Week 26, 26 juni 2008Verslag open dagOns erf en de akker liggen er mooi opgeruimd en verzorgd bij... De dingen die anders blijven liggen, hebben we nu toch maar eens aangepakt, want we hadden immers open dag afgelopen zondag! Op het laatste moment moest er natuurlijk nog van alles gedaan worden: de hal inrichten, soep koken, slasauzen maken, richtingbordjes maken en plaatsen, wilde bloemen plukken en schikken etc...
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
ReceptenSpitskool met notensaus1 spitskool in reepjes gesneden, een handvol rozijnen, scheutje olie, snufje zout.Notensaus: 4 eetl. notenpasta, 2 eetl. sojasaus, 1 theel. gemalen komijn of koriander, 2 eetl. sojasaus, 2 eetl. tarwebloem, 2 tot 3 dl. melk of water, 1 theel. bouillonpoeder, peper, zout Stoof de kool met een scheutje olie, een scheutje water en een snufje zout. Voeg na 5 min. de rozijnen toe en laat de kool beetgaar worden. Maak in een ander pannetje de notensaus. Kook melk of water met bouillonpoeder. Meng de bloem met een beetje water en bind hiermee het vocht. Klop de notenpasta of gemalen noten met een garde door de saus en maak deze op smaak met komijn of koriander, sojasaus, peper en zout. Serveer de saus bij de gestoofde kool met bv. rijst, gierst, quinoa of bulgur. Venkel in hamsaus4 venkelknollen, 1 glas witte wijn, 1 glas water, zout, peperVoor de saus: 30 g boter, 30 g bloem, 3 dl. kookvocht (aangevuld met water) 100 g gesnipperde ham, scheutje melk Snij van de knolletjes het onderste stukje en de groene uitspruitsels af. Snij eventuele aangestoken plekjes weg en snij de knollen in plakken. Was die grondig en kook ze in water met wijn, zout en peper ca. 15 min. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm. Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe en het kookvocht, aangevuld met water. Blijf roeren tot de saus is gebonden. Doe de ham erbij en laat de saus 5 min. zachtjes koken. voeg melk toen eventueel zout en peper en schep de venkel door de saus. Bestrooi deze groenteschotel met wat van het fijngehakte groen. Eet er bv. kip bij of varkensvlees. Worteltjestaart met noten250 g zelfrijzend bakmeel, 100 g (riet)suiker, 2 tl. bakpoeder, 1 tl. kaneel, 125 g gerspte wortels, 2 geraspte appels, 60 g fijngehakte wal- en/of pecannoten, 100 g zachte roomkaas, 100 g zachte boter, 175 g poedersuiker, geraspte schil van een halve sinaasappel, voor de decoratie: hele noten, sinaasappelparten etc.Mix meel met suiker, bakpoeder en kaneel. Voeg de wortel, appelrasp en de gehakte noten toe. Maak een putje in het midden en breek hierin 2 eieren en voeg 150 ml. (zonnebloem)olie toe. Mix totdat alles goed vermengd is. Giet het beslag in een taartvorm en bak in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de cake goudbruin en gaar is (ong. een uur). Maak een glad mengsel van roomkaas, boter, poedersuiker en sinaasappelrasp. Als de taart gaar is een beetje laten afkoelen en omgekeerd op een schaal leggen (evt. de bovenkant afsnijden zodat de taart mooi stevig ligt). Het boter/roomkaasmengsel over de taart uitsmeren en decoreren met noten en fruitpartjes. Venkel ovenschotel2 venkelknollen, vleestomaat, boter, plakjes bacon, geraspte kaasMaak de venkelknollen schoon. Halveer ze en kook ze in 10 min. beetgaar. Leg ze samen met stukken ontvelde vleestomaat in een beboterde schotel. Bedek ze met plakjes bacon en geraspte kaas en gratineer de schotel 10 min. in een voorverwarmde vrij hete oven. Lekker bij vis. |