Week 40, 2 okt 2008Beste abonnees!
Oogsttijd - de akkers worden langzaam kaler, er liggen grote hopen bieten en aardappels langs de weg, aan de straten staan prachtige kramen met sierpompoenen in alle vormen en kleuren, overal zijn volop Nederlandse appels en peren verkrijgbaar met de heerlijke smaak van op het goede tijdstip geoogst. Wie veel bewaarteelten heeft, vult nu zijn schuren. Met dat heerlijke weer van afgelopen week was het oogsten ook echt een feest, je zit lekker in de warmte te werken en de oogst komt mooi droog naar binnen.
Kathinka Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
De radicchiosla in uw pakket deze week is een typisch Italiaanse slasoort. Lekker bv. met een romige saus op basis van yoghurt en mayonaise, maar ook geschikt om te koken. Of met een beetje olijfolie "getoast" in de oven. Ze staat als erg gezond te boek vanwege haar hoge gehalte aan anti-oxidanten.
Prijswijziging per 1 november a.s.:
ReceptenBroccoli-camembert taart met cashewnoten350 g broccoli, 1 ronde camembert à 250 g, 50 g cashewnoten, 5 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 50 ml slagroom, bieslook, peper en zoutVerwarm de oven voor op 200°C. Vet een quichevorm in en bedek de bodem en randen met bladerdeeg. Haal de roosjes van de broccoli en kook deze kort (7-10 min.) waarbij ze nog wel frisgroen moeten zien. Kluts in een kom de eieren met de slagroom, de bieslook, zout en peper. Giet dit in de bedeegde vorm, leg de roosjes broccoli erop (steeltjes naar beneden). Snijd de camembert in dunne plakken (½ cm) en leg deze over de broccoli. Hak de cashewnoten in stukjes en strooi dit over de taart. Bak dit 40 min. in de oven. Marokkaanse kool-sinaasappelsalade200 g groene kool in fijne reepjes, 2 sinaasappels, geschild en in partjes zonder vlies, 2 eetl. rozijnen, 3 eetl. sinaasappelsap, 1 eetl. citroensap, snufje kaneelpoeder, 2 theel. suiker, 1 theel. zoutAlle ingredienten mengen in een kom. Afgedekt 2-3 uur in de koelkast zetten. Voor het opdienen even wat vocht afgieten. Verfrissend bij vrijwel elke maaltijd. Andijviesoep1 krop andijvie, 1 ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook, een scheutje olie, 1 flinke aardappel, in kleine stukken, 1 theel. korianderpoeder, 1 theel. kerriepoeder, 1 - 2 bouillonblokjes, een scheutje slagroom of zure roomFruit ui en knoflook met kerrie in olie. Voeg water, aardappelstukjes, bouillon en koriander toe en breng het geheel aan de kook. Laat koken tot de aardappelstukjes gaar zijn. Voeg de fijngesneden andijvie toe en laat de soep een paar minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer, voeg room toe en serveer de soep met vers afgebakken brood met boter of boerenkaas. Variatie met kaas: Voeg voor het pureren een stuk zachte blauwe kaas of geraspte komijnekaas toe. Variatie maaltijdsoep: Voeg extra aardappel en stukjes worst of (vegetarische) soepballetjes aan de soep toe. Pompoenragout500 g pompoen in blokjes, 2 sjalotten, fijn gesnipperd, 1 laurierblad, 150 g kipfilet of gekruide tofu of tempeh in blokjes, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl. groentebouillon, 4 kruidnagels, 2-3 theel. van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus en peper naar smaakPompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in ± 10 tot 15 min. gaar koken. Kipfilet of tofu of tempeh in blokjes met sjalotten bakken in 20 g boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het pompoenkookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de kip of tofu of tempeh toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met pasta of rijst en een pittige salade. |