HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 41, 9 okt 2008

Spinnen en rupsen

'Er is een tijd om te planten en er is een tijd om het geplante uit te rukken.'

Aan deze bijbeltekst moest ik denken toen ik vorige week de tomatenplanten uit onze kas weghaalde. Tegelijk was ik me bewust van het doorgaan van de seizoenen. Met veel plezier heb ik in april, mei de jonge tomatenplantjes in de grond gezet, en tegen ze gepraat: "Zet 'm op, jongens!" In de zomer ben ik geregeld het onkruid telijfgegaan, waardoor de tomatenplanten, bijna hoorbaar, weer opgelucht ademhaalden. Elke week weer dieven en indraaien. En natuurlijk tomaten plukken. En nu, oktober, al weer leegruimen.

De laatste weken - Irene kan er over meepraten - kwamen er steeds meer spinnen in de kas te wonen. Wat is een betere plek voor je web dan dwars over het pad? Na elke keer tomaten-plukken veegden Irene en ik de plakkerige bedrading uit ons gezicht, en begonnen de spinnen na een diepe zucht aan een nieuw web.
Toen ik de kas leegruimde moest ik dus ook aan onze spinnen denken. Waar moeten zij nu hun web maken?

Rupsen doen dat anders. Die kruipen in de broccoli. En wij peuteren ze er dan weer uit, zodat jullie ze niet op je bord krijgen. Mocht er toch nog een rupsje in je broccoli zitten: even in zout water leggen, dan vallen ze eruit.

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsbergsla   't Leeuweriksveld
Chinese kool   't Leeuweriksveld
Wilde spinazie   't Leeuweriksveld
Tomaten   't Leeuweriksveld en Eef Maassen, Ens
Witlof   Klompe, Biddinghuizen

Volgende week verwacht:
Suikermais, sla, spruiten, prei, peen

- Wilde spinazie is o.a. erg gezond omdat hij veel ijzer bevat. De hoogste gehaltes worden gevonden in de roodgekleurde steeltjes, snij die er dus niet af maar kook ze mee, want ze smaken prima!

- Deze week de laatste eigen tomaten van dit seizoen. Omdat we niet meer voldoende geoogst hebben voor alle pakketten, hebben we bijbesteld bij Eef Maassen, een grote biologische kastuinder in de N.O.P.

Prijswijziging per 1 november a.s.:

NB: Bij wederverkopers in Borger, Eelde, Emmen, Odoorn en Rolde kunnen de prijzen afwijken.

Eénpersoonspakketten: 4.95
Tweepersoonspakketten (klein): 8.50
Vierpersoonspakketten (groot): 15,-
Combipakket: 9.50
Fruitpakket: 7.95 (ongewijzigd)
Aardappelabonnement: 2.95

Versaanbod week 42
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Veldsla/100g* 1.50
Knolselderij met loof/st* 1.70
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Roerei met spinazie

2 grote eieren, 1 reepje spek, 175 g spinazie, zeer fijn gesneden, 1-2 eetl. slagroom, snufje nootmuskaat, zout en zwarte peper, 1 theel. ongezouten boter

In een koekepan met anti-aanbaklaag op matig vuur het spek in ca. 5 min. knapperig bakken. Laten uitlekken op keukenpapier, pan op hoog vuur de spinazie met aanhangend water koken, deksel op de pan, ca. 3 min.
Af en toe omschudden. De spinazie laten uitlekken, een theedoek erom doen en zoveel mogelijk vocht eruit knijpen.
De eieren loskloppen met ½ eetl. slagroom, nootmuskaat, peper en zout. De spinazie met een vork erdoor roeren.
In een koekepan op matig vuur de boter smelten. Het eimengsel bij de schuimende boter scheppen.
Omroeren met een vork. Telkens het gestolde deel aan de rand naar het midden roeren.
De resterende slagroom tot slot erdoor scheppen en de stukjes spek erover verdelen. Direct serveren.

IJsbergslasoep

1 ijsbergsla in grove stukken, 1 aardappel, geschild, in dobbelsteentjes, 1 sjalot gesnipperd, groentebouillon naar smaak, 1 dl. (soja)melk, 1 eetl. olie, 1 theel. dragon, 1 eetl. olie, 8 stengels bieslook, ter garnering, peper en zout

Verwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes en ca. ¾ liter water toe en breng de soep aan de kook.
Voeg na ca. 10 min. koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig nog meer (heet) water toe en pureer de soep zeer goed fijn.
Breng de soep op smaak en laat ze goed doorwarmen, maar niet meer koken (koken doet de sojamelk schiften) alvorens te serveren. Leg ter garnering in elk bord soep 2 takjes bieslook.

Witlofstamppot

700 g aardappels, 300 g witlof, 1 uitje of 2 sjalotjes, 100 g spekblokjes of gerookte tofu, 1 dl. melk, 25 g roomkaas of creme fraiche, 1 theel. citroensap, peper en zout

Bak de spekjes of tofu bruin. Voeg in kleine stukje gesneden aardappel toe en de melk toe aan de spek (tofu) en laat alles in ± 10 min. gaar koken.
Voeg dan de roomkaas (creme fraiche) toe en stamp een puree van het aardappelmengsel.
Snijd de witlof in dunne reepjes en besprenkel deze met het citroensap. Snijd de ui of sjalotjes in hele dunne ringen.
Roer alles door de puree en maak op smaak met zout en peper. Laat de schotel eventueel nog even doorwarmen.

Chinese koolsalade met kokos en fruit

½ chinese kool, 1 banaan, 1 kleine zachtzure appel, 1 handje gewelde rozijnen.
Dressing: 5 eetl. (walnoot)olie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing, peper en zout naar smaak.
Garnering: 2 eetl. gemalen kokos, een paar takjes munt, 1 kiwi.


Kool halveren, even in koud water spoelen, goed laten uitlekken en in flinterdunne reepjes snijden. Appel in blokjes en banaan in plakjes snijden.
Het fruit door de kool scheppen. Dressing kloppen van de ingredienten en door de salade scheppen.
Kokos in een droge koekepan goudgeel roosteren en over de salade strooien. Garneren met muntblaadjes en schijfjes kiwi.