Pakketbrief week 52, 23 december 2013

logo

Duisternis   (een zelfgesprek)

“Een pakketbrief voor de kerst. Oei, die moet staan. De beste brief van het jaar als het even kan, een klein geschenkje met wat humor, wijsheid, spirit en originele, onverwachte wendingen graag. Misschien wat liefdevolle, troostende woorden, ja, dat wordt er van me verwacht.”
“Maarre… ik ben even leeg en uitgeput na een week vol pittige inspanning en het is me duister hoe ik nu nog zo'n brief zou moeten weten te produceren…”
“Het schijnt onze bestemming te zijn om ooit in de toekomst de ware geestelijke werkelijkheid te leren kennen, om verlicht te raken. Is dat niet een mooi kerstthema?”
“Maar ik, en de mensen die ik ken zijn allemaal gewoon verstrikt in de wereld van de zintuigen en het daaraan gebonden verstand, niet verlicht, logisch doorgedacht zijn we dus blijkbaar…verduisterd? Dit wordt niks, er is geen chocola van te maken voor een kerstbrief, ik zal iedereen een beetje gaan vertellen dat 'ie verduisterd is!”
“Als boer werk ik met grond en grond is het hele jaar door duister. Alleen een dun laagje aan de oppervlakte wordt beschenen door de zon. Verder komt er nergens licht in. Het is zwarter dan zwart in de grond, mollen zijn stekeblind want ze hebben nergens ogen voor nodig. Het meest duistere van de grond is nog de zwarte humus. Zandkorrels zijn transparant, allemaal kleine mini-bergkristalletjes, daar gaat het licht wel door maar de humus… die slorpt al het licht op, dat spul is echt gitzwart.”
“Hé, maar wacht eens even! Als er iets waardevol is aan mijn grond, dan is het de humus. Hoe duisterder, hoe vruchtbaarder! Humus zorgt voor voedingsstoffen, vocht, warmte, lucht en bodemleven in de grond… de plantenwortels kunnen er geen genoeg van krijgen.”

Conclusie: composteer uw duistere kant met humor tot humus en u zult een vruchtbare toekomst tegemoet gaan…

Wouter

smakelijke groeten

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Krielaardappels- 't Leeuweriksveld
Zuurkool- Kramer, Zuid-Scharwoude
Regenboogpeen- Krispijn van den Dries, Ens
Knoflook- via de Zaai-ster
Avocado's- via de Zaai-ster
Rode puntpaprika's- via de Zaai-ster
Stoofperen- Jaap van der Vorm, Dalem ZH

In week 2 verwacht:

Veldsla, boerenkool, rode biet, witlof, …

Webwinkelklanten: in week 1 kunt u niets bestellen, week 2 is als normaal.

Boerderijwinkel: op dinsdag 24 december is er een extra opening van 10 tot 16 uur.

25 December tot en met 3 januari is de winkel gesloten.

Op zaterdag 4 januari is de winkel weer geopend op de gebruikelijke tijd van 9 tot 16 uur.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl

Binnenkort start de Velt afdeling ECO van Grond tot Mond een moestuincursus voor beginners en licht gevorderden.
Buurthuis De Schalm, Ringlaan 54, 7833 CE Nieuw-Amsterdam
op de maandagen 13-1, 27-1, 10-2 en 3-3-2014, van 19 - 21.30 uur.
De docente: Janneke Tops is een zeer ervaren biologisch landbouwkundige en beëdigd Velt lesgever.
Meer info verkrijgen en inschrijven kan door te mailen naar smakelijkerf@gmail.com.


Recepten

Romige ovenschotel van zuurkool met walnoten

hoofdgerecht voor 4 personen

500 gr zuurkool, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 appel, 20 gr boter, 1 eetl. suiker, 1 glas witte wijn of water, laurierblad, 10 jeneverbessen, peper en zout, 750 gr kruimig kokende aardappelen, 200 ml creme fraiche, 75 gr walnoten, 50 gr geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200°C. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook.
Schil de appel en snij deze in kleine stukjes. Rooster de walnoten in een koekenpan zonder olie.
Schil de aardappelen en snijd deze in kleine stukjes. Smelt de boter in de koekenpan.
Bak de knoflook en de ui glazig hierin. Doe dan de appel en de suiker erbij en laat het even meebakken.
Kneus de jeneverbessen. Voeg de jeneverbessen, laurierblad en de zuurkool toe.
Roer dit goed om en laat even intrekken. Voeg de witte wijn of het water toe.
Breng aan de kook en laat de zuurkool op laag vuur 20 min doorgaren, roer af en toe om, het vocht moet helemaal verdampt zijn, maar pas op dat de zuurkool niet te droog wordt (voeg eventueel extra water toe).
Kook de aardappelen gaar en stamp deze fijn. Roer de zuurkool, aardappelen en creme fraiche door elkaar.
Roer de geroosterde walnoten erdoor.
Verspreid dit mengsel over de bodem van de ovenschaal en verdeel de kaas erover. Bak de ovenschotel nog 20 tot 30 minuten in de oven.

Avocadowrap

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine avocado, 1 rode paprika, 1 tomaat, ½ ui, 4 druppels citroensap, peper en zout, 2 grote tortilla's of wraps, 4 eetl. creme fraiche, paar blaadjes ijsbergsla

Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Was de paprika en de tomaat en snijd ook deze in stukjes. Snijd de ui klein.
Meng de avocado, de paprika, de tomaat en de ui en besprenkel met wat citroensap. Kruid met peper en zout.
Leg de tortilla's elk op een plat bord en bestrijk ze met de creme fraiche. Bedek de tortilla's met de ijsbergsla en verdeel er dan gelijkmatig het avocadomengsel over.
Vouw de randen een beetje naar binnen zodat bij het oprollen de vulling er niet uit komt. Rol de wraps stevig op.
Snijd ze vlak voor het opdienen doormidden.

Krieltjes met prei en champignons

bijgerecht voor 2 personen

400 gr krielaardappeltjes, 200 gr. kleine champignons, 200 gr gesneden prei, olie, boter, zout, peper, jonge Goudse kaas in plakken, bieslook

Was de aardappeltjes en schil ze eventueel. Kook ze in een laagje water gaar.
Maak de prei en de champignons schoon. Snijd de prei in ringetjes.
Verwarm de grill voor op 200°C.
Verhit in een wok een scheut olie samen met een klontje boter en bak hierin op hoog vuur, al omscheppend, de krieltjes en de preiringen.
Voeg na ca. 5 min. de champignons toe en roerbak nog ca. 5 minuten tot alles gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
Doe dan alles over in de ovenschaal, leg er rijkelijk plakken jonge kaas op en zet dit onder de grill tot de kaas begint te kleuren.
Knip er voor het serveren bieslook bovenop.

Pastasalade met tomaat, mozzarella, veldsla en kappertjes

bij- of hoofdgerecht voor 2 personen

100 gr farfalle of fusilli, ½ bolletje mozzarella, 125 gr cherrytomaatjes, 50 gr veldsla, olijfolie, balsamico azijn, 1 eetl. pijnboompitten, 1 eetl. kappertjes, Parmezaanse kaas

Kook de pasta volgens de aanwijzigen op de verpakking.
Verwijder eventuele wortels van de veldsla en was de veldsla goed en slinger deze droog in een theedoek of slacentrifuge.
Rooster de pijnboompitten in droge koekenpan.
Snijd de mozzarella in blokjes. Halveer de tomaatjes.
Roer de veldsla, mozzarella, tomaatjes, kappertjes door elkaar. Voeg de pijnboompitten toe en de gekookte en afgegoten pasta.
Breng de salade op smaak met wat olijfolie en balsamicoazijn en meng goed. Parmezaanse kaas erover strooien.

naar boven
naar boven