Week 13, 27 maart 2008Beste abonnees,Dit is voor ons een spannende week want we gaan voor het eerst de klanten van De Inspring beleveren. Dat betekent concreet: meer prei klaarmaken, meer veldsla oogsten, meer witlof en veldsla in zakjes voorverpakken, meer pakketten inpakken en op woensdagmiddagmiddag een nieuwe rit erbij. We zijn er heel blij mee!
Kathinka Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
De bestelde groene kool kon niet geleverd worden, daarom broccoli als alternatief.
Twee verzoekjes:
ReceptenGroene kool met spek en peer400 g groene kool, 1 ui, 1 peer, 100 g dobbelsteentjes spek, 1 teen knoflook, 1 a 2 cm. verse gember of ½ theel. gemberpoeder, olijfolieSpek uitbakken in olie. Ui schillen, op de wortelkant zetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Spek uit de olie scheppen en apart bewaren. Uien aan de hete olie toevoegen en fruiten. Gember schillen, fijn hakken of raspen op fijne rasp en toevoegen aan de uien. Knoflook fijnhakken en toevoegen. Groene kool in reepjes snijden, met een scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Peren schillen en in blokjes snijden en met het spek toevoegen aan de groenten. Lekker met aardappelpuree. Preistoofpot1 eetl. olie, 2 ons gehakt, grof gesneden prei, 1 eetl. kerrie, 3 theel. zout, 2 dl. water, 1 kg aardappelen (vaste) rauw in plakken (1 cm), 3 eetl. peterselie.Bak in een ruime pan in de olie het gehakt (kruimelig) Doe de prei, kruiden en het zout erbij en smoor dit even mee. Blus het met water en leg de aardappels erop (niet omscheppen). Laat alles dan aan de kook komen, doe het deksel op de pan en temper het vuur. Stoof alles in ong. 15 min. gaar. Schep voor het opdienen de peterselie erdoor. Salade van witlof en champignons400 g witlof, 1 bosje radijs, 150 g (kastanje)champignons, 1 eetl. olieVoor de dressing: 1 theel. mosterd, 2 eetl. citroensap, 4 eetl. walnotenolie, zout, peper, 16 sprietjes bieslook. Maak de witlof schoon en snijd de struiken in reepjes. Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een koekepan en bak de champignons 3 a 4 min. Klop met een garde een dressing van de mosterd, het citroensap, de walnotenolie, het zout en de peper. Meng de dressing door de witlof, de radijs en de champignons en bestrooi de salade met het fijngeknipte bieslook. Variaties: Neem hazelnoot-of olijfolie in plaats walnotenolie. Voeg 2 eetl. fijngehakte walnoten of hazelnoten of olijven toe aan de dressing. Rode-bietensoep met rijstconfetti100 g snelkookrijst, zout, peper, 1 bosje fijngehakte peterselie, 300 g runderpoulet, 1 laurierblaadje, 2 kruidnagelen, 2 eetl. boter, 2 aardappelen, 1 appel, 400 g bietjes, zure room.Voor de confetti 100 g snelkookrijst gaarkoken in water met zout en 1 bosje fijngehakte peterselie. Voor de soep 1 liter koud water met 300 g runderpoulet, 1 laurierblaadje plus 2 kruidnagelen aan de kook brengen en ong. 40 min. zachtjes laten trekken. De bouillon telkens afschuimen. In 2 eetl. boter 2 aardappelen, 1 appel en 400 g bietjes in kleine blokjes laten stoven. De bouillon zeven, het vlees laten afkoelen en in stukjes verdelen. Het bietenmengsel door een zeef wrijven of met een staafmixer pureren. De bouillon er al roerende bijgieten. De soep op smaak brengen met zout en peper, het vlees toevoegen en doorwarmen. De bietensoep in 4 borden scheppen en garneren met schepjes zure room en rijstconfetti. Lekker met roggebrood met boter. |