Week 18, 30 april 2008Een kijkje achter de schermen
Een willekeurige woensdag. Pakketten-inpak-dag. Om kwart over acht, soms al eerder, is iedereen present en nemen we de werkzaamheden door. Wouter of Martin controleren nog eens de berekeningen, om elke aanwezige groente eerlijk over de pakketten te verdelen. Daarna maakt Wouter de pakketbrief af. Anna en Martin gaan witlof, taugé of wat ook afwegen en in zakjes doen. Een paar honderd zakjes voor de tweepersoons- en de combipakketten, 30 zakjes voor de eenpersoonspakketten, en een handvol zakken voor de vierpersoons. Ondertussen brengt Irene N haar winkeltje in orde om de bestelpakketten te kunnen samenstellen. Ze pakt uit wat de Zaaister heeft geleverd, zet het klaar als grijpvoorraad of rijdt het naar de koeling.
Martin Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Mededeling voor onze abonnees van een fruitpakket: Odin heeft deze week geen pakketten samengesteld i.v.m. de feestdagen. Daarom hebben wij deze week zelf fruitpakketten voor u samengesteld.
Terwijl ik deze brief schrijf is het heerlijk aan het regenen, voor de planten alweer zeer welkom!
ReceptenRabarber compote2 dl. water, 200 g suiker, wat citroenschil, sap van een halve citroen, 1 bos rabarber gesneden in stukjes van 5 cm.2 dl. water wordt aan de kook gebracht met 200 g suiker, wat citroenschil en sap van een halve citroen. De stukjes rabarber worden bij kleine hoeveelheden zeer zachtjes in het vocht gaargekookt, waar ze heel moeten blijven. Ze worden in een glazen schaal gelegd. Het vocht wordt gebonden met iets maizena. Rabarberjam400 g rabarber, 200 g bananen, 200 g gedroogde abrikozen, ½ l. appeldixap, 1 a 2 theel. kaneel, 1 zakje geleermiddel (marmello 1), 3 a 4 jampotjesJampotjes uitkoken in water. Rabarber, bananen en abrikoosjes in kleine stukjes snijden en samen met kaneel en geleermiddel in diksap koken tot de rabarber en de abrikoosjes zacht zijn. Eventueel pureren. Jam zo heet mogelijk in de potjes schenken. Deze jam is 4 weken houdbaar. In de koelkast bewaren. Bloemkoolkasserol (Spaans)Kleine bloemkool, 3 fijngehakte bosuitjes, 50 g pijnboompitten, 25 g rozijnen, 1 theel. paprikapoeder, zout naar smaak, 5 eetl olijfolie, 2 tenen knoflook, 50 g chorizoworst in plakjes, 2 tomaten, 2 eetl. gehakte peterselie.Kook de bloemkoolroosjes 5 tot 8 minuten in iets gezouten kokend water, doch niet te gaar. Verhit de olie in een koekepan, voeg ui en knoflook toe, en bak ze in 5 min. op een laag vuur goudgeel. Voeg pijnboompitten, chorizo, rozijnen, tomaten en paprikapoeder toe. Roer goed en voeg de bloemkool toe. Bak nog enkele minuten. Breng op smaak met wat zout en serveer bestrooid met peterselie. Snijbiettaart van omelet4 grote eieren, 1 dl. water, 4 eetl. meel, ½ theel. zout, bechamelsaus, 75 g geraspte oude kaas, gestoofde snijbiet, een ronde vuurvaste schaalDoe eieren, water, water, meel en zout in een kom en kluts alles met een vork door elkaar. Laat dit dunne beslag even rusten en roer voor gebruik goed door. Bak er daarna in boter 6-8 dunne omeletten van. Maak de saus en laat haar afkoelen en roer de kaas erdoor (zout naar smaak). Verdeel de snijbiet in porties (een minder dan het aantal omeletten). Doe de snijbiet en omelet om en om in de schaal (dek af met omelet) Giet de saus eroverheen. Dan 20 min. bij 180°C in het midden van deo oven bakken. Paksoy met ananas1 struikje paksoy, 1 ui gesnipperd, evt. 1 teentje knoflook geperst, een scheutje olijfolie, ½ theel. gemberpoeder, 1 theel. kerriepoeder, 2 tot 3 schijven ananas, peper en zout.Was de paksoy en snijd ze in reepjes van een paar cm. breed. Fruit ui met knoflook, kerrie en gemberpoeder in olie en voeg paksoy toe. Laat het geheel 5 tot 10 min. stoven. Maak op smaak met peper en zout. Roer er stukjes gesneden ananas door en laat het geheel goed warm worden. Serveer bij rijst met gebakken gekruide tofureepjes of met geroosterde gemengde noten. |