HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 31, 31 juli 2008

CONCERT TEDESCA

Ook dit jaar vindt op 't Leeuweriksveld weer een concert plaats met prachtige middeleeuwse en renaissancemuziek van de Duitse groep Tedesca. De groep brengt zonder enige versterking originele muziek uit die tijd ten gehore en bedient zich daarbij van een veelvoud aan instrumenten als harp, doedelzak, draailier, kromhoorn, vedel, éénhandfluit met trommel, schalmei, blokfluiten en natuurlijk zang.
U bent allen van harte uitgenodigd! De muziek wordt ook door kinderen zeer gewaardeerd.
Zaterdag 9 augustus om 15.30u.

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage na afloop.
De boerderijwinkel is op deze dag tot 15.30u geopend.

Het weer zit mee,

deze week. Mooi warm en zonnig, tussendoor af en toe een plens water zodat alle planten weer van voldoende vocht voorzien zijn. Een collega heeft alweer veel teveel water gehad, hij kan niet meer zijn land op om te schoffelen of te planten. Dat is bij ons gelukkig niet het geval, ook al omdat we van die mooie hoge droge zandgrond hebben, waar ik in het droge voorjaar nog op schold maar die op dit moment weer een voordeel is.
De aardappels vinden het mooi geweest voor dit seizoen, nu het vaak zo warm en vochtig is gaan ze massaal ten onder aan de beruchte aardappelziekte fytoftora. Geen probleem, want er zit al een mooie opbrengst aan bruikbare, gezonde knollen in de grond. En het rijtje zonnebloemen dat ik ervoor gezaaid heb camoufleert het leed een beetje, zodat de gangbare collega's uit de buurt er niet zo'n aanstoot aan nemen. Vandaag (woensdag) komt nog één keer een grote hoeveelheid planten: o.a. Chinese kool en koolrabi "Superschmelz" voor de bewaring. Dan over twee weken nog een keer andijvie, wilde spinazie en veldsla en dan is het plantseizoen buiten alweer afgelopen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rode bataviasla   't Leeuweriksveld
Broccoli of courgette   't Leeuweriksveld
Bospeen   't Leeuweriksveld
Tomaten   't Leeuweriksveld
Koolrabi   De Inspring, Valthermond

Volgende week verwacht:
Prei, groenlof, sperzieboontjes?, bloemkool?, ijsbergsla

Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.

Eénpersoonspakketten: groen draagtasje
Tweepersoonspakketten (klein): helft van een grijze krat
Vierpersoonspakketten (groot): hele zwarte krat
Combipakket: helft van een blauwe krat
Fruitpakket: papieren Odin-draagtas
Aardappelabonnement: papieren zak met postcode en huisnummer
Voor de tweepersoons-, vierpersoons- en de combipakketten moet u zelf een tas meenemen naar het neerzetpunt.
>> Als u twijfelt of u wel het juiste pakket meeneemt, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Versaanbod week 32
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Courgette/kg* 1.00
Groenlof/st* 1.20
Broccoli/500g* 1.25
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Zomerstamppot bataviasla met chorizo en kaas

750 g aardappels, zout en peper, 1 krop bataviasla, 150 g chorizoworst, 200 g spekblokjes, melk, geraspte kaas, half bakje tomatentapenade

Aardappels schillen, in stukken snijden en gaar koken (eventueel met wat zout). Ondertussen spekjes bakken, sla klein snijden en worst in reepjes. Puree maken van aardappels, boter, melk, peper en zout. Spekjes, sla, worst, tapenade, geraspte kaas naar smaak toevoegen.

Courgette-ovenschotel

600 g courgette, 3 kleine stevige tomaten, 1 ui, teentje knoflook, 10 zwarte olijven, peper, zout, 1 tl. tijm, 50 g tarwemeel, 2 eieren, 1½ dl. melk

Was de courgette en snij hem in blokjes van ong. 2 cm. Was de tomaten en snij ze in vieren. Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat olie of margarine en smoor de courgette een paar min. mee. Ontpit de olijven, halveer ze en schep ze met de stukken tomaat door het groentemengsel. Voeg tijm toe en zout en peper naar smaak. Doe het mengsel in een ovenvaste schaal. Klop een beslag van het meel met eieren, melk, en wat zout en schenk dit over het groentemengsel. Zet de schotel ong. 20 min. in een voorverwarmde oven (175°C). Lekker met brood.
Variatie: Maak deze ovenschotel ook eens met 3 paprika's, 3 tomaten, 2 uien, knoflook en 2 preien.

Koolrabi gevuld met worteltjessaus

2 koolrabi's, zout.
Voor de vulling: 1 kleine ui, 15 g boter, 50 g zilvervliesrijst, 1 dl. groentebouillon, 50 g doperwtjes (diepvries), 50 g champignons in plakjes, wat geraspte belegen kaas.
Voor de worteltjessaus: 100 g worteltje in plakjes, 1 ui, fijngehakt, wit van 1 prei, in ringen, 15 g boter, 1 dl. groentebouillon, 1 takje tijm , 75 ml. creme fraiche, bieslook, peper en zout.


Maak de koolrabi's schoon, schil ze dun en kook ze circa 10 min in ruim water met zout. Neem ze uit de pan en laat ze iets afkoelen. Snijd een kapje van de koolrabi's en hol de knolletjes uit zodat een wand van 1 cm blijft staan.
Bewaar het uitgeholde vruchtvlees voor de vulling. Snipper de ui klein en fruit de ui in de hete boter. Voeg de rijst toe en bak deze even mee. Blus de rijst met de bouillon, breng aan de kook en kook de rijst circa 15 min., afgedekt, voor. Voeg de doperwtjes, vruchtvlees van de koolrabi's en champignons toe en laat de rijst en groenten in 5 min. gaar worden. Neem de pan van het vuur en meng 100 g van de kaas erdoor. Vul de koolrabi's met het mengsel en zet ze in een beboterde ovenvaste schaal. Schenk iets bouillon in de schaal, strooi de rest van de kaas erover en laat de koolrabi's onder een hete grill of in een oven van 220°C gratineren. Maak de saus door de wortel, ui en prei glazig te bakken in de boter. Voeg de bouillon en tijm toe en kook de groenten zacht. Pureer de saus in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de creme fraiche toe en laat de saus iets inkoken. Breng op smaak met fijngeknipte bieslook, peper en zout. Serveer per persoon een koolrabi met saus.

Broccolisoep

broccoli, 2 dl. bouillon, 60 g boter, 60 g bloem, peper, zout, nootmuskaat, 2 dl. room en 2 eierdooiers

Snij de broccoli in stukjes en kook deze in de bouillon gaar. Zeef de bouillon en pureer de broccoli en voeg weer toe aan de bouillon. Van de boter en de bloem een blanke roux maken en laten afkoelen. Daarna de hete bouillon toevoegen en alles tot een gladde soep roeren. op smaak maken met de kruiden. Voeg op het laatste moment het mensel van room en ei toe.