Week 4, 24 jan 2008Haast
Donderdagmiddag, iets na tweeën. Ik breng met ons vrachtwagentje de pakketten rond. Ik ben laat, dus ik heb haast.
Martin Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht: Chinese kool, prei, rode biet,... Al zou je het niet zeggen als je het weer ziet, het is nu toch hartje winter.
- Irene is druk bezig om voor iedere abonnee een betalingsoverzicht uit te printen en te versturen. Het kost even tijd want het moet naast alle overige werkzaamheden gebeuren. We verwachten eind februari klaar te zijn met de hele klus.
Sommigen onder u gebruiken nog steeds de oude tarieven om hun abonnement te betalen. Wilt u s.v.p. de bedragen in periodieke overboekingen etc. aanpassen aan de nieuwe prijzen per 1 januari :
Zwarte Rammenas De rammenas zou waarschijnlijk veel bekender zijn als hij net als z'n broertje radijs zo'n mooie rode schil had.....want van binnen is hij toch even stralend wit en lekker fris pittig van smaak en daarbij nog houdbaar in de winter. Ik leerde hem voor het eerst 18 jaar geleden kennen als (!) hoestmedicijn. Dat gaat als volgt: Zet een rammenas in een schaaltje en snij er boven een kegel uit. Doe er honing of evt. suiker in en laat een nachtje trekken. Gebruik deze siroop. Als hij op is, verdiep het kegeltje en vul opnieuw. Maar ook bij andere KNO kwaaltjes is rammenas een goede genezer. Gebruik over een tijd steeds wat rammenas bij de boterham, bv. in dunne schijfjes op brood met belegen kaas of alleen met zout bestrooid en voor mensen met bijholteproblemen komt er een verbetering. Rammenas is het beste rauw te eten, dan smaakt hij het meest fris en is hij het gezondst. Met schil blijft hij sterk en pittig, geschild is hij een heel stuk milder en zoeter. U kunt er sla van maken door hem te raspen en te mengen met geraspte appel en een romige slasaus erbij of met postelein samen in heel dunne schijfjes met een vinaigrette. Receptenhoeveelheden voor twee personenStamppot rammenas2-3 rammenassen borstelen onder water of schillen en fijn raspen, apart houden. 800 gram aardappelen in bouillon koken. Stampen en wat boter erbij. Gebakken spekjes en een rookworst erbij of gerookte tofu of/en gebakken uitjes. Aardappels en rammenas apart opdienen en pas op het bord mengen. (Rammenas niet meekoken, dat smaakt niet!)Stamppot winterposteleinWie er geen sla van wil maken, kan ook deze stamppot koken: 800 gram aardappels in bouillon koken, aardappelpuree maken, klontje boter erdoorheen. Winterpostelein wassen en evt. wat klein snijden en door de aardappels mengen, niet meer koken. Vegetarisch past er lekker bij: blokjes feta en paprika. En voor de vleeseters: Alles wat u maar lekker vindt erbij doen.Witlof met champignons uit de oven400 g. witlof, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 2 theel. tijm, 150 g kastanjechampignons, 2 eieren, 3/4 dl melk, 50 g geraspte kaas, zwarte peperWitlof wassen en in water met wat zout ca. 5 min. koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200°C. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 min. in de oven. Lekker met rijst en salade. Groene kool met notensaus1/2 groene kool, 1 ui, 3 eetl. (hazel) nootpasta, 3 eetl. tamari, 1/2 liter haver‑, rijst- of sojadrank of melk, 1 eetl. tomatenpuree, mespunt cayennepeper, olijfolie.Bladeren van de groene kool los halen, wassen, in reepjes snijden en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken. Ui pellen, fijn snijden en fruiten in olie in een steelpan met dikke bodem. Haverdrank en notenpasta, tamari en tomatenpuree toevoegen en al roerende zachtjes aan de kook brengen. Lekker met aardappelpuree of graan, gehaktballen of gebakken gerookte tofu. Ons nieuwe bestelboek voor 2008 is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren! > De website wordt regelmatig bijgewerkt. Kijkt u bv. eens bij Foto's! |