Week 27, 5 juli 2007
Arbeidsvoorwaarden
"Ik word elke week door mijn baas een dag op vakantie gestuurd, en rij dan met een auto van de zaak door Drenthe."
Er zijn niet veel werknemers die mij dit na kunnen zeggen. Maar het is wel zo. Elke donderdag mag ik met het vrachtwagentje - het zou ook een camper kunnen zijn, met die slaapcabine bovenop het dak - een prachtige route door het mooie Drenthe rijden. En als ik dan toch aan het rijden ben, neem ik in één moeite door de groentepakketten en bestellingen mee, en die zet ik zo hier en daar neer bij de adressen die op mijn lijstje staan.
Het zou een toeristische ANWB-route kunnen zijn: door dorpjes als Erm, Oosterhesselen, Aalden, Wezup, en door het landelijke gebied tussen Westerbork en Beilen. Eens was de weg opgebroken tussen Assen en Rolde en "moest" ik via Loon en Balloo. Wat een mooie weg!
Ook het stukje tussen Orvelte en Westerbork is prachtig, maar daar mag ik niet komen want dat ligt helaas nèt buiten mijn route.
Daarom is het niet zo erg als ik wel eens een foutje maak. Dan moet ik extra rijden en zie dan nog meer van onze mooie provincie. Van Grolloo via Amen naar Hooghalen, bijvoorbeeld.
Ik verheug me al op de abonnees die we er in juli bij krijgen in de regio's Eelde, Zuidlaren, Gieten en Borger.
Ondertussen zijn dit natuurlijk geweldige arbeidsvoorwaarden. De vakbond krijgt hier geen poot aan de grond. Dat is ook onmogelijk, als je elke week door je baas een dag op vakantie wordt gestuurd, en je met een auto van de zaak door Drenthe mag rijden.
Martin
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Bospeen - 't Leeuweriksveld
Kropsla - 't Leeuweriksveld
Tuinbonen - 't Leeuweriksveld, Zonnehorst, Lechaim
Knolvenkel - Gerard Lanting, Osterhesselen
Snijbiet - Albert Wissmann, Frederiksoord
Recepten
alle hoeveelheden voor twee personen
Gesmoorde tuinbonen met rode ui en katenspek
1 kg verse tuinbonen, 1 rode ui, 50g katenspek of gerookte tofu, 2 el olie, zout, peper, 1 el fijngehakte munt.
Knak de peulen van de tuinbonen open en duw de tuinboontjes eruit. Pel en snipper de ui en snijd het spek in reepjes. Verwarm de olie in een pan en bak de ui en spekreepjes ca. 2 min heel zachtjes. Schep de tuinbonen erdoor en voeg 3/4 dl. water toe. Smoor de tuinboontjes afgedekt in ca 10-15 min zachtjes gaar, verwarm de boontjes dan nog ca 3-5 min zonder deksel en laat het vocht verdampen. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep de munt erdoor.
Hartige taart met snijbiet en blauwe kaas
1 bosje snijbiet,1 gesnipperde ui, klontje boter, 2 eieren, 1/2 dl creme fraiche, 30g paranoten of walnoten, grof gehakt, 100g blauwe kaas, bv. Roquefort, peper en zout, 4/6 plakjes diepvriesbladerdeeg of ander taartdeeg.
Fruit de ui in boter. Was de groente en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de snijbiet in repen of stukken van ongeveer 2 cm breed. Voeg toe aan de ui en roerbak 5 tot 10 min. mee totdat ze geslonken is. Klop de eieren met creme fraiche en wat peper en zout. Roer er de losgeprakte kaas en gehakte noten door. Beleg een bakvorm met (blader)deeg en verdeel de groente hierover. Schep het ei-kaas-notenmengsel over de groente en bak de hartige taart ongeveer 40 min. in de oven.
Venkelschotel met tomatensaus en olijven
ca. 300g venkel, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 15 zwarte, ontpitte olijven 2 el olijfolie, 2 tl thijmblaadjes, 2 tl rozemarijn, 1 laurierblaadje, zout, peper, 250g gepureerde tomaten, 50g geraspte oude kaas.
Maak de venkelknol(len) schoon, houd wat groen achter en snijd ze in 4 parten. Pel en snipper sjalotten en knoflook. Snijd de olijven in vieren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit olie in een grote koekepan, fruit sjalot- en knoflooksnippers ca. 3 min., voeg de stukken venkel toe en fruit die even mee. Schep alles in een ovenschaal, strooi de olijven, de thijm en rozemarijn erover en leg het laurierblaadje ertussen. Bestrooi het geheel met wat zout en peper, schenk de gepureerde tomaten erover en bestrooi met kaas. Dek de schaal af en laat de venkel in het midden van de oven in ca. 40 min gaar worden. Verwijder het deksel de laatste 10 min. Lekker met vis.
|