Week 27, 3 juli 2008PreiplantactieDe afgelopen dagen hebben we 76.000 preiplantjes in de grond gezet. Met een ponsmachine heb ik de gaatjes gemaakt, en de rest is allemaal handwerk. Mooi werk: met een groep mensen, geen lawaai van machines, iedereen geconcentreerd aan het planten. In het begin zinkt de moed ons bijna in de schoenen gezien de omvang van de akker en het tergend trage tempo waarmee het werk vordert. De eerste rij lijkt eindeloos lang... en toch, na de koffiepauze, als iedereen de slag een beetje te pakken heeft en de stemming erin gekomen is krijgen we er steeds meer vertrouwen in. Kist na kist wordt geleegd en langzaam maar zeker vullen we de rijen.
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
ReceptenVerse kapucijnersDe dop van de kapucijners is donkerpaars en daarin is het onderscheid duidelijk zichtbaar met bv. doperwten. Kapucijners behoren evenals de doperwten en de peultjes tot de eerste vertegenwoordigers van de eetbare zaden van de vlinderbloemigen.We eten deze zomergroente in nog onrijpe, sappige toestand. Verse kapucijners zijn zoet en te lekker om te verwerken in bonenschotels. Gebruik daarvoor liever de gedroogde variant. kapucijners, 1 dl. water, wat boter, honing, eetl. fijngeknipte peterselie Dop de kapucijners, breng een deciliter water aan de kook met wat boter en een theel. honing en doe de gedopte kapucijners erbij. Doe het deksel op de pan en draai het gas na een ogenblik lager. Stoof de kapucijners in 5 tot 10 min. (laat ze vooral niet te gaar worden). Voeg voor het opdienen een eetl. fijngeknipte peterselie toe. Courgettecakeboter om in te vetten, 1 courgette, 200 g bloem, 2 theelepels bakpoeder, 200 g witte basterdsuiker, snufje zout, 2 eieren, 1 dl. maisolie, 1 zakje vanillesuiker, ½ theelepel pimentpoeder en gemberpoeder, 1½ theel. kaneelpoeder, 125 g pecannotenEen grote cakevorm invetten en dun met bloem bestuiven. De courgette wassen, met schil fijnraspen en in een vergiet laten uitlekken. De bloem zeven. De suiker met eieren zolang mixen totdat het mengsel als een dik wit lint van de garde loopt. De olie, bloem, specerijen en geraspte courgette in gedeelten door het eimengsel scheppen. Tot slot gehakte pecannoten erbij roeren en de massa in cakevorm scheppen. De cake in het midden van een voorverwarmde oven van 185° C schuiven en in 60-70 min. goudbruin en gaar bakken. De cake in de vorm 10 min. laten afkoelen, dan voorzichtig op een rooster storten, keren en laten uitdampen. Broccolisalade750 g broccoli, 4 tomaten, 2 eieren, potje creme fraiche, zout, bieslookKook de broccoli in 7 min. bijtgaar en kook de eieren hard. Snijd de tomaten in reepjes en meng deze door de creme fraiche. Roer door dit mengsel de eieren, die je ook in stukjes hebt gesneden en voeg als laatste de gekookte broccoli toe. Roer alles goed door elkaar en voeg tenslotte naar smaak een snufje zout en wat bieslook toe. Koolrabi met gember (recept van een abonnee)500 g koolrabi, 1 teentje knoflook, 1 rode peper, 1,5 cm verse gember, 2 bosuitjes, 2 el. olie, 1 el. japanse sojasaus, 1 el. sesamolie, zout en versgemalen peper.Snijd een stukje van de onderkant van de koolrabi, schil hem en snijd hem in ½ cm dikke plakken. Leg de plakken op elkaar en snijd er frietjes van. Schil de gemberwortel en snijd het stukje in plakjes. Pel de knoflook en hak samen met de gemberplakjes fijn. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak hem fijn. Halveer de bosuitjes in de lengte en snijd ze met het groene deel in stukjes van 8 cm. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de peper, gember en de knoflook enkele seconden. Voeg de koolrabi toe en roerbak deze ca. 5 min. op middelhoog vuur tot hij bijna gaar is. Roerbak de bosui ca 1 min. met de koolrabi mee. Voeg de sojasaus en sesamolie toe en breng op smaak met zout en peper. |