HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 25, 19 juni 2008

Onbespoten ?

Alweer een drukke week: veel oogstwerk, de nodige voorbereidingen voor de open dag, een partij planten die de grond in wil... Afgelopen zondag is het voor het eerst gelukt om kiezelpreparaat te roeren en spuiten op deze plek aan het Orvelterveld. Dit kost meer tijd dan het hoornmestpreparaat omdat elke plant afzonderlijk besproeid moet worden - vorig jaar is het in de drukte van het eerste jaar gewoon niet gelukt. Kiezel bevordert de ontwikkeling van kwaliteit -smaak, geur en kleur- dus als het goed is wordt de groente nu nog lekkerder!
Tsja, b.d.groente is bepaald geen onbespoten groente dus. Bij een eerdere gelegenheid ben ik tijdens het spuiten wel eens op heterdaad betrapt door een verontwaardigde voorbijganger: "Zie je wel, jullie spuiten toch!!" Ik kon hem alleen nog geruststellen door een beetje preparaat in mijn mond te spuiten en op te drinken. Waarop de verbaasde man van verder commentaar afzag.
Het is nu heerlijk werken op het land: alles is fris en jong en ziet er goed uit. De lange dagen geven veel energie, die goed van pas komt!

Wouter

- OPEN DAG 22 juni a.s. -

U bent van harte welkom op ons bedrijf tijdens de open dag op 22 juni aanstaande van 10 tot 16 uur. Dé kans om eens een kijkje achter de schermen te nemen!
Met rondleidingen, lekker klaargemaakte eigen produkten om te proeven, muziek, activiteiten voor de kinderen èn... een verhalenverteller. We hopen velen van u te zien, introducées zijn natuurlijk ook welkom.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla   't Leeuweriksveld
Broccoli   't Leeuweriksveld
Rode bietjes   't Leeuweriksveld
Andijvie   't Leeuweriksveld
Paprika's gemengd   Aldo van Os, Erica

Volgende week verwacht:
Knolvenkel, spitskool, peultjes of sugar snaps, sla, ...

Versaanbod week 26
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Spitskool/st* 1.50
Lollo Rossa/st* 0.95
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Sla met paprika en walnoten

1 kropje sla, in repen, ½ paprika, in kleine stukjes, een flinke handvol walnoten, grof gehakt.
Dressing: een scheutje yoghurt, 2 eetl. olijfolie, 2 eetl. (walnoten)olie, 2 eetl. citroensap, 2 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. zachte honing of gembersiroop, 1 theel. mosterd, peper en zout


Meng de sla met de paprikastukjes. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de walnoten even in een droge pan en meng ze door de salade.

Groentequiche met andijvie

4 plakjes bladerdeeg, een kleine krop andijvie, 2 eieren, 100 g blauwe kaas of geitenkaas, ½ theel. tijm, zout en peper, olie om in te bakken en om mee in te vetten, evt.150 g cherrytomaatjes

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225°C. Vet een springvorm in en bekleed deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken. Was en snijd de groente. Verhit een scheut olie. Voeg de groente beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groente een paar minuten en haal ze van het fornuis. Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Evt. tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groente drukken. Quiche in 30-35 min. in de oven goudbruin bakken. Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker.

Citroenpasta met broccoli

400 g. broccoli, 175 g. (boekweit)spaghetti, 1 à 2 citroenen, 50 g. parmezaanse kaas, 1 dl crème fraîche, vers gemalen peper

Kaas en citroen raspen op een fijne rasp. Citroenen persen. Broccoli in roosjes en de stronk schillen en in kleine stukjes snijden.
Broccoli in 5 à 10 minuten beetgaar stoven of stomen boven de spaghetti. Kaas, crème fraîche, peper en citroenrasp door de pasta roeren. Naar smaak citroensap toevoegen.
Citroensap dat over blijft kunt u gebruiken voor het toetje. Vanillevla wordt heerlijk fris met citroensap. Of meng het sap met appelsap voor een fruitig aperitief.

Harvard-bietjes

500 g rode bietjes, goed afgespoeld, de stengels en wortels afgesneden, op 2,5 cm na, 1 sinaasappel, geraspte schil, 2 eetl. vers sinaasappelsap, 1 eetl. fijngesneden gember, 1 eetl. maïzena, 75 g suiker, 3 eetl. rode-wijnazijn, 1 eetl. ongezouten boter, zout en zwarte peper, versgemalen.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Elk bietje in aluminiumfolie wikkelen. De pakketjes op een bakblik leggen en de bietjes in 1 uur gaar stoven (in 1 ½ uur als ze vrij groot zijn). Uit de oven halen en apart leggen. Zodra u ze aan kunt pakken, de folie verwijderen en de velletjes eraf trekken (met rubberen handschoenen als u geen rode vingers wilt krijgen). De bietjes in blokjes van 5mm snijden en deze apart zetten. In een zware steelpan suiker, maïzena, zout en peper door de azijn en het sinaasappelsap roeren. Al kloppend het mengsel op middelhoog vuur aan de kook brengen. 5 min. blijven kloppen tot de saus helder is en ingedikt. Op het laatst de boter en de geraspte schil erdoor kloppen. De pan van het vuur halen zodra de boter gesmolten is. De saus over de bietjes gieten. Schep deze om en dien ze op wanneer ze afgekoeld zijn.