Week 21, 22 mei 2008Beste abonnees,De oogsttijd is in ons tuinbouwbedrijfje alweer losgebarsten, en dus ook de nodige drukte! Vandaar dat we niet toegekomen zijn aan een verhaaltje voor deze brief. Wel een paar mededelingen:
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
ReceptenRoergebakken groenten500g wilde spinazie, 1 kleine paksoy, 150g taugé, 8 teentjes knoflook, 3 el oestersaus, versgemalen zwarte peper, 1 voorjaarsuitje, 3 el olie.Wilde spinazie is goed geschikt om te roerbakken, want hij blijft goed stevig. Maak de spinazie schoon. De bladeren droogslingeren in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Snij de stronk van de paksoy en haal de bladeren los. Spoel de bladeren onder de koude kraan en maak ook deze droog. Snij de wilde spinazie grof en de paksoy in stukken van 3 cm. Maak indien nodig de taugé schoon. Hak de teentjes knoflook grof. Het voorjaarsuitje in dunne ringetjes snijden. Verhit de olie in een wok en als de olie goed heet is, de knoflook kort roerbakken, tot ze lichtbruin is en begint te geuren. Nu de spinazie en de paksoy erbij voegen en de groenten een paar minuten roerbakken. Ze moeten knapperig blijven. Dan de oestersaus erdoor scheppen en wat zwarte peper erboven malen. Voeg de taugé toe, alleen omscheppen en het vuur uitzetten. De groenten overdoen op een schaal en bestrooien met ringetjes voorjaarsui. Traditionele Limburgse aspergesAsperges, ham, ei, bechamelsausSchil de asperges met een dunschiller. Begin even onder de top en haal de dunschiller van boven naar beneden. Snijd van de onderkant een stukje af. Zet een pan met water en zout op. Kook de asperges in ruim water in ongeveer 20 min. gaar. Serveer ze met een plak ham, een hardgekookt ei en een witte bechamelsaus erover gegoten. Variatie: neem kerriesaus. Gebakken wortel met yoghurtsaus350 g wortelen, 80g bloem, zout, melk of water, olie om in te bakken, 2 dl volle yoghurt, 3 el fijngehakte peterselie en verse korianderWortels wassen, schrappen, in stukken van 3 cm snijden en in water beetgaar koken. Uit laten lekken. Dun beslag maken: bloem mengen met wat zout, al roerend melk of water toevoegen en gladkloppen. Wortelplakjes erin dopen en in hete olie aan weerskanten bruin bakken (niet teveel tegelijk). Yoghurt loskloppen en wat zout, peterselie en koriander erdoor roeren en bij de wortel serveren. Lekker met rijst en een salade met olijven en feta. Spinaziesalade200g spinazie, 4 el olie, 1 el citroensap, ½ tl mosterd, 1 tl honing, zout, peper, 2 el pijnboompitten of zonnebloempitten.Spinazie wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst grof hakken. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboom- of zonnebloempitten goudgeel roosteren in een droge koekepan en over de salade strooien. |