Week 33, 14 aug 2008BIJEENKOMST: 22-8, 20u.ToekomstplannenZoals eerder gemeld loopt ons contract op De Wenning af per 1 februari a.s. Dat is nog minder dan een half jaar, dus hoogste tijd om actie te ondernemen! We hebben een boerderijtje nabij Emmen gevonden dat ons heel geschikt lijkt. Heel rustig en landelijk, maar toch vlakbij de stad met alle voordelen van dien: huisverkoop, mogelijkheden om nauwe banden met een kring van betrokkenen te ontwikkelen, wellicht een toekomstige zorgtak...
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
ReceptenRecept van Marianne Prick uit Klijndijk1 middelgrote ui, fijn gesneden, 2 teentjes knoflook, fijn gesneden, ± 600 g courgette in blokjes, 1 gekookte aardappel in blokjes, een bosje kruiden zoals bladselderij, maggiplant, bosuitje, lekker vers fijngehakt.Fruit de ui en knoflook in olijfolie glazig, niet bruin, doe dan de aardappel en de courgette erbij en ook mee fruiten, na 5 min. (blijven roeren) de bouillon erbij roeren en aan de kook brengen. Weer 5 min. laten doorkoken, dan de groenten uit het nat halen en alles pureren in keukenmachine of blender. Weer in de pan doen en met het nat roeren tot een lekkere soep. Dit heeft dan een mooie groene kleur. Weer aan de kook brengen en daarna verse kruiden erbij roeren. Eventueel wat vers gemalen peper en zout erbij doen, opdienen in een kom met lekker volkoren brood erbij. Voor de smulpapen kan er nog een dot zure room op, maar dat is niet noodzakelijk. Gevulde courgette: 3 vullingen naar uw keuzeGrote courgettes zijn het lekkerst met een vulling. Halveer de courgette in de lengte en hol hem uit. Als de pitten nog niet hard zijn kan dat met vlees in de vulling verwerkt worden. Blancheer de uitgeholde helften in kokend water met wat zout ca. 3 min. Oven voorverwarmen op 180°CVulling 1: met walnoten en feta: vegetarisch Vulling 2: met ansjovis Vulling 3: met gehakt en een sausje Vulling 1: 3 el. olijfolie, 1 ui fijngehakt, 1 teen knoflook, gehakt, 100 g feta verkruimeld, 50 g walnoten, gehakt, 4 el. verse broodkruim, 1 ei losgeklopt, 1 tl. gedroogde dille, zout en peper. Verhit 2 el. olie in een koekepan en fruit hierin de ui en knoflook. Bak ook het courgettevruchtvlees even mee. Neem pan van het vuur en roer er de feta, de walnoten, het broodkruim, het ei, de dille en zout en peper door. Vul hiermee de courgettes. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en besprenkel met de resterende el. olie. Dek de schaal af met aluminimumfolie en zet hem 30 min. in de oven. Verwijder het folie en laat nog 10-15 min. bakken. Serveer warm. Vulling 2: 12 zwarte olijven, 10 ansjovisfilets, 100 g broodkruim, klein scheutje melk of witte wijn, 1 teentje knoflook, 1 eetl. gehakte marjolein, 1 eetl. gehakte peterselie, versgemalen zwarte peper, olijfolie Snijd het vruchtvlees, de zwarte olijven en de ansjovitsfilets fijn. Week het broodkruim in een heel klein beetje melk of wijn. Pel en pers de knoflook. Meng de kruiden, knoflook en peper met de gehakte courgette, olijven, ansjovis en brood goed door elkaar. Vul de uitgeholde courgettes met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Bedruppel ze met wat olijfolie en zet ze 20 min. in het midden van de oven. Vulling 3: 200 g half om halfgehakt, 25 g boter, 1 kleine ui, snufje zout, snufje nootmuskaat, 1 theel. paprikapoeder, 1 eetl. paneermeel, ½ theel. tijm, 25 g geraspte kaas. Maak van de yoghurt met provencaalse kruiden en het uitgeperste teentje een sausje. (Sausje: 1/8 L. yoghurt, teentje knoflook, provencaalse kruiden, peper en zout.) Zet dit sausje weg. Snijd het vruchtvlees van de courgettes in blokjes en pel en snipper de ui. Verhit een deel van de boter in een koekepan en fruit hierin de stukjes ui. Voeg het gehakt, de blokjes courgettes, tijm, paprikapoeder en wat nootmuskaat toe. Bak dit alles rul en breng dit gehaktmengsel op smaak met zout en peper. Leg nu in een beboterde ovenschaal de geblancheerde courgettes en schep hierin het gehaktmengsel. Meng het paneermeel met de geraspte kaas en strooi dit over het gehakt. Leg hierop wat klontjes boter. Verwarm de oven voor tot 175°C en zet de schaal in het midden van de oven. Verwarm het gerecht circa 20 min. Voor een mooie korst nog circa 5 min. in de oven op grillstand. Serveer op het bord en serveer de yoghurtsaus apart. Lekker met rijst. |