Week 31, 31 juli 2008CONCERT TEDESCA
Het weer zit mee, deze week. Mooi warm en zonnig, tussendoor af en toe een plens water zodat alle planten weer van voldoende vocht voorzien zijn. Een collega heeft alweer veel teveel water gehad, hij kan niet meer zijn land op om te schoffelen of te planten. Dat is bij ons gelukkig niet het geval, ook al omdat we van die mooie hoge droge zandgrond hebben, waar ik in het droge voorjaar nog op schold maar die op dit moment weer een voordeel is.
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
ReceptenZomerstamppot bataviasla met chorizo en kaas750 g aardappels, zout en peper, 1 krop bataviasla, 150 g chorizoworst, 200 g spekblokjes, melk, geraspte kaas, half bakje tomatentapenadeAardappels schillen, in stukken snijden en gaar koken (eventueel met wat zout). Ondertussen spekjes bakken, sla klein snijden en worst in reepjes. Puree maken van aardappels, boter, melk, peper en zout. Spekjes, sla, worst, tapenade, geraspte kaas naar smaak toevoegen. Courgette-ovenschotel600 g courgette, 3 kleine stevige tomaten, 1 ui, teentje knoflook, 10 zwarte olijven, peper, zout, 1 tl. tijm, 50 g tarwemeel, 2 eieren, 1½ dl. melkWas de courgette en snij hem in blokjes van ong. 2 cm. Was de tomaten en snij ze in vieren. Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat olie of margarine en smoor de courgette een paar min. mee. Ontpit de olijven, halveer ze en schep ze met de stukken tomaat door het groentemengsel. Voeg tijm toe en zout en peper naar smaak. Doe het mengsel in een ovenvaste schaal. Klop een beslag van het meel met eieren, melk, en wat zout en schenk dit over het groentemengsel. Zet de schotel ong. 20 min. in een voorverwarmde oven (175°C). Lekker met brood. Variatie: Maak deze ovenschotel ook eens met 3 paprika's, 3 tomaten, 2 uien, knoflook en 2 preien. Koolrabi gevuld met worteltjessaus2 koolrabi's, zout.Voor de vulling: 1 kleine ui, 15 g boter, 50 g zilvervliesrijst, 1 dl. groentebouillon, 50 g doperwtjes (diepvries), 50 g champignons in plakjes, wat geraspte belegen kaas. Voor de worteltjessaus: 100 g worteltje in plakjes, 1 ui, fijngehakt, wit van 1 prei, in ringen, 15 g boter, 1 dl. groentebouillon, 1 takje tijm , 75 ml. creme fraiche, bieslook, peper en zout. Maak de koolrabi's schoon, schil ze dun en kook ze circa 10 min in ruim water met zout. Neem ze uit de pan en laat ze iets afkoelen. Snijd een kapje van de koolrabi's en hol de knolletjes uit zodat een wand van 1 cm blijft staan. Bewaar het uitgeholde vruchtvlees voor de vulling. Snipper de ui klein en fruit de ui in de hete boter. Voeg de rijst toe en bak deze even mee. Blus de rijst met de bouillon, breng aan de kook en kook de rijst circa 15 min., afgedekt, voor. Voeg de doperwtjes, vruchtvlees van de koolrabi's en champignons toe en laat de rijst en groenten in 5 min. gaar worden. Neem de pan van het vuur en meng 100 g van de kaas erdoor. Vul de koolrabi's met het mengsel en zet ze in een beboterde ovenvaste schaal. Schenk iets bouillon in de schaal, strooi de rest van de kaas erover en laat de koolrabi's onder een hete grill of in een oven van 220°C gratineren. Maak de saus door de wortel, ui en prei glazig te bakken in de boter. Voeg de bouillon en tijm toe en kook de groenten zacht. Pureer de saus in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de creme fraiche toe en laat de saus iets inkoken. Breng op smaak met fijngeknipte bieslook, peper en zout. Serveer per persoon een koolrabi met saus. Broccolisoepbroccoli, 2 dl. bouillon, 60 g boter, 60 g bloem, peper, zout, nootmuskaat, 2 dl. room en 2 eierdooiersSnij de broccoli in stukjes en kook deze in de bouillon gaar. Zeef de bouillon en pureer de broccoli en voeg weer toe aan de bouillon. Van de boter en de bloem een blanke roux maken en laten afkoelen. Daarna de hete bouillon toevoegen en alles tot een gladde soep roeren. op smaak maken met de kruiden. Voeg op het laatste moment het mensel van room en ei toe. |