Week 32, 7 aug 2008AANSTAANDE ZATERDAG:CONCERT TEDESCA
Een dag in juli......is een week in augustus is de hele maand september. Zo wil een boerenspreekwoord met betrekking tot nateelten. De laatste zaaisels en plantingen moeten nu zo snel mogelijk de grond in, anders is het te laat om nog een goed resultaat te kunnen verwachten.
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Afwezigheid wegens vakantie of anderszins vóór het weekend van de betreffende week/weken aan ons doorgeven, a.u.b.
ReceptenGegratineerde prei600 g prei, 20 g bloem, ½ el. paprikapoeder, 20 g boter, 250 ml room, 25 g mascarpone, 60 g geraspte Gruyere, zout, peper, 100 g ham, peterselie voor het garneren, boterMaak de prei schoon, maar snijd hem niet in stukken. Kerf de prei met 2 cm. tussenruimte schuin in en kook 15 min. in water met zout. Doe de room en de mascarpone in een pan, verwarm en roer glad. Voeg de gruyere toe en breng op smaak met zout en peper. Meng bloem en paprikapoeder in een kom en wentel de prei erin rond. Smelt de boter in een pan en bak de prei erin goudgeel. Vet de ovenschaal in en leg de prei erin. Snijd de ham in 1 cm. brede repen en verdeel over de prei. Schenk de saus erover en bak 20 min. in voorverwarmde oven (200°). IJsbergsla met ei in remouladesaus½ krop ijsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. volle kwark, zeezout naar smaak, versgemalen peper.Eieren koken zodat ze hard zijn en laten afkoelen. Sla wassen en laten uitlekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingredienten mengen en serveren op de sla. Bloemkool met kwarksausje1 bloemkooltje, snifje zout.Sausje: 4 eetl. kwark, 4 eetl. (geiten-)roomkaas, een scheutje ahornsiroop of 1 eetl. honing, nootmuskaat. Kook de in stukken gesneden bloemkool in ruim water met een snufje zout beetgaar en giet het vocht af. Klop de ingredienten voor het sausje door elkaar, giet dit sausje over de bloemkool en laat het nog even op een laag pitje staan tot ook het sausje warm is geworden. Serveer de bloemkool met sausje , nieuwe aardappels en een gebakken burger. Variatie: Extra lekker met notenmoes. Verdeel een aantal eetl. losgeroerde notenmoes (of grof gehakte groosterde noten) over de gekookte bloemkool en giet daaroverheen het sausje. GroenlofGroenlof is een bladgroente met spitse langwerpige kroppen. In het Duits heeft ze de mooie naam Zuckerhut. De plant is familie van witlof en andijvie en smaakt ook bitter met name in de buitenste bladeren. Groenlof is lekker als je haar kort stooft, maar rauw in dunne reepjes gesneden is ze ook erg smakelijk. Bewaar groenlof in een natte (thee)doek in de koelkast. Zo blijft zij meerdere dagen vers.Gestoofde groenlof met venkel en appel200 g groenlof, 200 g knolvenkel, 200 g kipfilet, 1 appel, 1 theel. kerriepoeder, zout naar smaak, olijfolieKip in kleine stukjes snijden en ongeveer 10 min. krokant en gaar bakken in olie. Bladeren van de groenlof los halen, wassen en in smalle reepjes snijden. Alleen het kontje en de bovenste, uitgedroogde delen van de venkelstengels wegsnijden. Knolvenkel in dunne plakjes snijden. Kip uit vet scheppen en apart bewaren. Groenten in het warme vet scheppen, een klein scheutje water toevoegen en in 5 min. beetgaar stoven. Appel in kleine stukjes snijden en samen met kip en kruiden toevoegen aan de groenten. Al roerende nog even stoven. |