Week 29, 17 juli 2008Groente voor het oogAls ik een bos bloemen krijg dan beschrijf ik hem met woorden als "mooi, kleurig en heerlijk geurend". Ik krijg hem ook niet om hem op te eten. Een groentepakket wel, daar gebruik ik dan ook meestal woorden als lekker, vers, smakelijk, voedzaam en gezond. Eigenlijk allemaal beschrijvingen voor iets wat erin zit. Maar het oog en de neus eten ook mee en zo heeft elke groentesoort ook zijn eigen bijzonder uiterlijk, sommigen zouden in een bleomboeket prachtig staan. Bijvoorbeeld de Romanesco. Het lijkt bijna een klein beeld, die groene roosjes zo keurig in een spiraal om een middelpunt lopend en van buiten naar binnen steeds kleiner wordend.
Kathinka Wie heeft er belangstelling voor een jong, speels poesje? Twee van de vier jongen uit het nest van Bousie zijn nog te geef. Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
ReceptenTuinbonen met olijfolie400 g tuinbonen, 3 in plakken gesneden lente-uitjes, een halve kop olijfolie, zout, peper, een halve theelepel suiker, 1 volle eetlepel dille (gehakt), griekse yoghurtDop de tuinbonen, was ze en laat ze uitlekken. Laat de uien in de olijfolie zacht worden. Voeg de tuinbonen, zout, peper, suiker, dille en zoveel warm water toe totdat alles onderstaat. Doe er een deksel op en laat alles op een matig warm vuur koken totdat de tuinbonen zacht zijn en het water bijna verdampt is. Dien ze op met yoghurt. Romanesco...is een zeer decoratieve bloemkool.Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.Gebakken romanesco met walnoteneen halve romanesco (± 250 gram) in kleine roosjes en stukjes, 1 ui gesnipperd, een halve wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, ½ theel. vers gemalen peper, ½ theel. gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of ketjap, 2 eet. santen (kokosvet)Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort. Bospeen met mosterdsaus½ bos bospeen (± 400g), verse peterselie, 3 dl. volle melk, 20 g bloem, 15 g boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak.Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en een groene salade. Amandeltomaten2 rijpe tomaten, uitgehold, het kapje, het binnenste van de tomaten, 2 teentjes knoflook, 1 dikke volkoren boterham, gehalveerd, 6 amandelen, grof gehakt, 2 volle eetl. geraspte kaas, verse peterselie fijngeknipt, tijm, zout, olie.Het binnenste van de tomaat boven een pan (met goed sluitend deksel) door een zeef wrijven. Een snufje zout toevoegen en het sap zonodig aanlengen met water tot een laag van 1-2 cm. Tijm en zout samen fijnwrijven en met dit mengsel de binnenkant van de uitgeholde tomaten bestrooien. De knoflookteentjes halveren en met het snijvlak de boterhammen insmeren. Die vervolgens in kleine blokjes snijden. In een andere pan de olie verwarmen, de blokjes brood en de amandelen erbij doen en alles lichtbruin roosteren, vuur niet te hoog. Laten afkoelen. Dan kaas en peterselie erdoor roeren. Dit mengsel voorzichtig in de tomaten scheppen en er het kapje opzetten. De tomaten in het pannetje met sap zetten. Het sap met de tomaat erin aan de kook brengen, deksel op de pan doen en de vlam lager zetten zodra het deksel heet is. In 5 min. de tomaat voorzichtig gaar stoven. Meteen van het vuur halen. |