Week 23, 5 juni 2008Schot in de zaak
Nadat het hier lang droog was kwam gistermiddag eindelijk een serieuze regenbui. Kunnen de beregeningsbuizen even uitrusten van het vele werk dat ze de afgelopen tijd moesten verrichten... De overgang van de koude april naar de hete en droge mei was voor veel planten in onze zandgrond een beetje stressig, met als gevolg dat sommige gewassen versneld in de bloei schieten. Als er een klein beetje "schot" inzit, zoals dat heet, smaakt de groente nog prima en ik heb dan ook af en toe besloten om zo'n gewas nog wel te oogsten- alles weggooien kan ik niet over mijn hart verkrijgen! Deze week geldt dat voor de chinese kool in uw pakket. Wouter
Mededeling voor de aardappelabonnees:
Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
*Een klein deel van de abonnees heeft spitskool gekregen, volgende week proberen we u alsnog van raapstelen te voorzien.
Volgende week verwacht:
ReceptenChinese koolsalade1 uitje of 1 sjalotje, 300 g chinese kool, 1 rode en 1 groene paprika, 6 el olie, 2 el azijn of citroensap, zout, peper, 1 el bieslookMaak de kool schoon en snij deze in fijne reepjes. Goed wassen en laten uitlekken. Snipper een uitje of sjalotje en snij de paprika's in stukjes. Klop olie, azijn of citroensap met zout en peper flink door elkaar. Meng er gesnipperde bieslook doorheen en roer het sausje door de groenten. Laat deze sla niet te lang staan. Variatie: meng door de salade wat partjes hard gekookte eieren of gepelde garnalen. Stamppot van raapstelen1 ¼ kg aardappels, wat zout, 500 g raapstelen, 300 g jong belegen kaas of camembert, circa 1½ dl. melk of halfroom, 1 ei, peper, aromat. Voor de uiensaus: 2 uien (circa 150 g), 25 g boter, 25 g bloem, 2 ½ dl karnemelk, 1 eetl mosterd, peper, zoutSchil en was de aardappels. Snijd deze in kleine stukken en kook ze in circa 20 minuten gaar. Maak ondertussen de raapstelen schoon, verwijder de worteltjes, was de groente, en laat deze goed uitlekken. Snijd de kaas in blokjes. Bereid de saus als volgt: pel de uien en snijd ze klein. Smelt de boter, voeg de bloem toe en al roerende de karnemelk. Breng de saus op smaak met mosterd, peper en zout. Maak van de aardappels puree door het vocht af te gieten, de aardappels fijn te stampen en met zoveel melk te vermengen tot een stevige puree ontstaat. Roer het ei erdoor en maak met peper, zout en aromat. Meng de raapstelen en de blokjes kaas erdoor en laat de puree door en door heet worden. Serveer de stamppot direct met de karnemelk-uiensaus. Rabarbercrunchy2 stengels rabarber (300 a 350 g), 1 appel, ½ sinaasappel, honing naar smaak, 40 g oerzoet (ongeraffineerde rietsuiker) of suiker, 25 g gepelde hazelnoten, 75 g havervlokken, 40 g roomboter, 1 eetl geraspte kokos, volle kwark of slagroomRabarber en appel in stukjes snijden. Sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het oranje schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Sinaasappel persen. Oven voorverwarmen op 200 C. Rabarber, appel en sinaasappelrasp en -sap koken op een laag vuur, eventueel met vlamverdeler, ong. 15 min. koken totdat de rabarber in sliertjes uit elkaar valt. Honing naar smaak toevoegen. Hazelnoten fijnhakken en mengen met havervlokken, kokos, boter en oerzoet tot een kruimelig deeg. Rabarbermengsel in een ovenschaal scheppen. Hazelnootmengsel over de schaal verdelen. Rabarbercrunchy in 30 min. goudbruin bakken. Lekker met volle kwark of slagroom. Salade met pittige dressing1 krop sla, in repen gesneden, 1 uitje in ringen gesneden.Dressing: een scheut olijfolie, scheutje azijn of citroensap, scheutje zoute sojasaus, ½ theel kerrie, 1 teentje knoflook geperst. Meng de sla met de uiringen. Klop de dressing en giet deze over de salade. Laat de dressing er minimaal een kwartiertje intrekken. Deze eenvoudige, maar pittige salade past goed bij bv. een pastagerecht. Tips met vers bosbietloof:- Gebruik een beetje loof (blad en stengel) fijngesneden in salades. De zoetige, zachte smaak is een heerlijke en verrassende combinatie met groene sla.- Snij het loof in reepjes en bak het licht mee in een roerbakschotel. - Heeft u de bietjes gekookt, dan kunt u het fijngesneden loof, een gesnipperd uitje en de in stukjes gesneden bietjes nog 5 min. met een scheutje olie en azijn laten stoven. Eet smakelijk! |