Week 7, 15 feb 2007
Beste mensen,
De samenstelling van de groentes deze week in de pakketten is weer eens een mooie aanleiding om met plezier naar de rijkdom van de groentes te kijken.
Peen zijn misschien de mooiste wortels die er zijn met hun felle oranje kleur en de zoete smaak. Ze hebben juist het donker van onder de grond nodig om zo te worden. Ook bij de andere wortelgroentes zijn veel kleuren te vinden. Boven de grond komen de bladeren.
De koolsoorten zoals groene kool proppen zoveel mogelijk blad in hun ronde koppen, de sla doet het wat luchtiger en van allebei is er een grote variatie. Er is weinig andere kleur dan groen te vinden, bij uitzondering een keer rood. Bloemengroentes zijn niet in dit pakket, te denken valt aan broccoli en artisjok maar dat zijn echte zomergroentes.
Taugé is nog bijna een zaadje, maar alweer gekiemd. Vooral aan de smaak van deze groente kun je zien dat in de kiem al de hele plant zit. Vergelijk maar eens de sangokiem, die een paar weken geleden in de pakketten zat met de taugé!
De champignon tenslotte is een schimmel maar wel een hele lekkere. Hij heeft geen groen, teert op plantenresten en ook met zijn vleesachtige smaak laat hij duidelijk zien dat hij geen plant is.
Nu na deze beschouwing: eet smakelijk!
Kathinka.
Inhoud groentepakket
Winterpeen - Eko de Eerste, Marknesse
Groene kool - Uithuizermeeden
Kropsla - via Zaai-Ster
Taugé - De Peuleschil, Rottevalle
Champignon - Biovers
Recepten
alle hoeveelheden voor twee personen
Zuid-Franse wortelstoofpot
1 kg wortelen, 2 uien, 3 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, halve sinaasappel, 4 el. olijfolie, zout, 800 gram tomatenblokjes, 1 dl. groenten- of kruidenbouillon, 1 dl. rode wijn, schepje suiker, 1 takje rozemarijn, 3 takjes thijm, versgemalen peper, 3 el kappertjes, goed uitgelekt, 4 el fijngeknipte peterselie.
Snijd de schoongemaakte wortelen in stukken van ca. 5 cm. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne boogjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Pel de knoflook en hak de tenen heel fijn. Boen de sinaasappel goed schoon, snijd het kapje eraf en snijd het fruit met schil en al in stukjes. Verhit 3 el olie in een zware braadpan. Bestrooi de wortelen met wat zout en bak ze op halfhoog vuur al omscheppend lichtbruin. Neem ze uit de pan. Doe ui, selderij en knoflook in de pan en bak de groenten twee minuten. Voeg tomatenblokjes, bouillon, wijn, suiker, sinaasappel, rozemarijn, thijm en peper naar smaak toe. Doe de wortelen erbij, breng alles aan de kook en stoof het geheel op laag vuur gaar (ca. 1 uur), met het deksel op de pan. Kook een teveel aan stoofvocht eventueel in. Verhit 1 el olie in een koekenpannetje en bak de kappertjes 1 minuut. Strooi kappertjes en peterselie over de stoofpot en serveer meteen.
Lekker met gebakken aardappels en kaas (veg) of dobbelsteentjes gebakken spek.
Groene kool met pindasaus en rijst
Een snelle en toch heerlijke maaltijd.
Voor de pindasaus:
1 ui, olie, 2 el bloem, 4 dl melk, 200 gr. pindakaas, halve eetlepel suiker, gemalen komijn en koriander, bouillonpoeder, sambal, knoflook uit de pers
Kook de gewenste hoeveelheid rijst.
Bak de gesneden groene kool kort in hete olie, voeg water en zout erbij en stoof het gaar in een half uurtje.
Snipper de ui fijn en bak kort in de olie. Voeg de bloem toe en bak deze enkele minuten op laag vuur mee, pas op voor aanbranden. Voeg beetje bij beetje de melk toe, al roerend met de garde, let er op dat er geen klontjes ontstaan maar een gladde saus. Voeg de pindakaas toe en meng tot een homogeen geheel. Maak op smaak af met de overige ingrediënten, laat nog kort pruttelen en klaar is kees.
Nog een tip: Van groene kool, wortelen, taugé en champignons kun je ook een lekkere tjap tjoy maken...
|