeg na minimaal een uur siroop of diksap en eventueel bessensap toe om de peertjes zoet en rood te laten worden. Laat de peertjes nog ongeveer 15 min. zachtjes doorkoken. Roer maizena of aardappelmeel met wat water tot een papje. Voeg al roerende zoveel aan het perenvocht toe tot de gewenste dikte is bereikt. Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden. Ook verrukkelijk met een flinke scheut port (of andere rode wijn) erdoor. Voeg dit halverwege de stooftijd toe. Heerlijk bij griesmeelpudding of vanillevla.
Van groene kool, wortelen, taugé en champignons kun je ook een lekkere tjap tjoy maken.