Week 39, 27 sept 2007
Regen (3)
Ik was er eigenlijk van overtuigd dat als de school weer zou beginnen het wel eens flink warm en droog zou worden.
Doen we lekker niet zeiden ze daarboven. Het bijzondere van deze zomer was dat de zon-momenten dan ook echt geschenken zijn. Zo ging ik op één van de schaarse zonnige zaterdagochtenden wat groente oogsten voor de winkel en het was ongelooflijk prachtig. Heldere blauwe hemel, een heel zacht windje en glanzende dauwdruppels op alle planten en spinnewebben. Her en der al wat gele herfstbladeren. Op het land kool in alle variaties. Groene kool die een kunstenaar niet mooier kan bedenken. Broccoli in alle stadia tussen knop en lichtgele bloem in. Flink gegroeide boerenkool, die al op de eerste vorst wacht. De slasoorten nu wat kleiner, maar strakker dan in de midzomer. En dan een grote, blauwgroene vlakte van prei.
Ik wou dat ik nog even moest oogsten...
De volgende dag was alweer regen. Maar er is een beestje dat zich daar niets van aantrekt. Nog bij de allerergste stortbuien hoor ik 's avonds de krekels.
Zomer is gewoon zomer, met of zonder regen, lijken ze te zeggen.
Kathinka
Inhoud groentepakket
onder voorbehoud van wijzigingen
Kropsla/Lollo Bionda -'t Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Spitskool/broccoli/Romanesco - 't Leeuweriksveld
Paprika - 't Leeuweriksveld/Aldo van Os, Erica
Pastinaak - Arenosa, Lelystad
Recepten
alle hoeveelheden voor twee personen
Herfstsoep van geroosterde groenten
600g pastinaak, 1 prei, 1 goudrenet, wat verse rozemarijn, thijm, oregano en salie, 7 el olijfolie, zout, peper, 75 g fijngesneden bacon of geroosterde pijnboompitten, 0.75 l kokende groente- of kippebouillon.
Verwarm de oven voor op 200 gr. Boen de pastinaak goed schoon en snijd ze in stukken. Snijd prei, appel en kruiden grof. Schep dit alles met 5 el olie door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Spreid het mengsel in één laag uit over een grote lage ovenschaal en rooster de groenten 40 min. in het midden van de oven gaar en goudbruin. Schep ze tijdens het bakken af en toe om. Bak de bacon knapperig in 1 el olie. Pureer de groenten (zonder de kruiden) met een deel van de bouillon glad. Breng de puree aan de kook met de rest van de bouillon, breng op smaak met zout en peper en garneer met de bacon of pijnboompitten. Lekker met kaastoast uit de toch al hete oven.
Aardappelschotel met mosterdroom
500g vastkokende aardappels, 1 pastinaak, 200 g spits- of groene kool, 1 rode paprika, 25g boter, 2 el olie, 1 tl kerrie, 1 tl thijm, zout, peper, 125 ml slagroom of crème fraiche, 1/2 el mosterd, 1 el citroensap, 2 el fijngehakte peterselie.
Schil de aardappels, boen de pastinaak schoon. Snijd beide in plakjes en blancheer deze 3 min. in ruim kokend water. Schaaf de kool in smalle reepjes. Snijd het vruchtvlees van de paprika in blokjes. Verhit de boter in een wok en voeg dan de
olie toe. Bak, als de olie heet genoeg is, de koolreepjes en de paprikablokjes al omscheppend op een hoog vuur ca. 2 min. Voeg de aardappel- en pastinaakplakjes toe. Strooi er de kerrie, thijm, zout en peper over. Bak alles al omscheppend op een hoog vuur 3 a 4 min. Voeg room, mosterd en citroensap toe en warm goed door. Serveer met de verse peterselie.
|