HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 19, 8 mei 2008

Over onze werkwijze

De manier waarop we de groente- en fruitpakketten afleveren roept wel eens vragen op bij abonnees. We zetten eenvoudig bij elk neerzetpunt het aantal pakketten dat daar afgehaald wordt, zonder de namen van de betreffende abonnees te vermelden. En voor het merendeel van de pakketten leveren we geen handig draagtasje mee, maar u moet zelf een tas meenemen en de voor u bestemde groente en/of fruit (combi) ompakken in uw eigen boodschappentas. Niet per sé voor de hand liggend in deze tijd waarin toch de strijd om de consument beslist wordt door het bieden van gemak en flitsende verpakkingen ? We werken zo omdat dat een hoop kosten en verpakkingsmateriaal spaart. Het inpakken van kratten werkt veel efficiënter dan het inpakken van papieren draagtassen, die je stuk voor stuk eerst moet openslaan en die je vervolgens minder goed kunt vullen dan een open krat die over de rollerband gaat. Bovendien gaan de kratten natuurlijk veel langer mee. De kratten werken ook tijdbesparend bij het laden en lossen van de vrachtwagen.
Om dezelfde reden leveren we de pakketten ook niet op naam af: we zouden elke week 400 naamstickers op de pakketten moeten plakken, deze precies in de juiste (omgekeerde) volgorde opstapelen en vervolgens bij elk neerzetpunt op de namen letten. Dit kan natuurlijk, maar kost wel meer tijd en geld dan het anonieme systeem dat we nu hebben, en dat meer gebaseerd is op vertrouwen. Tijd en geld die we liever in de groenteteelt of in het inkopen van goede producten voor de pakketten steken ! Maar dit systeem is wel kwetsbaar: het vraagt van ons dat we de administratie heel zorgvuldig bijhouden en van u dat u altijd precies alleen dat afhaalt wat u had besteld, en zich tijdig afmeldt als u een week afwezig bent. Wij doen ons best! U toch ook ?

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei   't Leeuweriksveld
Broccoli   Italië
Andijvie    
Winterpeen   Gerbranda State, Pietersbierum
Knolvenkel   Italië
  of  
Rabarber   De Morene

Volgende week verwacht:
Kropsla, witlof, ...

Het is fantastisch weer om onkruid te bestrijden. We zijn dan ook druk aan het hakken en wieden. Het laatste stukje akker dat nog geen mest had omdat er nog prei stond, is nu ook bemest en kan weer beteeld worden met nieuwe plantjes. Afgelopen woensdag heb ik hoornmestpreparaat geroerd en gespoten. Dochter Anna mocht nog even opblijven (vakantie) en ging heel enthousiast meehelpen, bij papa in de grote ton en ook in een eigen kleine emmer. Zodat we vast en zeker iets goeds hebben gedaan voor de grond!

Versaanbod voor week 20
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Asperges AA/kg De Morene 8.50
Wilde spinazie/500g * 2.50

Recepten

Andijvie stamppot (vegetarisch)

800 g aardappels, 300 g andijvie, melk, 1 ei, 100 g gehakte hazelnoten, klontje boter, peper, nootmuskaat, zout.

Kook de aardappels en snijd de andijvie in kleine reepjes. Maak een puree van aardappels, ei, kruiden, boter en melk. Warm de puree goed door en schep de andijvie erdoor. Strooi de gehakte noten eroverheen. Serveer met gebakken camembert.

Prei-tomatenschotel

500 g prei, 2 eetl. olijfolie, 1/8 L droge witte wijn, 250 g tomaten in blokjes, 1 uitgeknepen teentje knoflook, sap van een halve citroen, 200 g champignons, zout, peper

De prei in stukken van 5 cm. lengte snijden. De olie verhitten en daarin de prei aan alle kanten bakken. De wijn toevoegen en de prei met het deksel op de pan een minuut of 10 laten pruttelen. De blokjes tomaat in een schaal doen en er de knoflook en het citroensap door mengen. De champignons in plakjes snijden en aan de tomaten toevoegen. Het champignon-tomatenmengsel met zout en peper kruiden, aan de prei toevoegen en alles ong. 25 min. laten koken. De stukken prei uit de pan nemen, op een schaal leggen en de tomatensaus erover gieten.

Groene risotto

1 theel. olijfolie, 1 theel. sesamolie, 1 ui, 1 kleine venkelknol in blokjes, 150 g arboriorijst, 700 ml. groentebouillon, 50 ml. witte wijn, Parmezaanse kaas, 1 blikje of potje doperwten, 125 ml. groentebouillon, 1 el. verse basilicum, 1 el. verse peterselie, 7 grote bladeren sla, en voor de garnering nog wat extra parmezaanse kaas, zwarte peper en peterselie

Bak een gesnipperd uitje in de olijfolie en sesamolie. Voeg na 3 minuten de in blokjes gesneden venkel toe, samen met de rijst. Bak dit nog 2 min. door, onder regelmatig doorroeren, zodat de rijstkorrels vettig worden. Voeg dan de wijn en een derde van de warme bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en blijf roeren totdat al het vocht geabsorbeerd is. Voeg weer een derde van de bouillon toe, breng aan de kook en blijf roeren tot het vocht verdwenen is. Herhaal dit nog een keer. Roer de kaas erdoor als de rijst gaar is en zet het geheel dan weg. Doe de doperwten in een pan, samen met de bouillon, basilicum, peterselie en de sla. Kook dit met de deksel op de pan ca. 5 min. Pureer het mengsel dan en roer de wijn erdoor. Vermeng dit doperwten-mengsel met de risotto. Bestrooi het gerecht voor het serveren met nog wat kaas, vers gemalen zwarte peper en peterselie.

Broccoli-flans, een bijgerecht

Broccoliroosjes, 1 ei, 0,5 dl crème fraiche, peper en zout

Klop het ei en crème fraiche met wat peper en zout los. Blancheer de broccoli, spoel ze koud en pureer ze. Meng de puree en de crème goed door elkaar. Vet 4 soufflebakjes of grote mokken in met boter en vul ze met het mengsel. Sluit ze goed af met aluminiumfolie en zet ze in een braadslee gevuld met kokend water. Plaats het geheel in een oven ( 200 C) en laat ong. 20 min. stollen. Stort de bakjes leeg op de borden en klaar.