Week 6, 7 feb 2008Winter?In Finland bestaat een grappig gezegde:
Kathinka
Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht: Witte kool,...
Een indruk van wat we allemaal gaan telen in 2008:
Receptenhoeveelheden voor twee personenAardappel-selderijsalade500 gr. in schil gekookte aardappels, ¼ l. vleesbouillon, 1 struik selderij, 2 zoetzure appels, 2 augurken.Voor de kwarkmayonaise: 1 eierdooier, 1 theel. mosterd, 1 theel. olie, 100 g. magere kwark, zout, peper en 1 theel. citroen. Snijd de gepelde aardappels in plakken, giet er hete bouillon over en laat het 10 min. staan. Verdeel de selderij in stengels, maak ze schoon, was ze en snijd ze in stukjes. Snijd de geschilde appels (zonder klokhuis) in plakjes. Snijd de uitgelekte augurken ook in plakjes. Roer voor de saus de eierdooier, de mosterd, olie en kwark door elkaar en breng het op smaak met wat zout en peper. Laat de aardappels uitlekken en schep ze door elkaar in een kom met de selderij, appel en augurk. Schep de kwarkmayonaise erdoor en breng het op smaak met citroensap, zout en peper. Laat de salade op een koele plaats 30 min. rusten. Grapefruit met garnalencoctail75 g winterpostelein, 1 grapefruit, 50 g Noorse garnalen, 2 eetl. yoghurt, 1 eetl. mayonaise, vers gemalen peper, ½ bosje peterselie.Winterpostelein wassen, laten uitlekken en op 2 bordjes verdelen. Peterselie fijnhakken. Grapefruits halveren. Vruchtvlees lossnijden, uit de schil scheppen en mengen met garnalen, mayonaise, peterselie en peper. Friese boerenkoolschotel1 kg aardappels, zout, peper, 2-3 dl. hete melk, 100 g geraspte jonge kaas, 3 el. fijngesneden bladselderij, 100 g bakbacon in reepjes, 3 el. boter of margarine, 1 kg boerenkool fijngesneden, 1 dl. slagroom, 1-2 dl. kippebouillon (van tablet), 500 g rundergehakt, 3 el. gepureerde tomaten (pak à 4 dl).Extra nodig: ronde ovenschaal met hoge rand Aardappels met zout in ong. 25 min. gaar koken. Aardappels fijnstampen en zout, peper, melk, 50 g kaas en selderij erdoor roeren. Bakbacon in 2 el. boter in 5 min. krokant bakken. Boerenkool toevoegen en 5 min. roerbakken. Slagroom, bouillon, zout en peper toevoegen en boerenkool op zacht vuur 10 min. laten stoven. Gehakt in 1 el. boter in 5 min. rul bakken. Tomaten, zout en peper toevoegen en mengsel 5 min. laten sudderen. Oven voorverwarmen op 200°C. In ovenschaal laagje boerenkool scheppen, daarop laagje gehakt, vervolgens weer een laagje boerenkool en weer gehakt. Afdekken met gekruide aardappelpuree en deze bestrooien met 50 g. kaas. Gerecht in het midden van de oven ong. 30 min. gratineren. Gekruid bladerdeegpakketje1 pakje taugé, 1 winterpeen in stukjes, 100 g bleekselderij, 1 kleine ui, gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 4 velletjes bladerdeeg, 100 g groene linzen, gekookt, 1 theel. kerriepoeder, 100 ml. water met 1 theel. groentebouillonpoeder, peper en zout, chilipoeder, 1 eetlepel sesamzaad, tarwebloem.Strooi een beetje bloem op het werkblad. Leg 2 velletjes bladerdeeg op elkaar, bestuif met wat bloem en rol ze voorzichtig uit tot een ronde plak met een doorsnede van 15-20 cm. Herhaal dit met de overige 6 velletjes bladerdeeg en leg ze op een bakblik. Bak de ui in 2 eetl. olie op een middelhoog vuur tot ze zacht is en voeg daarna knoflook, kerriepoeder, winterpeen, en water met bouillonpoeder toe en breng aan de kook. Laat dit 5-10 min. stoven. Breng op smaak met peper en zout en een snufje chilipoeder. Roer alles door elkaar en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Roer dan pas de uitgelekte gekookte linzen door het groentemengsel. Voeg de taugé toe. Leg het groentemengsel in het midden op de uitgerolde lappen bladerdeeg. Vouw de overgebleven randen naar boven en plak alles dicht met een vochtige hand. (het geheel mag er gerust een beetje rommelig uitzien.) Bestrooi met sesamzaad. Zet de pakketjes ong. 30 min. in een oven van 220°C tot ze goudbruin zijn. Heerlijk met een frisse salade van veldsla met nootjes. Een licht hoofdgerecht of een stevige lunch voor een koude dag. |