Week 5, 31 jan 2008Verjaardag
Hoera! 't Leeuweriksveld in zijn huidige vorm met groente- en fruitpakketten bestaat 1 jaar. Om precies te zijn op vrijdag 1 februari aanstaande. We vieren het met een mooi pakket met broccoli, tomaten, chinese kool, prei en rode bietjes. En we hebben een wel héél mooi verjaardagscadeau gekregen: we mogen de abonnees van Ekotuin "De inspring" uit Valthermond overnemen van Patricia Aarden, die na Pasen gaat stoppen met haar pakketten.
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht: Taugé, witte kool, winterpeen, bleekselderij, ... - Irene is druk bezig om voor iedere abonnee een betalingsoverzicht uit te printen en te versturen. Het kost even tijd want het moet naast alle overige werkzaamheden gebeuren. We verwachten eind februari klaar te zijn met de hele klus.
Sommigen onder u gebruiken nog steeds de oude tarieven om hun abonnement te betalen. Wilt u s.v.p. de bedragen in periodieke overboekingen etc. aanpassen aan de nieuwe prijzen per 1 januari :
Receptenhoeveelheden voor twee personenZoetzure biet15 g boter of margarine, 2 eetl. gehakte ui, 50 g suiker, 1 eetl. maizena, 1 theel. zout, 5 eetl. azijn, 750 g gekookte biet in plakkenFruit de ui 5 min. in de hete boter. Roer suiker, maizena, zout en azijn erdoor en laat al roerende indikken. Draai het vuur lager, verwarm de bieten in de saus. Roer af en toe. Warm of koud serveren. Variatie: bieten met sinaasappelsaus: Volg bovenstaand recept, maar laat azijn en ui achterwege. Voeg 1 dl. sinaasappelsap en 1 theel. geraspte sinaasappelschil toe. Stamppot broccoli800 gr. aardappels, bouillon, 400 g. broccoli, 3 takjes basilicum, 300 g gekruide kipreepjes, 2 sjalotten in partjes, 2 eetl. pestosaus.Kook de aardappels in bouillon. Blancheer 400 gr. broccoliroosjes 4 min. Knip de blaadjes van 3 takjes basilicum in reepjes. Roerbak de gekruide kipreepjes met de sjalotten in partjes in wat olie. Schep alles met 2 eetl. pestosaus door een luchtige puree. Couscous met preiCouscous voor 2 personen, 350 g prei, olijfolie, 30 g (wal)noten, grof gehakt, 1 eetl. sojasaus, 1 eetl. azijn, 1 theel. kerriepoeder, 1 theel. honing, zout.Kook of stoom de couscous met een snufje zout gaar. Was de prei en snijd ze in ringen van ong. een centimeter breed. Stoof de prei met kerrie in olijfolie in ong. 10 min. gaar. Meng de azijn, sojasaus, honing en evt. zout en roer dit door de prei. Rooster in een droge pan de gehakte noten. Schep de prei met de noten door de couscous en laat de schotel even op een warme plaats staan om de smaak en het groentevocht in de couscous te laten trekken. Variatie met appel en rozijnen: stoof met de prei stukjes appel en een handvol rozijnen mee. Volg verder het recept. Chinese kool met tomatenrijstVoor de tomatenrijst: 120 g zilvervliesrijst (lange korrel), 2,4 dl. water, 1 laurierblad, 1 groentenbouillontablet, 1 grote ui, 1 teen knoflook, 20 g boter, 150 stevige, rijpe tomaten, 1½ theel. tijm, 1½ theel. oregano, cayennepeper, plantaardige boter voor ovenschotel.Voor de chinese kool: ¼ liter water, 400 g chinese kool, 30 g. grofgehakte hazelnoten, kruidenzout, 1 eetl. gistvlokken, ½ theel. groentebouillon, 2 eetl. sojamelk, peterselie. Spoel de rijst in een zeef af onder koud water en laat hem 6 tot 10 uur weken in het water. Laat de rijst in het weekwater met het laurierblad ong. 20 min. zachtjes koken. Roer het bouillontablet erdoor en laat de rijst op de uitgeschakelde kookplaat nog ong. 10 min. nagaren. Snipper intussen de ui grof, hak de knoflook heel fijn. Smoor beide glazig in de helft van de boter. Snijd de tomaten in blokjes. Meng de tomatenblokjes, de ui, de knoflook, de tijm, de oregano, en de overige 10 g boter door de rijst en breng hem op smaak met cayennepeper. Vet een rechthoekige lage ovenschotel in en verdeel de rijst erin. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng het water met de bouillon aan de kook in een brede, lage pan. Was de chinese kool en maak hem schoon; snijd hem overlangs in vieren. Laat de parten kool in de bouillon met het snijvlak naar beneden op een middelhoog vuur afgestelde warmtebron 5 tot 7 min. koken. Probeer met een puntig mes of de groente beetgaar is. Schep de stukken kool met een schuimspaan uit het kookvocht, laat ze uitlekken en leg ze met de snijkant naar beneden op de rijst. Giet de verwarmde sojamelk met kruidenzout over de chinese kool. Strooi noten over het geheel. Laat de chinese kool boven in de oven ong. 10 min. goudgeel kleuren. Garneer met peterselie. |