Week 39, 25 sept 2008AardappelsAfgelopen vrijdag hebben we de aardappels geoogst, dat wil zeggen: laten oogsten door de loonwerker met een grote bunkerrooier. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de weergoden tegenwerkten en het flink regende op de oogstdag, was het nu stabiel, rustig en droog weer. Dus kwamen de knollen mooi schoon uit de grond.
Wouter Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
Prijswijziging per 1 november a.s.:
ReceptenGroenlofis een bladgroente met spitse langwerpige kroppen. In het Duits heeft ze de mooie naam Zuckerhut. De plant is familie van witlof en andijvie en smaakt ook bitter met name in de buitenste bladeren. Het is een makkelijk te telen gewas en kan een klein beetje vorst verdragen. Groenlof is lekker als je haar kort stooft, maar rauw in dunne reepjes gesneden is ze ook erg smakelijk. Bewaar groenlof in een natte (thee)doek in de koelkast. Zo blijft zij meerdere dagen vers. Gestoofde groenlof met venkel en appel200 g groenlof, 200 g knolvenkel, 200 g kipfilet, 1 appel, 1 theel. kerriepoeder, zout naar smaak, olijfolieKip in kleine stukjes snijden en ongeveer 10 min. krokant en gaar bakken in olie. Bladeren van de groenlof los halen, wassen en in smalle reepjes snijden. Alleen het kontje en de bovenste, uitgedroogde delen van de venkelstengels wegsnijden. Knolvenkel in dunne plakjes snijden. Kip uit vet scheppen en apart bewaren. Groenten in het warme vet scheppen, een klein scheutje water toevoegen en in 5 min. beetgaar stoven. Appel in kleine stukjes snijden en samen met kip en kruiden toevoegen aan de groenten. Al roerende nog even stoven. Hutspot met knolvenkel750 g kruimige aardappels, 150 g wortels, 150 g uien, 150 g knolvenkel, 150 g feta, peper, olijfolieAardappels schillen en gaar koken. Wortels schoon boenen met een groenteborstel. Wortels eerst in dunne plakjes en daarna in reepjes snijden. Uien in ringen snijden. Wortels en uien fruiten in de olie. Water toevoegen en in ong. 15 min. gaar koken. Knolvenkel klein snijden en de laatste 5 min. met de wortels en de uien meekoken. Feta in blokjes snijden. Aardappels tot puree stampen. Groenten, kaas en een scheutje olijfolie toevoegen en goed door elkaar roeren. Zoete wortelsoep250 wortel, 1 ui, ½ L. groentebouillon, 1 theel. gemberpoeder, 2 theel. honing, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. boter, peterselie of koriander ter garneringBreng de bouillon aan de kook. Snijd de wortel in plakjes en de ui in ringen. Voeg deze en de overige ingredienten toe aan de kokende bouillon en laar het 20 min. zachtjes koken. Garneer de soep met fijngesneden peterselie of koriander Venkelsalade met ei en pestodressing½ krop sla, 1 knolvenkel, 2 eieren, 2 el. olijfolie, 1 eetl. azijn, 1 theel. pestoSla wassen, in stukjes scheuren en op een platte schaal verdelen. Knolvenkel wassen, kontje wegsnijden en de bovenste en droge delen van de stengels snijden. Venkel in kliene stukjes snijden en over de sla verdelen. Eieren koken tot ze hard zijn, pellen, in de lengte halveren en over de salade verdelen. Olie, azijn en pesto goed mengen. Dit gaat makkelijk met een kleine garde. Dressing over de salade schenken. Groene kool met champignons, spek en kokos½ groene kool, ½ bakje champinons, 50 g ontbijtspek, 2 eetl. kokosrasp, 20 g rozijnen, olijfolieSpek uitbakken in de olijfolie. Bladeren van de groene kool snijden, wassen en in smalle reepjes snijden, Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in 4 partjes snijden. Spek uit het vet scheppen en apart bewaren. Groene kool, champignons en rozijnen met een scheutje water aan het spekvet toevoegen en in 10 tot 15 minuten gaar stoven. Spek en kokos aan de kool toevoegen. Lekker met aardappelpuree, rijst of haver. |