HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 40, 2 okt 2008

Beste abonnees!

Oogsttijd - de akkers worden langzaam kaler, er liggen grote hopen bieten en aardappels langs de weg, aan de straten staan prachtige kramen met sierpompoenen in alle vormen en kleuren, overal zijn volop Nederlandse appels en peren verkrijgbaar met de heerlijke smaak van op het goede tijdstip geoogst. Wie veel bewaarteelten heeft, vult nu zijn schuren. Met dat heerlijke weer van afgelopen week was het oogsten ook echt een feest, je zit lekker in de warmte te werken en de oogst komt mooi droog naar binnen.

Oogsttijd - de tijd waarin mensen weer een grote zak aardappels voor in de kelder kopen, een van de laatste verschijnselen van het aanleggen van een wintervoorraad thuis. In feite hebben we dat niet meer nodig, want alles is het hele jaar door te koop. Maar ergens is er toch nog zo'n laatste instinct overgebleven, er worden ook met veel liefde potjes met appelmoes en andere kostelijkheden uit grootmoeders keuken gevuld. De kinderen doen het op hun eigen manier: de hele vensterbank bij ons is gevuld met kastanjes, eikels en bonte bladeren en elke dag wordt er met plezier opnieuw verzameld. Mijn grote-mensen-verstand zegt dan soms: wat moet ik met dat spul, maar even later kun je me met veel enthousiasme met de kinderen zien meegaan, want er waren weer zulke móóie te vinden, daar moet mama even meekomen. Ook een soort oogst die naar binnen moet.

Onze grootste oogst zal dit jaar wel onze aankoop van de boerderij zijn, de vrucht van wekenlang werken aan bedrijfs- en financieringsplannen is aan het afrijpen, binnenkort plukken we hem!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Radicchio rosso   't Leeuweriksveld
Groene kool / broccoli   't Leeuweriksveld
Andijvie   't Leeuweriksveld
Pompoen   't Leeuweriksveld en De Inspring, Valthermond
Rode bietjes   Tom en Tineke Saat, stadsboerderij Almere

Volgende week verwacht:
Chinese kool, wilde spinazie, ijsbergsla, witlof, paprika?

De radicchiosla in uw pakket deze week is een typisch Italiaanse slasoort. Lekker bv. met een romige saus op basis van yoghurt en mayonaise, maar ook geschikt om te koken. Of met een beetje olijfolie "getoast" in de oven. Ze staat als erg gezond te boek vanwege haar hoge gehalte aan anti-oxidanten.

Prijswijziging per 1 november a.s.:
Eénpersoonspakketten: 4.95
Tweepersoonspakketten (klein): 8.50
Vierpersoonspakketten (groot): 15,-
Combipakket: 9.50
Fruitpakket: 7.95 (ongewijzigd)
Aardappelabonnement: 2.95

Versaanbod week 41
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Chinese kool/st* 1.70
Tomaten/kg*   de laatste "eigen" 2.00
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Broccoli-camembert taart met cashewnoten

350 g broccoli, 1 ronde camembert à 250 g, 50 g cashewnoten, 5 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 50 ml slagroom, bieslook, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een quichevorm in en bedek de bodem en randen met bladerdeeg. Haal de roosjes van de broccoli en kook deze kort (7-10 min.) waarbij ze nog wel frisgroen moeten zien. Kluts in een kom de eieren met de slagroom, de bieslook, zout en peper.
Giet dit in de bedeegde vorm, leg de roosjes broccoli erop (steeltjes naar beneden).
Snijd de camembert in dunne plakken (½ cm) en leg deze over de broccoli. Hak de cashewnoten in stukjes en strooi dit over de taart.
Bak dit 40 min. in de oven.

Marokkaanse kool-sinaasappelsalade

200 g groene kool in fijne reepjes, 2 sinaasappels, geschild en in partjes zonder vlies, 2 eetl. rozijnen, 3 eetl. sinaasappelsap, 1 eetl. citroensap, snufje kaneelpoeder, 2 theel. suiker, 1 theel. zout

Alle ingredienten mengen in een kom. Afgedekt 2-3 uur in de koelkast zetten.
Voor het opdienen even wat vocht afgieten. Verfrissend bij vrijwel elke maaltijd.

Andijviesoep

1 krop andijvie, 1 ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook, een scheutje olie, 1 flinke aardappel, in kleine stukken, 1 theel. korianderpoeder, 1 theel. kerriepoeder, 1 - 2 bouillonblokjes, een scheutje slagroom of zure room

Fruit ui en knoflook met kerrie in olie. Voeg water, aardappelstukjes, bouillon en koriander toe en breng het geheel aan de kook. Laat koken tot de aardappelstukjes gaar zijn.
Voeg de fijngesneden andijvie toe en laat de soep een paar minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer, voeg room toe en serveer de soep met vers afgebakken brood met boter of boerenkaas.
Variatie met kaas: Voeg voor het pureren een stuk zachte blauwe kaas of geraspte komijnekaas toe.
Variatie maaltijdsoep: Voeg extra aardappel en stukjes worst of (vegetarische) soepballetjes aan de soep toe.

Pompoenragout

500 g pompoen in blokjes, 2 sjalotten, fijn gesnipperd, 1 laurierblad, 150 g kipfilet of gekruide tofu of tempeh in blokjes, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl. groentebouillon, 4 kruidnagels, 2-3 theel. van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus en peper naar smaak

Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in ± 10 tot 15 min. gaar koken. Kipfilet of tofu of tempeh in blokjes met sjalotten bakken in 20 g boter.
Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het pompoenkookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren.
Pompoen met de kip of tofu of tempeh toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken.
Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met pasta of rijst en een pittige salade.