HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 10, 6 maart 2008

Bos

Af en toe ga ik naar Duitsland in de buurt van Hamburg bij vrienden op bezoek. Op de weg, vlak bij Cloppenburg ligt het Ahlhorner bos wat ook wel "oerbos" wordt genoemd omdat het al vele jaren door de mens met rust gelaten wordt. Als ik tijd heb stop ik daar graag om even te gaan wandelen. Het opvallendste is dat er verschillende bomen van alle leef- en doodstijden naast elkaar zijn.
In het bos bij de boerderij hebben in de herfst de "bosmonsters" huisgehouden. Zware machines die in één keer een hele boom pakken, afzagen, takken eraf en in twee meter lange stukken zagen. In vijf minuten is alles klaar. Ze laten diepe sporen achter en het lijkt alsof de bossfeer ook wat dunner is geworden. Ik wens me graag zo’n oerbos hier, onze kinderen hebben sindsdien niet meer zoveel zin om naar het bos te gaan. Maar wat blijkt: Een stukje verderop bij ons is een ander soort oerbos. Een perceel bomen is na de grote storm van 1973 niet opgeruimd en sindsdien ook niet meer bewerkt. Een mooi gemengd bos met loof- en naaldbomen en heel veel toen omgewaaide bomen. Maar de meeste zijn niet doodgegaan en hebben uit zichzelf soms tot vier nieuwe boomscheuten verticaal laten groeien, volledige bomen op een horizontale stam, een geweldig beeld! We slaan een oude nauwelijks herkenbare weg in, waar toen de bomen dwars overheen vielen. We klimmen eroverheen, op de stammen dikke aderen - wortelverlengingen - waar de nieuwe bomen hun sappen doorheen laten stromen. En er moeten dassen in het bos zijn, hebben we gehoord. Ze slapen nu, maar we vinden een hoop holen in de grond. Onze kinderen willen hier helemaal niet meer weg, het is net een sprookjesbossfeer!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein       't Leeuweriksveld
Bloemkool Frankrijk, via de Zaai-Ster
Witlof Klompe, Biddinghuizen
Raapjes De Lepelaar, Sint-Maarten
Winterpeen De Eerste, Marknesse

Volgende week verwacht:
rode kool, prei, broccoli, rode biet, bataviasla

Deze week de laatste winterpostelein in uw pakket, we hebben onze tunnelkas leeggeruimd voor wat betreft de postelein want er gaat nu kropsla, andijvie en paksoy in!
Ook de eerste planten voor de vollegrond komen vandaag, maar de weergoden hebben nog even weer op de rem getrapt... Als er tussen de buien door een geschikt moment is, gaan we de planten toch aan de grond toevertrouwen, afgedekt met een vliesdoek dat ze tot zo’n 5 graad nachtvorst kan beschermen. En dan maar hopen dat het weer een beetje meezit.
Er is inmiddels een berg compost en potstalmest over het land verspreid en ingewerkt, op onze website kunt u wat foto’s daarvan zien.

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week 11:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Komkommer NL 1.50
Andijvie NL 3.50

Recepten

Tip voor raapjes: alle recepten met koolrabi en met koolraap kunt u ook met raapjes bereiden.

Gevulde witlofschuitjes

2 struikjes witlof, 50 g alfalfa, 100 g winterpostelein, 2 el. honing, 2 el. azijn, 2 tl. honing, 50 g feta, zout, peper, 2 el. zonnebloempitten, peterselie

Haal voorzichtig 12 mooie bladeren van de witlofstruikjes. Was ze en dep ze droog. Snij de alfalfa en postelein iets fijn. Maak een saus door de olie met mosterd, azijn en honing te roeren. Prak de feta met een vork fijn en vermeng die door de saus. Maak op smaak met peper en zout. Meng de saus door de alfalfa en winterpostelein. Vul de witlofblaadjes met de sla en leg op ieder bord 3 gevulde blaadjes, bestrooid met zonnebloempitten en peterselie.
Variatie: Vul de witlofschuitjes met een salade van geraspte wortel met blauwe rozijnen.

Witlof met een korstje

4 struikjes witlof, snufje zout, snufje nootmuskaat, peper, 2 plakken gekookte ham, 4 plakken Emmentaler, 1 eetl. boter 1 eetl. gehakte sjalotjes, 200 ml. bouillon, 2 eetl. slagroom

Witlof van de pit ontdoen en kruiden met wat zout, nootmuskaat en peper. De plakken ham halveren en het lof erin wikkelen. De plakken kaas om de ham wikkelen. Een soufflévorm invetten en het lof erin doen. De sjalotten erover strooien, de bouillon erover schenken en het geheel met slagroom besprenkelen. Het gerecht een ½ uur in de oven zetten en warm serveren.

Bloemkoolsalade

1 kleine bloemkool, 1 peen, evt. 1 courgette, 100 g (kriel) aardappeltjes, 100 g Hollandse gatenkaas, 6 eetl. olijfolie, 2 eetl. wijnazijn, zout, peper, 1 tl. mosterd, 3 takjes peterselie

Kook de bloemkoolroosjes de wortelreepjes en aardappeltjes beetgaar. Voeg evt. de laatste minuut de courgetteblokjes toe. Laat afkoelen tot lauwwarm en schep het luchtig om. Snijd de kaas in blokjes en meng deze door de salade. Klop een dressing van olie, azijn, zout, peper en mosterd en meng deze met de peterselie door de salade. Serveer op kamertemperatuur.

Avocadosalade met winterpostelein

1 avocado, 120 g winterpostelein, 1 appel, citroensap, 100 g champignons, 200 g Parmezaanse kaas aan een stuk, 1 theel. mosterd, 2 eetl. wijnazijn, 3 eetl. olijfolie, 4 eetl. crème fraiche, 1 teentje knoflook, peper, zout.

De winterpostelein wassen en laten uitlekken, maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de appel, boor het klokhuis eruit, snijd de appel in dunne schijfjes en besprenkel deze met citroensap. Schil de avocado, snijd hem doormidden, verwijder de pit, en snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes. Besprenkel de schijfjes met citroensap. Snijd de kaas in grove stukken. Doe de postelein, champignons, appel, avocado en kaas in een schaal en meng dit alles goed door elkaar. Pel het knoflookteentje en pers hem uit. Roer in een kom de olie, azijn, crème fraiche, mosterd, knoflook, zout en peper door elkaar en schep deze dressing vlak voor het serveren door de salade.

Winterpeen met honing

2 winterpenen, 20 gr. boter, 1 tot 2 theel. honing, verse bieslook of peterselie.

Schrap de 2 winterpenen snijd ze in dunne diagonale plakjes. Stoom of kook ze net gaar (niet overgaar). Giet overtollig vocht af. Voeg 20 g boter en 1 tot 2 theel. honing toe. Schep het gerecht om tot alles goed gemengd is en de boter is gesmolten. Strooi er gehakte verse bieslook of peterselie over. Warm serveren.