Week 41, 9 okt 2008Spinnen en rupsen'Er is een tijd om te planten en er is een tijd om het geplante uit te rukken.'
Martin Inhoud groentepakketonder voorbehoud van wijzigingen
Volgende week verwacht:
- Wilde spinazie is o.a. erg gezond omdat hij veel ijzer bevat. De hoogste gehaltes worden gevonden in de roodgekleurde steeltjes, snij die er dus niet af maar kook ze mee, want ze smaken prima!
Prijswijziging per 1 november a.s.:
ReceptenRoerei met spinazie2 grote eieren, 1 reepje spek, 175 g spinazie, zeer fijn gesneden, 1-2 eetl. slagroom, snufje nootmuskaat, zout en zwarte peper, 1 theel. ongezouten boterIn een koekepan met anti-aanbaklaag op matig vuur het spek in ca. 5 min. knapperig bakken. Laten uitlekken op keukenpapier, pan op hoog vuur de spinazie met aanhangend water koken, deksel op de pan, ca. 3 min. Af en toe omschudden. De spinazie laten uitlekken, een theedoek erom doen en zoveel mogelijk vocht eruit knijpen. De eieren loskloppen met ½ eetl. slagroom, nootmuskaat, peper en zout. De spinazie met een vork erdoor roeren. In een koekepan op matig vuur de boter smelten. Het eimengsel bij de schuimende boter scheppen. Omroeren met een vork. Telkens het gestolde deel aan de rand naar het midden roeren. De resterende slagroom tot slot erdoor scheppen en de stukjes spek erover verdelen. Direct serveren. IJsbergslasoep1 ijsbergsla in grove stukken, 1 aardappel, geschild, in dobbelsteentjes, 1 sjalot gesnipperd, groentebouillon naar smaak, 1 dl. (soja)melk, 1 eetl. olie, 1 theel. dragon, 1 eetl. olie, 8 stengels bieslook, ter garnering, peper en zoutVerwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes en ca. ¾ liter water toe en breng de soep aan de kook. Voeg na ca. 10 min. koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig nog meer (heet) water toe en pureer de soep zeer goed fijn. Breng de soep op smaak en laat ze goed doorwarmen, maar niet meer koken (koken doet de sojamelk schiften) alvorens te serveren. Leg ter garnering in elk bord soep 2 takjes bieslook. Witlofstamppot700 g aardappels, 300 g witlof, 1 uitje of 2 sjalotjes, 100 g spekblokjes of gerookte tofu, 1 dl. melk, 25 g roomkaas of creme fraiche, 1 theel. citroensap, peper en zoutBak de spekjes of tofu bruin. Voeg in kleine stukje gesneden aardappel toe en de melk toe aan de spek (tofu) en laat alles in ± 10 min. gaar koken. Voeg dan de roomkaas (creme fraiche) toe en stamp een puree van het aardappelmengsel. Snijd de witlof in dunne reepjes en besprenkel deze met het citroensap. Snijd de ui of sjalotjes in hele dunne ringen. Roer alles door de puree en maak op smaak met zout en peper. Laat de schotel eventueel nog even doorwarmen. Chinese koolsalade met kokos en fruit½ chinese kool, 1 banaan, 1 kleine zachtzure appel, 1 handje gewelde rozijnen.Dressing: 5 eetl. (walnoot)olie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing, peper en zout naar smaak. Garnering: 2 eetl. gemalen kokos, een paar takjes munt, 1 kiwi. Kool halveren, even in koud water spoelen, goed laten uitlekken en in flinterdunne reepjes snijden. Appel in blokjes en banaan in plakjes snijden. Het fruit door de kool scheppen. Dressing kloppen van de ingredienten en door de salade scheppen. Kokos in een droge koekepan goudgeel roosteren en over de salade strooien. Garneren met muntblaadjes en schijfjes kiwi. |