HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 15, 10 april 2008

Wortels en bloemen

Zou het niet een groot verschil maken of je een wortel eet of een bloem, zo vroeg ik me af. Een wortel die altijd in de donkere, koele en vochtige grond zat en nooit licht gezien heeft. En toch moedig de duisternis ingroeit en steeds verder doordringt! Die de plant voorziet van de "dode" stoffen die hij nodig heeft: water en zouten, maar die zelf zijn energie en levenskrachten van de bovengrondse plantendelen moet krijgen. Bloemen zijn een echte tegenpool van wortels: ze groeien opgeheven in de warme, lichte lucht, zien er vaak kleurrijk, mooi en aantrekkelijk uit, ruiken lekker... lijken geen affiniteit meer te hebben met het duistere aardrijk.
Voor de kinderen zeg ik soms de volgende spreuk voor het eten:
Wortel uit de aardegrond, maak ons dapper en gezond
Blad en stengel, lucht en licht, geef ons adem, evenwicht
Bloem en vrucht, gevuld met zon, dankbaar drinken wij uit uw bron.

Ons hoofd is voor ons een beetje wat de wortel voor de plant is. In ons hoofd zijn we wakker en bewust, en van daaruit kunnen we wat licht in de duisternis van het voor ons vaak raadselachtige leven proberen te brengen, en deze zo doordringen. We moeten het koel houden, om helder te blijven. Tegelijk is het hoofd een parasiet voor wat betreft de energie en levenskrachten: die verbruikt het alleen maar, en moet ze steeds weer toegevoerd krijgen vanuit onze stofwisseling. In onze stofwisseling daarentegen bruisen we van het leven, er is veel energie en warmte maar weinig bewustzijn. De buik en de ledematen hebben de wakkere inzichten van het hoofd nodig om de richting voor hun handelen te ontvangen... (Oei, wat veel gedachten naar aanleiding van de pastinaak en bloemkool in uw pakket...)

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bloemkool Kees Nieuweboer, Pietersbierum
Pastinaak Ter Linde, Oostkapelle
Komkommer   Eef Maassen, Ens
Taugé De Peuleschil, Rottevalle
Koolrabi Valencia, Spanje (via de Zaai-Ster)

Volgende week verwacht:
Witlof, Prei,...

De pastinaak komt van een bijzonder plekje: Ter Linde in Oostkapelle op Walcheren. Het is een gemengd bedrijf waarop al sinds 1926 biologisch-dynamisch gewerkt wordt, en daarmee één van de oudste b.d.-bedrijven ter wereld. Van hieruit is veel pionierswerk verricht, veel mensen zijn er in de loop van de tijd gekomen en gegaan, en hebben er veel ups en downs beleefd. Een vriend van me heeft hier 10 jaar de koeien gemolken, zodoende ben ik regelmatig op dit mooie bedrijf vlakbij de duinen en de Noordzeekust geweest.

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod week 16
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Wilde spinazie/500g 2.50
Kropsla/st 1.20
Smeerkaas (Eko de Eerste)/ 150g 1.20

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Bloemkool in sinaasappelsaus

500 g tomaten, 2 el. olie, 500 g bloemkoolroosjes, 2 el. zoute sojasaus, 2 el. witte wijnazijn, geraspte schil van 1 sinaasappel, 2 dl. groentebouillon, paar druppeltjes tabasco, mespunt cayennepeper, zout, fijngesneden peterselie

Snij de achterzijde van de tomaten kruislings in en dompel ze ong. 1 minuut onder in kokend water. Laat de tomaat schrikken in koud water en verwijder de velletjes. Snij de helft van de tomaten in kleine blokjes en de andere helft in partjes. Verhit de olie in een wok n bak de bloemkool ong. 5 min. al omscheppend. Voeg de tomatenstukjes, de sojasaus, de azijn, het sinaasappelsap en de sinaasappelschil toe en bak deze omscheppend ong. 3 min. mee. Voeg de bouillon toe en stoof het gerecht in ong. 10 min. beetgaar. Voeg de partjes tomaat toe en laat het gerecht door en door warm worden. Breng op smaak met tabasco, cayennepeper en zout. Bestrooi met peterselie.

Hutspot met pastinaken

400 g pastinaken, 200 g ui, 400 g aardappels, 350 g gekookte linzen of andere peulvruchten, spek of tempé naar wens, klontje boter, ½ theel. gemalen koriander, peper en zout, evt. peterselie of tuinkers.

Was de pastinaken en snijd ze in kleine stukken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels met pastinaken en zout in ong. 15 tot 20 min. gaar. Snijd de ui in stukjes. Bak ui samen met spek of tempé in boter lichtbruin en roer er de uitgelekte linzen en koriander door. Laat op een laag pitje staan tot de linzen ook goed doorgewarmd zijn. Stamp de aardappels met pastinaak met een stamper fijn en schep de linzen met ui en spek of tempé door de stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Extra lekker met verse fijngeknipte peterselie of tuinkers op het laatst door de hutspot geroerd.
Deze stamppot is ook lekker met meegekookte stukjes pompoen en/of wortel.

Koude yoghurtsoep met komkommer

Zout, peper, 3 gepelde en gehalveerde teentjes knoflook, 100 g basmatirijst, een komkommer, 0,5 L Bulgaarse yoghurt, 3 dl. koude kippenbouillon, 1 teentje knoflook uit de pers, 2 eetl. fijngesneden muntblaadjes, citroensap.

In water met zout en 3 gepelde en gehalveerde teentjes knoflook 100 g basmatirijst gaarkoken. Een komkommer schillen, in de lengte halveren, de zaadjes verwijderen en de rest raspen. De komkommerrasp met zout bestrooien en in een zeef laten uitlekken. Door de komkommerrasp ½ liter Bulgaarse yoghurt roeren, verdunnen met 3 dl. kippenbouillon en op smaak brengen met 1 teentje knoflook uit de pers, zout, peper en citroensap. De soep in de koelkast koud laten worden. Door de koude rijst 2 eetl. fijngesneden muntblaadjes scheppen. De yoghurtsoep in 4 borden scheppen, de muntrijst erover verdelen en garneren met plakjes citroen en muntblaadjes. Lekker met Turks brood.

Koolrabi met kerriesaus

1 koolrabi, 1 ui gesnipperd, snufje zout, olie, 1 bouillonblokje, 2 of 3 theel. kerrie, 2 dl. melk, ½ eetl. maizena of een ander bindmiddel.

Schil de koolrabi en snijd ze in blokjes. Kook de groente in 10 tot 15 min. beetgaar. Giet de koolrabi af en bewaar het kookvocht. Fruit ui met kerrie in olie en voeg er bouillon, 2 dl. koolrabivocht en melk aan toe. Bind de saus met maizena en serveer ze over de koolrabi. Heerlijk bij bulgur of een andere gekookte graansoort.
Variatie: gebruik geen kerrie, maar roer een ruime eetlepel (kant en klare) basilicumpesto door de saus.