HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 17, 24 april 2008

Vogeltjes

In deze tijd van het jaar kan ik het niet laten om weer een stukje over de vogels te schrijven die 't Leeuweriksveld omringen. Maar ik zal het kort houden.

Alle lentevogeltjes hadden zich gedurende de winter en het natte, koude voorjaar koest gehouden. Maar na het natte en koude begin van het voorjaar was het ineens warmer, zonniger en droger, op één van die maandagen.
Uhh... hoezo, " 't Leeuweriksveld is een stil en rustig plekje"?? Allemaal gingen ze tegen elkaar tekeer! Tjiftjaffen, roodstaarten, groenlingen, geelgorzen, fitissen, mezen, zwartkoppen, kwikstaarten, heggemussen en... de boomleeuwerik. (Nog steeds wil niemand hier mij geloven dat dit vogeltje versierd is met de prachtige wetenschappelijke naam: Lulula arborea. Wie hem hoort zingen, begrijpt waarom: lúúlúúlúú...)
Allemaal wilden ze gehoord worden en niemand luisterde naar een ander.
Niemand?
Ik trok prei uit de grond. Zo zachtjes mogelijk. Om niets te missen.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Paprika Aldo van Os, Erica
Rode kool De Verte, Sexbierum
Winterpeen     Asse Aukes, Sexbierum
Bindsla De Eemstuin, Uithuizermeeden
Raapstelen Wilbert van Dijk, Schalkwijk

Volgende week verwacht:
Bloemkool, tomaten, paksoy, snijbiet, rabarber

!!! MEDEDELING: Volgende week (18) valt koninginnedag op woensdag en hemelvaart op de donderdag daarna. Daarom zullen we alle pakketten die week een dag eerder bezorgen dan normaal! (Wel op hetzelfde tijdstip van de dag).
Dus: Is uw ophaaldag normaal woensdag, dan moet u volgende week op dinsdag uw pakket afhalen;
is uw ophaaldag normaal donderdag, dan moet u volgende week op woensdag uw pakket afhalen.

We genieten hier met volle teugen van het mooie lenteweer. De groei komt nu echt op gang, nadat ook de gure noordoostenwind die het klimaat nog onvruchtbaar maakte, het veld geruimd heeft. De slaplantjes zijn al beregend, ze begonnen het alweer te droog te krijgen! En de schoffelbalk is uit zijn winterslaap gewekt, om de eerste onkruiden te lijf te gaan. In de tunnelkas hebben we de eerste tomaten, basilicum en koriander geplant. En volgende week kan de paksoy die erin staat gesneden worden, waarna er nog meer van die heerlijke echte Leeuweriksveldtomaten in komen!

Versaanbod voor week 18
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Bloemkool/st,   Kees Nieuweboer 1.30
Tomaten/kg,   Eef Maassen 2.50

Recepten

Slasoep met stengeluitje

1 kropje bindsla, in smalle reepjes gesneden, ½ bosje stengeluitje, fijn gesneden, 1 ui gesnipperd, olie, groenten-, kippen-, of tomatenbouillon, ½ liter water, peper en zout, 2 eetl. tarwebloem, 2 eetl. zure room, creme fraiche of citroensap.

Fruit de gesnipperde ui en voeg er de bouillon en het water aan toe. Breng het aan de kook. Voeg bijna alle bindsla met de helft van de stengelui beetje bij beetje aan de soep toe. Laat enkele minuten koken. Maak met een staafmixer de soep mooi fijn en bind ze met het bindmiddel. Maak de soep op smaak met peper en zout. Voeg voor het opdienen nog wat verse slareepjes en fijngehakt stengeluitje toe. Serveer de soep met een lepel zure room, creme fraiche of citroensap in elke kom.

Stamppot rauwe raapsteeltjes met paprika

750 g aardappels, 250 g raapstelen, 1 kleine ui, 1 kleine paprika, 20 g boter, 3 eetl. cajunkruiden, 50 g ongezouten pinda's, ½ dl. melk 100 g geraspte kaas.

Kook de aardappels in ca. 20 min. met weinig water en zout. Was en snijd de raapsteeltjes. Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Smelt de boter en bak de uisnippers en de paprikastukjes met de cajunkruiden zachtjes ca. 10 min. Giet de aardappels af en stamp ze fijn, roer de melk, raapstelen, paprikamengsel, kaas en pinda's erdoor. Laat de stamppot al roerende goed heet worden en breng deze op smaak met zout.

Paprika-uisalade

1 teentje knoflook, zout, ca 90 ml. olijfolie, 250 g wittebrood, 1 grote ui, 2 tomaten, 1 venkel, 1 paprika, ½ bosje basilicum, 1 eetl. witte wijnazijn, peper.

De knoflook met het zout fijnwrijven en met de helft van de olie doorroeren. Het brood in dikke plakken snijden en die aan beide zijden met de knoflookolie bestrijken. Onder de grill goudbruin roosteren. De uien in grove ringen snijden, de groente in grote blokjes. Het knoflookbrood met 2 vorken in kleine stukjes uit elkaar trekken. De groente vermengen met de marinade. Brood en basilicum erdoor roeren, 3-4 uur in de koelkast laten intrekken

Rode kool met kikkererwten

½ rode kool, 1 ui, 1 appel, een kop gekookte kikkererwten, een handje rozijnen, verse bieslook, ½ theel. gemberpoeder, 1 theel. komijnpoeder, ½ theel. kaneel, zeezout naar smaak, olijfolie.

Rode kool in dunne reepjes snijden. Ui klein snijden en fruiten in olie totdat ze glazig is. Specerijen toevoegen, roeren en even meebakken. Kool en rozijnen met een klein scheutje water toevoegen en in 5 a 10 min. gaar stoven zodat de kool nog stevig is. Appel klein snijden en met de kikkererwten toevoegen. Even laten doorgaren. Bieslook fijn knippen en over de rodekoolschotel strooien. Lekker met rijst of een ander graan, gehakt, kip tofu of tempeh.